Nyheter

U-landslag / 17 juli 2022

U20-herrarna vill ha revansch i bronsmatchen

U20-EM har nått fram till avslutningsdagen. Prestationerna i de tidigare sex matcherna har lett fram till att det svenska landslaget fortfarande har chans till medalj när söndagen bjuder på bronsmatch mot Serbien. Lagen möttes redan i huvudrundan – ett möte som Sverige vill ha revansch på.

På söndagseftermiddagen spelar de svenska U20-herrarna sin sista match i sommarens europamästerskap. En kamp om bronsmedaljen är det som väntar efter att laget med ytterst små marginaler fått se sig besegrade av värdnationen, Portugal, med 24–25 i fredagens semifinal.

– Jag tycker att vi gjorde en nästintill perfekt insats. Speciellt var det bra sett till försvarsspelet där mittblocket med Felix Möller och William Elovsson var heroiska. De fantastiska Costa-bröderna hölls nere på endast nio mål sammanlagt, så det får vi vara väldigt nöjda med, konstaterade niometersspelaren Albert Månsson.

Inte nog med att det var en tät match; semifinalen avgjordes dessutom på en straff med enbart fyra sekunder kvar på matchklockan. Givetvis var det en stor besvikelse efteråt.

– Det kändes orättvist och ifall vi skulle vinna matchen hade vi behövt ha lite tur.

Målvakt Alexander Lindén håller med sin lagkamrat angående känslan efter den knappa förlusten:

– I stunden var det absolut en av de tyngsta förlusterna man varit med om, att falla på en straff i sista sekunden som gör att man missar en EM-final. Dagen efter när vi kollade om matchen såg vi ändå att vi gjorde en bra prestation i 60 minuter och höll nere storfavoriterna. Vår prestation i den matchen visade att vi har med de allra bästa lagen att göra.

Den höga nivån som det svenska laget visade upp mot Portugal syntes redan i det inledande gruppspelet där i tur och ordning Montenegro, Frankrike och Kroatien besegrades med tydlig marginal.

– Efter det fick vi med oss två poäng in i huvudrundan och det är klart att det betydde jättemycket. Utan vinsten vi hade med oss därifrån hade vi åkt ut efter förlusten mot Serbien i första matchen i huvudrundan. Jag skulle säga att vi hittade en trygghet i gruppspelet med ett väldigt bra försvars- och målvaktsspel som vi sedan tog med oss här i de två senaste matcherna mot Tyskland och Portugal, menade Månsson.

Genom mästerskapet har den defensiva stabiliteten varit påtaglig där Lindén och målvaktskollega Oscar Sävinger kombinerat sina prestationer på ett ofta formidabelt sätt med Dan Beutler som målvaktstränare.

– Vi i målvaktsteamet har gjort ett fint arbete hittills. Om den målvakt som startat kanske inte fått till det, så har den andre kommit in och stått för en stark insats, säger Lindén.

– Jag tror det är väldigt viktigt att vi har två duktiga målvakter. Vi har sjukt stort förtroende för varandra och för min del så vet jag att Sävinger kommer kunna göra en bra insats. Att ha den tilliten är väldigt viktig i ett sådant här mästerskap.

Insatserna som hittills levererats har lett fram till att Sverige får avsluta EM med en match om bronset när Serbien står för motståndet på söndagseftermiddagen.

– När vi kom hit var vår målsättning att slåss om medaljerna och alla sexton spelare och fem ledare är inriktade på att göra det. Jag tror att det kommer handla om att våga sticka dit näsan och vara lika taggade som vi var mot Portugal.

Även Månsson är övertygad om att laget har kapaciteten att resa ifrån mästerskapet med medalj. Just mot Serbien finns det dessutom revansch att utkräva efter förlusten med 27–32 i huvudrundan där motståndarna från Balkan fick en exceptionell start på matchen med 11–1 på resultattavlan efter 15 minuter.

– Jag är riktigt sugen på att tvåla dit Serbien nu. De slog oss i main round, vilket vi var väldigt besvikna över. Egentligen gick allt fel i den matchen där deras målvakt gjorde en formidabel insats och där de fick returer, kontringar och vi gjorde tekniska fel. Det blev som en chock och det är ganska lätt att hamna där. Sedan var det starkt att vi hämtade upp det så mycket som vi gjorde.

– Så är det i handboll ibland. Vi ska försöka att inte hamna där på söndag igen och det är jag säker på att vi inte kommer att göra. Jag tycker att vi är det bättre laget och det ska vi visa.

Klockan 15:30 är det avkast i bronsmatchen i U20-EM som Viaplay sänder.

Text: Erik Malmqvist
Foto: EHF