Nyheter

U-landslag / 8 augusti 2021

Uddamålsvinst i EM-genrepet

Det blev seger för de svenska U19-herrarna i deras sista match inför nästa veckas EM-premiär. Mötet med Norge på söndagen var jämn in på slutsignalen, men Sverige höll undan och vann med uddamålet.

På söndagseftermiddagen var Sverige på jakt efter tredje segern av tre möjliga i Scandinavian Open Championship. Den första halvleken var en svängig historia där Norge gjorde fem av de sju första målen i matchen. Sverige valde inledningsvis att testa sju-mot-sex-spel, men med 2–5 på resultattavlan i Sparbanken Skåne Arena var det timeout-läge.

– Vi fick inte till det spelet och det gjorde att vi bjöd in Norge i matchen. Men var det någon gång vi skulle träna på det så var det nu, vi vill inte prova det när det är en tajt match nere i Kroatien, resonerade förbundskapten Jesper Östlund och syftade på det stundande mästerskapet.

Efter timeouten vände matchen helt när Sverige gjorde sju mål i följd. Robin Sanderhem ordnade först kvitteringen innan Isak Larsson tog laget upp i ledning bara några få sekunder senare.

Norge höll sig dock kvar i matchen och såg till så att det var helt jämnt i halvtid med ställningen 10–10.

I öppningen av andra halvlek presenterade sig Elliot Stenmalm på allvar med fyra mål och en assist inom loppet av sju minuter. Norrmännen, som förlorade sina två inledande matcher, släppte ändå inte taget och lagen låg jämsides så gott som hela vägen. Sanderhem gav Sverige en tvåmålsledning när han prickade in 21–19 med fem minuter kvar, vilket kom att bli det matchavgörande målet.

– Det var starkt att vinna men vi kan slå fast att vi inte gjorde någon bra match. Vi har en högre nivå i kroppen än vad vi visade i dag, det här var tredje matchen på tre dagar så det kan påverka, sade Östlund som menade att det var viktigt att få med sig en vinst från just den här typen av match:

– För oss blev det en perfekt matchbild med grinigt och tufft på banan, så det var bra att få träna på att vinna jämna matcher. I EM spelar man sju matcher om man går hela vägen och det är klart att det inte kommer stämma till hundra procent varje gång, men vi ska se till att vinna även om vi inte har dagen.

Helgens spel i SOC sammanfattas därmed med tre vinster och insatser som gav en hel del positiva indikationer inför nästa veckas mästerskapspremiär.

– Det finns massor som jag tar med mig härifrån. Vi har fått ihop ett grymt bra gäng där vi har satt våra ramar både på och utanför planen. Spelmässigt tycker jag att det har sett bättre ut på matcherna än vad det gjorde när vi träffades för första träningen och spelarna har hittat tajmingen med varandra.

Trots de fina resultaten finns det ändå visst smolk i bägaren. Högerniorna Marcus Lennernäs och Kevin Johansson kan ej resa med till Kroatien på grund av skador ådragna i första respektive andra matchen i Lund.

– Det är otroligt surt och tråkigt för killarna och för laget. De hade sett fram emot det här i många år, så det är jättesurt att de faller på målsnöret.

Östlund och resten av ledarstaben har istället kallat in Assar Kammenhed och Oskar Davidsson som båda fått speltid i SOC den här helgen.

– Vi har duktiga reserver som jag litar på och det kommer bli bra ändå, försäkrade förbundskaptenen.

SVERIGE–NORGE 21–20 (10–10)
Sverige: Elliot Stenmalm 6, Isak Larsson 3, Robin Sanderhem 3, Liam Kjellman 3, Felix Möller 2, Julian Sjögren 2, Olle Österhall, Assar Kammenhed.
Norge: Matias Haug 6, Benjamin Berg 3, Nicolai Thoresen 3, Aksel Hald, Mads Ødegaard, Aleksander Høiness, Johannes Gurrich, Philip Slette, Tord Knutsen, Ebbe Stanckiewicz, Thomas Stenersen.
Utvisningar, Sverige: 4 x 2 min + ett rött kort. Norge: 3 x 2 min.
Domare: Mikael Holm & Mattias Fält, Sverige.
Publik: X (Sparbanken Skåne Arena, Lund, Sverige).

SCANDINAVIAN OPEN CHAMPIONSHIP

6 augusti:
Färöarna–Norge 34–27
Sverige–Danmark 31–24
7 augusti:
Danmark–Norge 29–24
Sverige–Färöarna 31–21
8 augusti:
Färöarna–Danmark 28–30
Sverige–Norge 21–20
Tabell:
1) Sverige, 6 poäng, +15
2) Danmark, 4 poäng, 0
3) Färöarna, 2 poäng, –2
4) Norge, 0 poäng, –13

U19-EM Kroatien

Datum: 12–22 augusti (samling 11 augusti)
Spelplats: Varazdin & Koprivnica, Kroatien
Grupp A: Island, Serbien, Slovenien, Italien
Grupp B: Sverige, Spanien, Ungern, Israel
Grupp C: Denmark, Tyskland, Norge, Ryssland
Grupp D: Kroatien, Frankrike, Portugal, Österrike
Sveriges gruppspelsmatcher:
12 augusti: Ungern
13 augusti: Israel
15 augusti: Spanien

Text: Erik Malmqvist
Foto: Nisse Nilsson