Nyheter

VM 2023 / 1 februari 2022

15 lag klara för handbolls-VM 2023

Med mindre än ett år kvar till handbolls-VM 2023 i Sverige är nu 15 av 32 platser i mästerskapet tillsatta av lag från Europa, Sydamerika och Asien. Men många spännande kvalmatcher återstår – bland annat ska ytterligare nio lag från Europa kvala in. 

– Vi vet ju att Sverige ska spela i Göteborg, Danmark i Malmö och Polen i Polen. Alla övriga lag lottas in i åtta grupper i Sverige och Polen. Lottningen sker i Polen 2 juli, säger Krister Bergström, VD Handbolls-VM 2023 och fortsätter:
– Vi vet också att de åtta bästa kommer till Stockholm för finalspelet och spel om platserna ett till åtta. Och visst skulle det vara roligt, inte minst publikmässigt, om vi fick dit fyra nordiska lag. Det är ingen omöjlighet. Under EM i Ungern och Slovakien som avslutades i helgen fanns ju Sverige, Danmark, Norge och Island bland de sex bästa.

De tre bästa lagen från EM är kvalificerade för VM i Sverige och Polen 2023. Men Sverige var redan klart som arrangörsland och Danmark (som kom trea i EM) var också klart som regerande världsmästare. Därmed går de tre platserna från EM i Slovakien/Ungern till Spanien (EM-tvåa), Frankrike (EM-fyra) och Norge (EM-femma).

17 platser återstår

Totalt deltar 32 lag i VM 2023. Arrangörsländerna Polen och Sverige, samt världsmästarna från Danmark är klara. Fem nationer blev nyligen klara via Asiatiska mästerskapet: Qatar, Bahrain, Saudiarabien, Iran och Sydkorea. Även det syd- och centralamerikanska kvalet har avgjorts och de fyra lagen som nu är klara för VM är Brasilien, Argentina, Chile och Uruguay.

Därmed återstår 17 platser. Fem kommer från det afrikanska kvalet som avgörs först i månadsskiftet juni/juli, en kommer från det nordamerikanska kvalet som ännu inte har bestämt ett datum för sitt kval. Ytterligare nio lag ska kvala in från Europa i olika kval under första halvan av 2022. Och till slut har internationella handbollsförbundet två ”wild card” att fördela.

Kvalet lottas i Polen 2 juli och VM avgörs 11–29 januari i fem svenska och fyra polska städer – med finalspel på Tele2 Arena i Stockholm.


Säkra din plats på läktaren! Biljetter till VM 2023 går att köpa på www.handball23.com

För mer information kontakta:
Krister Bergström, VD Handbolls-VM 2023 Sverige AB.
[email protected], 070-352 56 22.

Mats Olsson, medieansvarig Handbolls-VM 2023 Sverige AB.
[email protected], 070-633 61 30