Nyheter

VM 2023 / 16 maj 2023

EM-trean Montenegro till Helsingborg

Montenegro blir topplaget som placeras i Helsingborg till Handbolls-VM för damer som spelas i Sverige, Norge och Danmark i december 2023. Sedan tidigare är det klart att Sverige spelar sina gruppmatcher i Göteborg.

Handbolls-VM 2023 lottas 6 juli i samband med ungdomsturneringen Partille Cup i Scandinavium i Göteborg. Men redan nu har värdländerna tillsammans med Internationella Handbollförbundet (IHF) beslutat var åtta av de främsta lagen ska inleda sitt gruppspel i VM.
– Vi ser fram emot att välkomna Montenegro till Helsingborg. Vi är övertygade om att de kommer att bjuda på stor underhållning och vi räknar med mycket drag på läktarna – både från tillresta supportrar från Montenegro och för den stora grupp idrottsintresserade, med rötter i Montenegro, som bor i Sverige, säger Krister Bergström, VD för VM-bolaget, och fortsätter:
– Montenegro tog brons i senaste EM och har något riktigt bra på gång. Den gamla storspelaren Bojana Popovic har satt sin prägel på laget och det ska bli spännande att följa dem. Tar de sig vidare från första gruppspelet till huvudrundan så hamnar de i Göteborg, i samma grupp som Sverige. Givet att även Sverige går vidare.

Totalt kommer 32 nationer att spela handbolls-VM i Sverige, Norge och Danmark 29 november till 17 december. Det blir två fyralagsgrupper i Sverige (Helsingborg och Göteborg), två fyralagsgrupper i Norge (båda i Stavanger) och fyra fyralagsgrupper i Danmark (Herning och Fredrikshamn).

Sverige blir alltså värd för två inledande gruppspel (preliminary round) och ett gruppspel i huvudrundan (main round). De lag som kommer fyra i det första gruppspelet kommer att spela ”Presidents Cup” i Fredrikshamn. De tre bästa lagen i Helsingborg och i Göteborg möts i main round i Göteborg. Från Göteborg går de två främsta lagen vidare till kvartfinalen. Det blir två kvartsfinaler i danska Herning och två i norska Trondheim. Placeringsmatcher, semifinaler och finalen spelas alla i Herning.

Handbolls-VM 2023 blir det 26:e världsmästerskapet för damer. För Sverige är det första gången man står som värd för ett dam-VM i handboll. Danmark var arrangör så sent som 2015 och Norge arrangerade VM 1993 och var medarrangör 1999.


Grupp A i Göteborg: Sverige
Grupp B i Helsingborg: Montenegro
Grupp C i Stavanger: Norge
Grupp D i Stavanger: Frankrike
Grupp E i Herning: Danmark
Grupp F i Herning: Tyskland
Grupp G i Fredrikshamn: Spanien
Grupp H i Fredrikshamn: Nederländerna

Följande 29 nationer är klara för VM: Angola, Argentina, Brasilien, Chile, Danmark, Frankrike, Iran, Japan, Kamerun, Kazakstan, Kina, Kongo-Brazzaville, Kroatien, Montenegro, Nederländerna, Norge, Paraguay, Polen, Rumänien, Senegal, Serbien, Slovenien, Spanien, Sverige, Sydkorea, Tjeckien, Tyskland, Ukraina, Ungern.

Två ”wild card” kommer att delas ut av Internationella Handbollförbundet och en plats kommer att gå till vinnande lag i det nordamerikanska och karibiska mästerskapet i juni.


Biljetter till VM finns att köpa här