Nyheter

U-landslag / 2 juli 2021

Vinst mot regerande europamästaren

De svenska U19-damerna avrundade spelet i Scandinavian Open genom att besegra Ungern med 36–31.

– Nu åker vi härifrån med en väldigt god känsla, konstaterade förbundskapten Patrik Svarvén.

Inför den tredje och sista matchen i Scandinavian Open hade Sverige fokuserat på att få igång anfallsspelet. Vad det ledde till? 36 gjorda mål i offensiv riktning och en första seger i turneringen.

– Vi ville verkligen få igång anfallet nu inför EM och jag tycker att vi lyckades med det, sade Patrik Svarvén efter slutsignalen.

I paus var det underläge med två bollar, men intrycket var ändå att det svenska landslaget hade kontroll på situationen genom hela matchen. Precis som i de tidigare matcherna spreds speltiden ut bland spelarna i truppen och en som fick beröm av förbundskaptenen var Emma Nuhanovic.

– Personligen tycker jag att det var extra roligt att se Emma Nuhanovic som debuterade häromdagen. Hon tog ett stort ansvar och kom in i det på ett väldigt bra sätt. När Ungern gick upp på offensivt försvar så var Emma duktig på att hantera det.

– Hon är bra på att hitta in till mittsex och även på att själv kliva in i luckorna som uppstår. Kombinationen av de två egenskaperna är bra i de situationerna.

Med en tydlig seger och två uddamålsförluster finns det nu utrymme att summera Scandinavian Open. Som helhet ser Svarvén det som en positiv erfarenhet inför europamästerskapet som inleds kommande vecka.

– Som förberedelser inför EM har det varit en väldigt bra turnering för oss. Gruppen har samarbetat på ett bra sätt både på och utanför planen, samtidigt som vi har fått känna på lite hur det är att få jobba med motgångar.

– Det är en tråkig känsla när man förlorar, men är man på ett mästerskap så måste man vända de känslorna till något positivt och komma igen. Det fick vi träna på här och det blir värdefullt att ta med oss.

SVERIGE–UNGERN 36–31 (15–17)
Sverige: Tyra Axnér 9, Ofelia Shoai Hallberg 5, Clara Petersson Bergsten 3, Hanna Wedenby 3, Jennifer Johansson 3, Charité Mumbongo 3, Emma Nuhanovic 3, Vanja Andersson 2, Elsa Åsberg 2, Thea Blomst 2, Johanna Östblom 1.
Ungern: Petra Koronczky 9, Johanna Farkas 5, Sofia Mlinko 4, Anna Palffy 3, Diana Vilagos 3, Borbala Ballai 2, Borbala Besszer 2, Diana Ferenczy 2, Barbara Banhidi 1.
Utvisningar, Sverige: 2 x 2 min. Ungern: 1 x 2 min.
Domare: Mads Hansen & Jesper Madsen, Danmark.
Publik: X (Idrætscenter Vendsyssel, Vendsyssel, Danmark).

SCANDINAVIAN OPEN CHAMPIONSHIP

Onsdag 30 juni: Norge–Ungern 25–23, Danmark–Sverige 26–25.
Torsdag 1 juli: Norge–Sverige 26–25, Danmark–Ungern 23–24.
Fredag 2 juli: Sverige–Ungern 36–31, Danmark–Norge (13.00).
Tabell: 1) Norge, 4 p, +3, 2) Danmark, 2 p, +1, 3) Sverige, 2 p, +3, 4) Ungern, 2 p, -6.

Text: Erik Malmqvist