Nyheter

U-landslag / 30 juni 2021

U19-damerna tillbaka i spel

På onsdagskvällen spelade de svenska U19-damerna deras första landskamp sedan november 2019. I mötet med Danmark befann sig Sverige länge i ledning, men till slut blev det förlust med uddamålet.

Danmark och närmare bestämt Vendsyssel var spelplatsen när det äntligen ställdes upp för landskamp igen för Patrik Svarvéns U19-landslag. Tre matcher i Scandinavian Open står på programmet mellan onsdag och fredag den här veckan, där värdnationen Danmark tog plats på motståndarsidan i det inledande mötet.

Hemmalaget började med att ta ledningen, men efter tio spelade minuter tog Sverige över kommandot. Det blågula övertaget höll sedan i sig fram till att en kvart återstod av matchen, då danskorna hämtade ikapp och gick om. Slutresultatet skrevs sedan till 26–25.

– Som mest ledde vi med 21–16, men då gjorde vi en del slarvfel där de snodde några bollar och kontrade, förklarade förbundskapten Svarvén.

– Vi tappade lite i vårt koncept och gick från att jobba bra kollektivt med bra samarbeten till att bli lite stressade och ensamma i attackerna.

Sverige valde att gå runt på många spelare och för vissa var det första matchen på väldigt länge.

– Vi tyckte att det var viktigt att få in alla i matchtempot. Alla hade bra fart i fötterna och bra tempo, sade Svarvén och valde sedan att lyfta fram fyra spelare lite extra.

Clara (Petersson Bergsten) gjorde ett enormt bra försvarsarbete och jag tycker att Thea (Blomst) gjorde det bra i både försvar och anfall. Sedan kom Vanja (Andersson) in med bra tempo och Tyra (Axnér) fick till det riktigt bra stundtals med ett bra skott som hon fick visa vid fem tillfällen.

Redan i morgon (torsdag) väntar ny match när Norge står för motståndet. Till dess finns det positiva bitar att ta med sig, såväl som detaljer att slipa extra på.

– I uppställt försvar gjorde vi det riktigt bra och hade bra koll på danskorna. Det var slarvfelen som gjorde att de kunde kontra, så vi får försöka skapa en bättre trygghet där, sammanfattade förbundskaptenen.

DANMARK–SVERIGE 26–25 (11–13)
Danmark: Lin Johansen 5, Alberte Ebler 4, Karen Klokker 4, Thilde Frandsen 4, Thea Rasmussen 3, Clara Skøtt 3, Stella Muir 2, Laura Holm 1.
Sverige: Tyra Axnér 5, Thea Blomst 4, Vanja Andersson 3, Clara Petersson Bergsten 3, Nina Koppang 3, Jennifer Johansson 3, Kajsa Lindberg Blohm 2, Ofelia Shoai Hallberg 1, Emma Nuhanovic 1.
Utvisningar, Danmark: 0 x 2 min. Sverige: 1 x 2 min.
Domare: Lars Hansen & Henrik Pagh Mortensen, Danmark.
Publik: X (Arena, Vendsyssel, Danmark).

SCANDINAVIAN OPEN CHAMPIONSHIP

Onsdag 30 juni: Norge–Ungern 25–23, Danmark–Sverige 26–25.
Torsdag 1 juli: Norge–Sverige (16.30), Danmark–Ungern (18.30).
Fredag 2 juli: Sverige–Ungern (11.00), Danmark–Norge (13.00).
Tabell: 1) Norge, 2 p, +2, 2) Danmark, 2 p, +1, 3) Sverige, 0 p, –1, 4) Ungern, 0 p, –2

Text: Erik Malmqvist