Nyheter

VM 2023 / 6 november 2023

Handbolls-VM 2023 är ett certifierat Hållbart evenemang

Handbolls-VM 2023 damer har precis som herrarnas VM uppnått certifieringen Hållbart evenemang! Det står klart sedan VM-organisationen inklusive de två värdstäderna i mästerskapet – Göteborg och Helsingborg – klarat kriterierna.

– Hållbarhet och hållbart evenemang är nr 1 för oss i handbollen. Kraven ökar även från de internationella förbunden och vi ställer oss bakom de kraven. För oss är det en självklarhet, likväl som att vi också både vill och kan påverka andra att genomföra sina evenemang hållbart, säger Krister Bergström, vd för Handbolls-VM 2023 Sverige AB.

Hållbarhetsföretaget Greentime i Varberg ansvarar för certifieringen Hållbart evenemang och anlitar oberoende revisorer för att granska Handbolls-VM:s hållbarhetsarbete utifrån certifieringens kriterier inom områdena organisation, social hållbarhet och miljö.

– Den förflyttning i hållbarhet som vi sett i planeringen av både herrarnas och damernas VM är unik, och vi är imponerade över det som VM-organisationen, städer och arenor gemensamt har åstadkommit, säger Simon Strandvik, vd på Greentime AB.

Certifieringen är än så länge preliminär. Den slutgiltiga erhålls efter VM, då ansvarig revisor genomfört kontroller på både Scandinavium och Helsingborg Arena, för att säkerställa att värdstäderna och VM-organisationen efterlever uppsatta mål och planer.

Bland annat gäller det att uppvisa jämställdhetsplan, en plan för att få publik att åka kollektivt, hur volontärer engageras i hållbarhet, källsortering på arenorna, digital kommunikation och kaffe i de publika kioskerna som är KRAV- eller Fairtrade-märkt.