Nyheter

VM 2023 / 28 november 2023

Ny unik vandringstrofé från Kosta Boda till damernas handbolls-VM

Inför handbolls-VM i Sverige, Norge och Danmark fick de tre värdnationerna i uppdrag av Internationella Handbollförbundet (IHF) att ta fram en ny unik vandringstrofé som ska följa damernas världsmästerskap in i framtiden. Nu presenteras priset som tagits fram tillsammans med det svenska glasbruket Kosta Boda som också är nationell leverantör till den svenska VM-organisationen.

– När vi fick förfrågan av IHF att presentera ett förslag blev vi givetvis hedrade och glada. Det är extra roligt att vårt mästerskap blir det, där vandringspokalen föds för att gå vidare genom kommande mästerskap, säger Anita Kristensen, event manager på danska handbollförbundet.

Internationellt erkända formgivaren Lena Bergström har hämtat inspiration till trofén från handbollens energi och spelarens rörelsemönster. Resultatet är ett enastående handgjort mästerverk tillverkat av hantverksmästarna på Kosta glasbruk i Sverige som fullt motvarar förväntningarna av en blivande världsmästare med avsikt att dessutom bli en permanent vandringstrofé för kommande världsmästerskap

– Jag och de skickliga hantverkarna på Kosta Boda har helt fokuserat vår gemensamma energi och expertis på att leverera en unik handgjord trofé som är representativ för damhandboll globalt, som är ikonisk nog att matcha tillfället och som kommer att stå emot tidens tand för att bli synonymt med damhandbollens största turnering framöver, säger formgivaren Lena Bergström.

Handbolls-VM spelas i de tre skandinaviska länderna 29 november-17 december. Den spektakulära pokalen kommer att som ett led i att förstärka fokuset på den internationella damhandbollen att doneras till Internationella handbollsförbundet av de danska, norska och svenska handbollförbunden i samband med det 26:e IHF Women’s World Championships 2023. Vinnande nation har hedrats med ett pris framtaget från gång till gång. Den tiden är nu förbi.

Avtäckningen av trofén kommer ske i öppningsmatchen i Stavanger den 29 november. Den nya officiella IHF 2023-trofén i handbolls-VM för damer kommer att delas ut till det vinnande landslaget vid finalen i Herning, Danmark, den 17 december. De regerande mästarna kommer att tilldelas en replika-version som de kan behålla.

Se filmen om skapandet av trofén här

Om Vandringstrofén

Lena Bergström och Kosta Bodas fantastiska vandringstrofé består av fyra individuella delar – alla tillverkade i glas och varje del med ett individuellt hantverk i olika tekniker och applikationer:

  • Den slående ovala sockeln är minutiöst slipad för hand för att med perfektion återge Bergströms världskända Carat mönster som sedan handmålats i 21K guldfärg. Sockeln är utbytbar för unika slipningar för kommande världsmästerskap.
  • Armen som utgår från sockeln är munblåst i form för att dynamiskt återge både rörelse o styrka. Presenteras i oliv-guld.
  • Den sömlöst integrerade handen är gjuten i glas som sedan har handslipats och polerats för att säkerställa en perfekt form handmålad i 21K guldfärg.
  • Bollen är elegant munblåst och sedan handslipad för att framhäva de karaktäristiska sexkantiga panelerna.
  • IHF logotypen och övrig text är först blästrade och sedan förstärkta i guldfärg för att säkerställa att även den minsta detalj möter de höga kvalitetskraven på en enastående trofé.
  • Produktionstid i glashyttan: 22h; Produktionstid i sliperiet: 116h; Produktionstid i måleriet: 5h; Produktionstid blästring/limning/montering: 10h

Om Lena Bergström

Lena Bergström (f. 1961 i Umeå) har bl a studerat i Japan, Finland, Belgien och England utöver Konstfack i Stockholm. Bergström startade sin egen designstudio 1989 och har varit en framstående formgivare och konstnär för Orrefors och Kosta Boda sedan 1994.

Bergströms verk och produkter finns bl a utställda på Nationalmuseum i Stockholm, Victoria och Albert Museét i London, Clevelands Konstmuseum och Röhska Museét i Göteborg. Utöver detta har Lena Bergströms verk ställts ut tillfälligt på otaliga museum och gallerier världen över och hennes arbete för Orrefors och Kosta Boda har vunnit flertalet skandinavsika och internationella priser.

Lena Bergström har även deltagit i och fullbordat flera interiör och inredningsuppdrag såsom receptionen i kristall på Clarion Hotel Post i Göteborg, Sveriges Ambassad i Tokyo och Orrefors kristallbar i Kosta.

Utvalda projekt och formgivningar för Orrefors och Kosta Boda inkluderar: Carat (ELLE Interiör Design Award 2010), Planets (ELLE Decoration UK Design Award 2002), Squeeze (Excellent Swedish Design 1997) och Puck (Excellent Swedish Design 1999)


Om Kosta Boda

Kosta Boda grundades 1742 och erbjuder samtida bruks- och inredningsprodukter samt konstglas med ursprung i svensk designtradition, med ett sortiment fokuserat mot en modern livsstil och ett progressivt och modigt uttryck i en premiumposition. Läs mer om Kosta Boda på www.kostaboda.se