Nyheter

VM 2023 / 20 oktober 2021

Handbolls-VM 2023 siktar mot Certifieringen Hållbart Evenemang

Handbolls-VM 2023 Sverige AB tar ett helhetsgrepp om hållbarhetsfrågorna de kommande mästerskapen. Målet är att uppnå Greentimes Certifiering Hållbart Evenemang – och få struktur i arbetet inför och under evenemangen

Varbergsbaserade Greentime kompletterar och stöttar VM-organisationens fokus på fyra områden av hållbarhet: Ekologisk, Social, Ekonomisk och Ledarskap som innehåller bland annat minskat matsvinn, minskad användning av vatten, transporter, samt de två sociala projekten Hand the Ball och Lilla VM som är satsningar i värdstädernas förorter för att öka rörelsen bland unga och få fler att hitta till handbollen och föreningslivet. Certifieringen avgränsas till Sverige och oberoende revisorer kommer att granska arbetet innan och under evenemanget.

– Svensk handboll arbetar hårt med att leda utvecklingen inom idrotten avseende hållbarhet. Redan 2016 gjorde vi vår första miljöcertifiering i Göteborg i samband med Handbolls-EM. Inför och under Handbolls-EM 2020 tog vi ett krafttag över hela mästerskapet och våra nationella landskamper. Vi fick också de internationella förbunden att följa vår väg. Hållbarhet är en av våra tre viktigaste strategier för kommande evenemang. Med ett internationellt fönster, som ett mästerskap är, kan vi göra internationellt avtryck, säger Krister Bergström, VD för Handbolls-VM 2023 Sverige AB.

VM för herrar arrangeras i Sverige och Polen i januari 2023. Värdstäder i Sverige är Göteborg, Malmö, Kristianstad och Jönköping, samt Stockholm, där finalspelet avgörs i Tele2 Arena. I december 2023 arrangeras damernas VM i Norge, Danmark och Sverige. De svenska värdstäderna är Göteborg och Helsingborg.

– Att ett så stort evenemang som Handbolls-VM siktar mot att uppnå Certifieringen Hållbart Evenemang tror vi ger positiva ringar på vattnet så att fler arrangörer ser till att arbeta mer hållbart. Förutsättningarna för att uppnå certifieringen är goda med tanke på det hållbarhetsarbete som bedrivs på nationell nivå redan i dag. Vi på Greentime hoppas att besökare och deltagare under evenemanget ska känna att handbollen är med i omställningen till ett hållbart samhälle. Det finns en stor kraft i handbollen, säger Simon Strandvik VD på Greentime!

För mer information kontakta:

Krister Bergström, VD Handbolls-VM 2023 Sverige AB
[email protected], 070-352 56 22.

Simon Strandvik, VD Greentime
[email protected], 070-359 19 57

Mats Olsson, medieansvarig Handbolls-VM 2023 Sverige AB
[email protected], 070-633 61 30 

Thomas Björn, hållbarhetsansvarig Handbolls-VM 2023 Sverige AB
[email protected], 070-230 24 84