U-landslag / 16 augusti 2017

U19-landslagets bästa match gav kvartsfinalplats

Som bäst när det gäller som mest. U19-landslaget fick ny etikett på sin satsning i Georgien och kan se fram emot VM-kvartsfinal. En gedigen laginsats, med toppar som Oskar Sunnefeldt och Gustaf Banke knäckte Island med 31–26.

• • •

– Island passade oss rätt så bra, log Jerry Hallbäck.
– Vi ville ha revansch på dem och kunde läsa in deras anfall med mycket skytte, fortsatte förbundskaptenen.
Redan första halvlek var U19-landslagets bästa med sex matchers urval i VM. Urladdningen från start tangerade nivån och målfrekvensen i de giftigaste stunderna mot Danmark.
Oskar Sunnefeldt styrde och ställde, var fältherre med en fältskärs precision och närvaro nog att välja mellan egna satsningar och läckra vidarespel.
– En gigant. Om du redan har skrivit det kan du göra det igen, sade Hallbäck.
Försvaret var redan blågults starkaste resurs men höjde sig ett snäpp till utslagsmatchen.
Jonathan Svensson klev in mittlåset efter ett par matcher med känningar av sjukdom och måttlig speltid, Simon Örtelind var en annan som verkade ha studerat motståndarnas rörelsemönster till perfektion och satte knappt en fot fel i försvarslinjen.
– Vi hade fler som orkade idag. Framförallt får vi till en kanonstart med kompakt försvar och Gustaf Banke kan få tag i bollarna.
När Sverige föll mot Island i EM för ett år sedan var Banke indisponibel, blev sjuk under turneringen.
Nu kunde Sverige bocka av en av faktorerna för lyckade vinna-eller-försvinna-tillfällen, en riktigt het målvakt. Banke blev en skräck i avslutsögonblicken, bland flera kvalificerade räddningar fick han upp händerna som skydd både för sig själv och målet när Island vådasköt som värst.
Även bänken gjorde sitt, reste sig mangrant för minsta försvarsblock och njöt över en rätt stabil ledning, 7–4 efter knappt tio minuter och 14-8 runt kvarten senare.
De sista fem minuterna störde bilden en aning, Island var ensamma om målskyttet och fick lite mer häng med 11–14.
– De är luriga, kan gå ut i försvaret, men vi hade förberett oss väl.
Sverige höll dock nerverna borta direkt efter paus. Sunnefeldt kunde plocka fram försvarskapacitet och förmåga att läsa spelet på egen planhalva, när han inte agerade uppspelspunkt eller storskytt. Punktmarkeringen kom efter hans sjunde mål, samtidigt som Sverige låg över med sex bollar.
Karl Wallinius tog över stafettpinnen i anfallet, fick bra effekt på sitt inhopp som vänsternia och hade ett härligt häng när han radade upp målen i mitten av halvleken.
– När de går över till utgrupperat försvar kommer han igenom, sade Hallbäck.
Island kom aldrig närmare än tre mål. Erik Hvenfelt var en annan kapabel inhoppare, målvakten hindrade flera frilägen i slutskedet.
Efter Markus Thorbjörns 29-25 var kvartsfinalplatsen klar och återkomsten efter några genomklappningar i gruppspelet ett faktum.
Kvartsfinalen spelas torsdag eftermiddag mot Kroatien.
ISLAND–SVERIGE 26–31 (11–14)
Målskyttar, Island: Teitur Örn. Einarsson 14 (8), Sveinn Jose Rivera 2, Kristofer D. Sigurdsson 2, Hafthor Mar Vignisson 2, Birgir Mar Birgisson, Bjarni Valdimarsson, Örn Östenberg, Sveinn Sveinsson, Orri Thorkelsson & Ulfur Kjartansson alla 1.
Sverige:  Oskar Sunnefeldt 8, Markus Thorbjörn 7 (2), Jack Thurin 5, Karl Wallinius 5, Axel Morand 3, Simon Örtelind, Anton Persson & Ludvig Jurmala-Åström alla 1.
Utvisningar, Island: 3 x 2 min. Sverige: 5 x 2 min.
Domare: Siarhei Kulik & Dmitry Nabokau, Vitryssland.