Nyheter

U-landslag / 13 juli 2022

U20-herrarna avancerar till EM-semifinal

På fredag spelar de svenska U20-herrarna semifinal i europamästerskapet i Portugal. Detta stod klart efter att laget besegrat regerande mästarna Tyskland med 29–25 i onsdagskvällens måstematch.

– Vi hade som förhoppning att slåss om medaljerna och nu är vi där, sade förbundskapten Dennis Sandberg efter att avancemanget var säkrat.

Som ett obesegrat lag klev de svenska U20-herrarna vidare från gruppspelet och in i europamästerskapets huvudrunda. Väl där stod Serbien för första motståndet och det skulle bli en tuff match efter att allt gått serbernas väg inledningsvis.

– Precis allt gick emot oss på en och samma gång där under de första tio-femton minuterna. Det var en hemsk känsla, konstaterade Dennis Sandberg.

Efter en kvart ledde motståndarna med 11–1, men plötsligt började Sverige närma sig och i paus var differensen nere på tre bollar.

– Det krävs väldigt mycket att vända ett sådant underläge, men vi var ändå nära att lösa det. Jag tycker att vår moral var fantastiskt bra och vi lät det inte rinna iväg.

Förlustsiffrorna skrevs slutligen till 27–32 och därmed var vinst mot Tyskland i nästföljande match ett måste för att ambitionen om avancemang till semifinal skulle realiseras. Återigen var det dock motståndarna som fick ett visst övertag, men Sverige höll sig lugna.

– Som i matchen mot Serbien började det lite olyckligt, men denna gång rann det inte iväg i början. Även om vi hade lite tekniska fel så höll vi i det hela tiden, fick bra träff bakåt och då är det inte så farligt om man missar en eller två framåt.

Med genomgående fint spel mellan stolparna av Alexander Lindén kom kvitteringen med fem minuter kvar av den första halvleken. Endast ett mål ytterligare skulle göras innan halvtidssignalen och då var det Kelvin Roberts som kontrade in Sveriges första ledningsmål för aftonen.

Kort efter pausen ökade den målmässiga distansen innan det var tyskarnas tur att kvittera. Snabbt studsade Blågult dock tillbaka upp i förarsätet och höll sedan ett hårt grepp om ledningen och således även om semifinalplatsen. Slutresultatet skrevs till 29–25.

– Känslan var ganska god genom hela matchen, så det här kändes riktigt skönt och jag är oerhört stolt över grabbarnas arbetsinsats. Det var de regerande europamästarna vi slog så det var verkligen inget dåligt lag vi mötte, poängterade en nöjd Sandberg efter avancemanget.

I Portugal väntar nu spel om medaljerna för det svenska laget. För att nå hela vägen fram krävs först vinst mot värdnationen.

– Det kommer bli en fantastisk upplevelse att få möta hemmanationen i en semifinal. Vi ser fram emot att det kommer mycket folk och att det förhoppningsvis blir härlig stämning.

– Spelmässigt har Portugal två duktiga bröder där den ena som är född 2005 (Francisco Mota da Costa) är helt magisk. Det gäller att få stopp på dem så mycket vi bara kan. Bortsett från de där tio-femton minuterna i inledningen mot Serbien har vi spelat bra försvarsspel genom hela turneringen.

U20–EM I PORTUGAL

Gruppspel, grupp C:
7 juli, 13.00: Sverige–Montenegro 31–19 (16–11)
Svenska målskyttar: William Elovsson 7, Carl Hamberg 6, Julian Sjögren 4, Kasper Palmar 4, Tobias Ljungmark 2, Adam Ljungquist 2, Mikael Helmersson 2, Kelvin Roberts 2, Albert Månsson, Felix Möller.
8 juli, 20.30: Frankrike–Sverige 24–31 (16–18)
Albert Månsson 6, Adam Ljungquist 6, Kasper Palmar 4, Kelvin Roberts 3, Felix Möller 3, Assar Kammenhed 2, Johan Ericsson 2, Julian Sjögren, Carl Hamberg, Tobias Ljungmark, Mikael Helmersson, William Elovsson.
10 juli, 13.00: Kroatien–Sverige 24–27 (11–17)
Felix Möller 6, Carl Hamberg 5, Kasper Palmar 5, Albert Månsson 3, Johan Ericsson 3, Julian Sjögren 2, Assar Kammenhed, Kelvin Roberts, William Elovsson.

Huvudrunda
12 juli, 20.30: Sverige–Serbien 27–32 (12–15)
Julian Sjögren 7, Kasper Palmar 5, Tobias Ljungmark 3, Felix Möller 3, Mikael Helmersson 3, Albert Månsson 2, Adam Ljungquist 2, Assar Kammenhed, Herman Josefsson.
13 juli, 20.30: Tyskland–Sverige 25–29 (10–11)
Kasper Palmar 7, Kelvin Roberts 5, Albert Månsson 4, Carl Hamberg 3, Tobias Ljungmark 3, William Elovsson 3, Adam Ljungquist 2, Felix Möller, Johan Ericsson.

Semifinal
15 juli: Portugal–Sverige

Matchstart i semifinalen mot Portugal är ännu inte bekräftat. Matchen sänds på Viaplay.

Text: Erik Malmqvist
Foto: EHF