Nyheter

U-landslag / 2 juli 2018

Vinst och förlust för U16-damerna

Premiärmatcherna är spelade för de svenska U16-damerna. I European Open i Lisebergshallen i Göteborg besegrades först Italien med 22–16 innan Tjeckien på kvällen blev för svårt. 16–17 slutade den matchen för svensk del.

• • •

Vid lunchtid i dag var det dags för de svenska U16-landslaget, med spelare födda 2002 och 2003, att spela sina första landskamper någonsin. Det är European Open, där 20 lag gör upp inom ramen för Partille Cup, som gäller och matchschemat är tufft. Två matcher om dagen, om än 2×20 minuter.
Italien var den första motståndaren, Vadstenas Nina Koppang den första målskytten. Sverige hade hela tiden kopplet om matchen och kunde gå runt på många spelare. Sverige hade också hela tolv olika målskyttar när det till slut blev 22–16.
På kvällen var motståndet tuffare, i form av Tjeckien. Sverige fick en kalasstart med 3–0, men tjeckiskorna var snart ikapp och förbi och var sedan i ledning eller hade oavgjort resterande del av matchen.
Frbundskaptenen Patrik Svarvén summerar första dagen:
– Båda matcherna i dag har präglats ac att alla är nya, att det är nytt för alla spelare att spela i landslaget. Det var stundtals spänt med så många som debuterade. Målsättningen med dagen var att så många som möjligt skulle få chansen och vi använde 15 spelare i första matchen och 16 i den andra, vilket inte är optimalt coachmässigt.
– Första matchen är jag sjukt nöjd över att många fick kliva fram och göra det bra, i den andra mötte vi ett betydligt bättre lag och vi kommer inte upp i nivå.
– I den första halvleken mot Tjeckien fick vi inte ordning i försvaret, i den andra löste vi det bättre men slarvade framåt. Vi kastade bort många bollar och tog inte de lägen vi fick. Vi behöver skapa en trygghet och inte bli stressade, det gäller inte bara de på planen utan oss på bänken också.
En av de svenska debutanterna i dag var Elsa Åberg. Hon har svenska föräldrar, men är född och uppvuxen i Norge, ändå var det inga funderingar vilket landslag hon skulle representera.
– Nej, Sverige kommer alltid att vara mitt hemland, säger hon.
– Det var nervöst inför den första matchen och där spelade vi som ett lag. I den andra blev det många felpassningar och det är alltid surt att förlora. vi kan bättre än så här.
I morgon fortsätter European Open med matcher mot Polen och Norge för svensk del.
ITALIEN–SVERIGE 16–22 (8–12)
Italien: Ramona Vesna Manojlovic 4, Giulia Fabbo 4, Giulia Gozzi 3, Bevelyn Eghianruma 2, Valentina Davoli 2, Luisella Podda.
Sverige: Nina Koppang 4, Tyra Axnér 3, Kaja Stojilkovic 2, Elsa Kjellgren 2, Hanna Wedenby 2, Charité Mumbongo 2, Elsa Åsberg 2, Johanna Gunnarsson, Ida Rahunen Sembe, Johanna Östblom, Ava Ekström, Jennifer Johansson.
Utvisningar, Italien: 4 x 2 min. Sverige: 3 x 2 min.
Publik: 400 (Lisebergshallen, Göteborg)
TJECKIEN–SVERIGE 17–16 (10–10)
Tjeckien: Charlota Cholevova 4, Lucie Flekova 4, Claudia Roupcova 3, Michaela Dankova 2, Michaela Smejova, Pavlina Laskova, Marie Polakova, Tereza Vostarkova.
Sverige: Charité Mumbongo 5, Ida Rahunen Sambe 2, Elsa Kjellgren 2, Elsa Åsberg, Jennifer Johansson, Thea Blomst, Nina Koppang, Cindy Darrell, Johanna Östblom, Tyra Axnér.
Utvisningar, Tjeckien: 3 x 2 min. Sverige: 1 x 2 min.
Publik: 1 000 (Lisebergshallen, Göteborg).
GRUPP A
2 juli:
Polen–Norge 18–15
Italien–Sverige 16–22
Norge–Tjeckien 18–24
Polen–Italien 22–16
Tjeckien–Sverige 17–16
3 juli:
Norge–Italien (08.00)
Sverige–Polen (08.00)
Italien–Tjeckien (11.45)
Sverige–Norge (11.45)
Tjeckien–Polen (15.30)
4–6 juli: 
Huvudrunda, placeringsmatcher, finalspel
Alla resultat och grupper
Sveriges trupp

Text: Daniel Vandor
Foto: Christoffer Borg-Mattisson