U-landslag / 14 augusti 2017

Utklassning på vägen till åttondelsfinal

Välkomna till slutspel! De blågula spelarna i U19-landslaget skrev själva ut sin biljett efter att ha sprungit ner och runt Bahrain med 28–20 i den direkt avgörande sista gruppspelsmatchen.

• • •

– Härligt och viktigt, jublade Jerry Hallbäck efteråt.
– Försvars- och målvaktsspelet har varit helt okej genomgående. Sen har vi ibland spelat stereotypt i anfall men det börjar bli bättre och bättre.
Efter tre raka förluster var seger ett måste, mot Bahrain som visserligen imponerat genom att slå Danmark men också förlorat sina övriga tre matcher och släppt in över 30 mål oavsett motstånd i VM.
Taktiken föreföll klar – satsa framåt.
– Vi ville trycka mycket i kontringarna som ger oss enkla mål. Man får inte bli feg i en sån här match, sade Hallbäck.
Bahrain hade tänkt sig att virra till det för motståndet, gick ut man-man i försvaret. Det gav enorma ytor men också darriga händer i avsluten, spelare som hann tänka lite för mycket men också en odiskutabel svensk ledning.
– Ett annat sätt att spela försvar som vi inte möter så ofta, skönt iallafall att få hål på dem tidigt, sade förbundskaptenen som räknade till många chanser tidigt i matchen.
4–2 efter tio minuter var i underkant med tanke på alla öppna lägen som bjöds, Sverige stod å andra sidan säkert bakåt. Bara genombrotten från höger ledde någonvart för Bahrain, ibland till straffar där Måns Landgren kunde briljera och stirra ut skyttarna.
Oskar Sunnefeldt var bäst i anfallet där Sverige också kunde ge förtroende till några spelare som fått sparsamt med tid hittills. Carl Möllerström klev på från nio meter, Anton Persson var ettrig på vänsterkanten.
– Han får sätta några bollar på snabba avkast, berömde Hallbäck.
Framförallt höll Sverige anfallen vid liv tills möjligheten förr eller senare uppenbarade sig, 13–7 i paus.
I andra halvlek hamnade förtroendet först hos vänsternian Simon Örtelind, Sverige kunde variera i uppspel och starter och efter åtta mål på tio minuter blev resten en kortare transportsträcka.
Fjärde plats i gruppen ger tuffare motstånd av något mer konventionell kaliber i åttondelsfinalen. Island som imponerat och vunnit allt knäppte också Tyskland på näsan med uddamålet.
– De ställde till det lite för oss i EM där vi torskade med två-tre bollar och fick spela om de lägre placeringarna. Skönt om vi kan få lite revansch och kan vi bara bibehålla försvar och anfall på samma sätt och hitta lite timing i anfallsspelet ser det bra ut, sade Jerry Hallbäck som hoppas ha alla 16 spelare tillgängliga på onsdag.
Jonathan Svensson har sjukdom i kroppen och avstod Bahrainmötet på läkarens inrådan.
– Vi har en vilodag nu, han kommer att vara med i nästa match, fortsatte Hallbäck.
SVERIGE–BAHRAIN 28–20 (13–7)
Målskyttar, Sverige: Carl Möllerström 4, Anton Persson 4, Oskar Sunnefeldt 4, Markus Thorbjörn 4 (1),  Axel Morand 3, Marcus Ekman 2, Viktor Hedin 2, Ludvig Jurmala-Åström 2, Simon Örtelind, Jack Thurin & Karl Wallinius alla 1.
Bahrain: Abdulla Alzaimoor 5, Ahmed Ali 3, Ahmed Alghazal 3, Abdulla Ali 2, Mohamed Mohamed 2, Mohamed Husain 2, Naser Naser, Yusuf Alqasimi & Ahmed Fadul alla 1.
Utvisningar, Sverige: 7 x 2 min. Bahrain: 6 x 2 min.
Domare: Davor Loncar & Zoran Loncar, Kroatien.