Nyheter

U-landslag / 6 augusti 2023

Ut i gruppen i U17-EM

Sverige får inte spela vidare om placeringarna på den övre halvan av U17-EM i Montenegro. Hoppet levde inför den sista gruppspelsmatchen, men förlust med 20–28 mot Serbien fällde avgörandet.

– Vi har varit för ojämna i matcherna, berättade förbundskapten Frenne Båverud efter sista gruppspelsmatchen.

Med en vinst och en förlust klev de svenska U17-damerna in i den avgörande gruppspelsmatchen på söndagseftermiddagen. Det serbiska motståndet öppnade dock starkt och satte Sverige under tryck. I perioder närmade sig Blågult, men nådde aldrig hela vägen upp till lika-läge igen och det blev förlust med 20–28.

– Vi är såklart väldigt besvikna. Vi hade hoppats på ett bättre resultat, men fick inte till någon bra prestation i dag. Vi var alldeles för ojämna, hade för många tekniska fel och drog inte fördel av våra övertalssituationer. Samtidigt var de riktigt duktiga i motsvarande situationer, sammanfattade Frenne Båverud.

I den andra gruppspelsmatchen mot Schweiz lyckades laget vända ett stort halvtidsunderläge till uddamålsseger. Något liknande fick Sverige inte till den här gången.

– Hoppet fanns och levde med oss väldigt länge. Varje gång vi var där och nosade så gjorde vi något misstag eller missade vårt läge, vilket är bittert. Det fanns möjligheter för oss, men vi fick inte till det.

“Ojämnt” är det ord som förbundskaptenen använder för att beskriva den blågula prestationen i gruppspelet.

– I premiären ledde vi mot Kroatien i paus, men förlorade med åtta. Mot Schweiz låg vi under, men vann ändå. I dag var det jämnare, men när vi gjorde mål framåt så fick vi inte ihop det bakåt och tvärtom. Det blev aldrig något lugn i spelet, utan vi fick jaga hela tiden.

Kroatien vann deras tre matcher, medan gruppens övriga tre lag tog en seger var. För svensk del räcker det inte till mer än en fjärdeplats och fortsatt spel mot trean och fyran i Grupp A. Motståndet är i skrivande stund inte helt klart.

– Jag hoppas att vi kan använda morgondagen åt att dra lärdomar av matcherna som vi har spelat, så ska vi se till att göra saker bättre framöver.

Sveriges två kommande matcher spelas mot Tjeckien (tisdag 13.30) och Island (onsdag 13.30) och sänds på EHFtv.com.

SVERIGES MATCHER I U17-EM

GRUPPSPEL:
Kroatien–Sverige 34–26 (15–16)
Svenska målskyttar: Hanna Lundvall 6, Nova Huselius 5, Julia Ringström 4, Tuva Jungqvist 2, Maja Johansson Scharnell 2, Tilda Redzic 2, Emma Rudqvist 1, Julia Berglund 1, Astrid Löf 1, Isabelle Rydén 1, Wilda Rubin 1.
Sverige–Schweiz 31–30 (11–17)
Svenska målskyttar: Tuva Jungqvist 7, Julia Ringström 6, Linnéa Kindahl 4, Hanna Lundvall 4, Isabelle Rydén 3, Emma Rudqvist 2, Nova Huselius 2, Tilda Redzic 2, Mini Mowinski 1.
Sverige–Serbien 20–28 (8–11)
Svenska målskyttar: Tuva Jungqvist 5, Astrid Löf 3, Mini Mowinski 2, Nova Huselius 2, Julia Ringström 1, Linnéa Kindahl 1, Julia Berglund 1, Maja Johansson Scharnell 1, Hanna Lundvall 1, Tilda Redzic 1, Isabelle Rydén 1, Wilda Rubin 1.
Tabell: 1) Kroatien, 6 poäng  //  2) Serbien, 2 poäng  //  3) Schweiz, 2 poäng  //  4) Sverige, 2 poäng.

Text: Erik Malmqvist
Foto: HF Montenegro