Nyheter

U-landslag / 28 juni 2023

U19-damerna vann Scandinavian Open

Seger mot Danmark, kryss mot Norge – det innebar att Sveriges U19-damer vann Scandinavian Open i Norge och åker till EM nästa vecka med bra självförtroende. 

– Framför allt är vi nöjda med segern mot Danmark, som är ett av de bästa lagen i den här kullen, säger förbundskaptenen Jesper Östlund. 

Inför U18-VM förra året kom Sverige sist i Scandinavian Open efter att ha förlorat med 14 bollar mot Ungern, elva mot Norge och tre mot Danmark. I uppladdningen inför U19-EM, som startar i Rumänien nästa vecka, såg det bättre ut. I förrgår besegrades Danmark med 31–30 och i går blev det 22–22 mot Norge, vilket innebar svensk slutseger i turneringen.

– Ser man till resultaten förra året så är det klart att det här ger råg i ryggen. I förhållande till andra nationer har vi lite tid tillsammans, men jag tycker att vi har kommit en bra bit på vägen. Det har varit nyttiga dagar i Norge och vi har en hög högstanivå, men tyvärr också lite för låg lägstanivå, säger Jesper Östlund som tog över som förbundskapten för det här landslaget efter förra årets mästerskap.

Sverige låg under med två mål i halvtid mot Danmark, men kom snabbt i fatt i den andra halvleken och lagen följdes åt målmässigt. Med sju sekunder kvar att spela fixade Stella Huselius en straff till Sverige som Emma Mihailovic avgjorde matchen på.

– Vi ändrade lite i försvarsspelet i andra halvleken, gick upp till ett 5–1-försvar i stället för 6–0, och fick bra träff. Framför allt fick vi stopp på deras superstjärna Julie Scaglione där, säger Östlund.

– Mot Norge kom vi inte upp i samma nivå och missade många avslut. Vi fick aldrig något riktigt momentum och kom inte till avslut efter att de kvitterade med 40 sekunder kvar.

Laget samlas igen i Malmö på måndag och efter två dagars förberedelser där bär det sedan av till Rumänien. Kroatien (6 juli), Schweiz (7 juli) och Nederländerna (9 juli) väntar i gruppspelet, varifrån de två främsta lagen går vidare till huvudrundan.

– Nederländerna var i semifinal i VM förra året, så det är ett riktigt bra lag. Kroatien och Schweiz är inte heller några brödgäng, utan har slutat runt sjunde- till tolfteplats i de tidigare mästerskapen. Vi har mer att jobba med, men det är ett härligt gäng vi har fått ihop och det ska bli väldigt kul att åka till EM.

SCANDINAVIAN OPEN CHAMPIONSSHIP

Norge–Danmark 28–35 (18–14)
Danmark–Sverige 30–31 (17–15)
Svenska målskyttar: Emma Mihailovic 8, Thea Kylberg 4, Tindra Möller 3, Moa Wallin 3, Vilma Hoveklint 3, Stella Hiselius 2, Sara Smedberg 2, Ida Landberg 2, Felicia Granat 2, Stina Wiksfors 2.
Norge–Sverige 22–22 (12–9)
Svenska målskyttar: Emma Mihailovic 6, Thea Kylberg 6, Tindra Möller 3, Felicia Granat 2, Stella Huselius, Sara Smedberg, Ida Landberg, Ebba Leo, Stina Wiksfors.
Slutställning: 1) Sverige 3 poäng, 2) Danmark 2 poäng, 3) Norge 1 poäng

TRUPPEN TILL U19-EM

Målvakter:
Line Bergfeldt, IK Sävehof, 25 U-landskamper/0 mål
Ida Wall, Fjellhammer IL, 13/0
Ella Johansson, VästeråsIrsta HF, 7/0
Vänstersex:
Stella Huselius, IK Sävehof, 22/90
Alva Hopstadius, Lugi HF, 2/0
Mittsex:
Stina Wiksfors, IK Sävehof, 24/41
Ebba Leo, Lödde Vikings HK, 5/3
Vilma Hoveklint, VästeråsIrsta HF, 2/3
Högersex:
Sara Smedberg, Skuru IK, 5/3
Tindra Möller, IK Sävehof, 2/6
Vänsternio:
Felicia Granat, IK Sävehof, 15/12
Ida Landberg, IK Sävehof, 5/6
Mittnio:
Emma Mihailovic, IK Sävehof, 24/101
Ellie Hammarström, Skuru IK, 11/11
Högernio:
Thea Kylberg, IK Sävehof, 20/63
Moa Wallin, Önnereds HK, 5/8

U19-EM

Datum: 6–16 juli
Spelorter: Pitesti & Mioveni, Rumänien

Sveriges spelschema:
6 juli:
Kroatien
7 juli: Schweiz
9 juli: Nederländerna

Alla grupper:
Grupp A: 
Kroatien, Schweiz, Sverige, Nederländerna
Grupp B: Tyskland, Rumänien, Portugal, Island
Grupp C: Ungern, Norge, Frankrike, Serbien
Grupp D: Danmark, Montenegro, Tjeckien, Nordmakedonien

Text: Daniel Vandor
Bilden: Emma Mihailovic blev Sveriges bästa målskutt i Scandinavian Open med 14 mål på två matcher
Foto: