Nyheter

VM 2023 / 6 juli 2023

Grupperna till handbolls-VM är klara

På torsdagseftermiddagen lottades gruppspelet till handbolls-VM 2023 för damer. Sverige inleder mästerskapet i Göteborg med Senegal, Kina och Kroatien som motståndare.

Lottningen av grupperna till det 26:e världsmästerskapet i handboll för damer är genomförd. Senare i år avgörs mästerskapet i Danmark, Norge och Sverige där Tomas Axnérs landslag inleder med matcher på hemmaplan i Scandinavium.

32 deltagande nationer har fördelats över åtta grupper med fyra landslag i varje. Sedan tidigare stod det klart att Sverige tar plats i Grupp A, där Blågult nu fått sällskap av Senegal, Kina och Kroatien.

– Jag känner att det här är en bra lottning för oss, det kunde ha varit tuffare motstånd än det vi fick, sade förbundskapten Axnér om lottningen innan han gick in mer på lagen som väntar:

– Vi mötte Kroatien i EM senast och vann mot dem då, de europeiska lagen är alltid tuffa. Sedan är Senegal ett av Afrikas bästa lag med många spelare som till vardags spelar i den franska ligan, det är inget dåligt lag på något sätt. Kina vet jag inte särskilt mycket om just nu, men det kommer vi såklart ha koll på när vi möter dem.

En som har mött det kinesiska landslaget vid tidigare tillfälle är Jamina Roberts:

– Då vann vi stort, även om jag inte minns exakt när det var.

Vänsternians kommentar kring gruppen som helhet stämmer delvis överens med Axnérs första intryck.

– Senegal har jag aldrig mött tidigare, men många i deras lag spelar i Frankrike och de kommer säkert vara bättre än vad många tror. Överlag känns det som en rimlig lottning, även om vi kunde ha fått en lättare lottning på pappret. Om vi hade fått det så vet jag dock inte om det hade varit så bra med tanke på motstånden som kan vänta senare i mästerskapet.

Förutom Grupp A spelas även Grupp B i Sverige. Landslagen som gör upp i Helsingborg om fortsatt spel i mästerskapet är Montenegro, Ungern, Kamerun och Paraguay. Vid svenskt avancemang är det just dessa landslag som väntar i nästa runda.

– Det var bra att vi fick Kroatien i vår första grupp, vi kommer även stöta på ett annat lag från Balkan i nästa runda för vi korsar ju mot gruppen i Helsingborg med Montenegro och Ungern. Där hade jag kanske hellre sett att Ungern hamnat någon annanstans, men det lär bli två riktigt fina matcher. Om vi kan vinna mellanrundan så öppnar det sig en bra väg framåt för oss.

Att det är matcher i Scandinavium som står först på programmet för Sveriges del är något som båda två glädjer sig åt. I december är det dags.

– Det blir förhoppningsvis askul. Herrarna hade en så bra upplevelse här tidigare i år och det känns som att man har flörtat med publiken. Förhoppningsvis kommer det bli samma för oss också, säger Roberts.

Även förbundskaptenen är förväntansfull:

– Det kommer bli fantastiskt. Lottningen hölls ju i Scandinavium och det räcker att bara gå in här i hallen så får man vibbar av de landskamper som spelats här i tidigare mästerskap. Det ska vara en fördel för oss och det är något som vi alla ser fram emot!

VM-GRUPPSPELET 2023

Värdnationer: Sverige, Norge och Danmark
Värdstäder: Göteborg, Helsingborg, Stavanger, Herning och Fredrikshamn
Grupp A: Sverige, Kroatien, Kina, Senegal
Grupp B: Montenegro, Ungern, Kamerun, Paraguay
Grupp C: Norge, Sydkorea, Grönland, Österrike
Grupp D: Frankrike, Slovenien, Angola, Island
Grupp E: Danmark, Rumänien, Serbien, Chile
Grupp F: Tyskland, Polen, Japan, Iran
Grupp G: Brasilien, Spanien, Ukraina, Kazakstan
Grupp H: Nederländerna, Tjeckien, Argentina, Kongo

Text: Erik Malmqvist
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån