Nyheter

VM 2023 / 15 januari 2024

Handbollens hållbarhetsarbete fortsätter

Certifierat evenemang, Hand the Ball i utsatta områden, elbilar som transportmedel, utbildning av ledare, återbruk av tygvepor till täcken för hemlösa, pengar till Barncancerfonden… Hållbarhetsarbetet inför och under herrarnas och damernas handbolls-VM:s var brett och omfattande – och det finns mer att berätta. 

Samarbetet med Stadsmissionen i Göteborg i samband med damernas VM har innehållit flera delar. Förutom att göra täcken, kuddar och nallar/kaniner av tyget som prydde sargerna i Scandinavium och Helsingborg Arena har även mat, kaffe, bananer, vatten och choklad, som blev över från VM, transporterats till Stadsmissionen för utdelning till behövande i Göteborg.

All pant från burkar i volontärcenter och mediecenter gick också till Stadsmissionen. Slutligen erbjöd VM-organisationen 100 idrottsintresserade, med ansträngd ekonomi, på en VM-biljett sista matchdagen.

Golven och målen från VM-arenorna återbrukas och får nytt liv på de orter där Handbollslandslaget AB arrangerar landskamper framöver, liksom bollarna som skänks till handbollsföreningar runt om i landet.

Även tyget på sargerna från herrarnas VM har fått nytt liv – både i Göteborg och finalstaden Stockholm. I Göteborg blev det gympapåsar, strandkassar och så kallade scrunchies, det vill säga hårtofsar, som delats ut vid bland annat Hand the Ball-aktiviteter på skolor i Göteborgs utsatta områden.

Eleverna på Kulturskolan Stockholm skapade tillsammans med en bildpedagog tavlor av evenemangsbanér, efter att de hängt ute på stan under herrarnas mästerskap. Tavlorna var en del av en utställning. Även roll ups har återbrukats som taveldukar liksom att teknisk utrustning såsom kameror, VR och konferensrobot fått nytt liv på Kulturskolan Stockholm som är Stockholms stads kulturskola för alla mellan sex och tjugotvå år. Skolan erbjuder både längre och kortare kurser inom alltifrån dans, teater och konst till cirkus och media. 


Läs mer om Barncancerfonden här


Läs mer om Stadsmissionen här


Läs mer om Hand the Ball