Nyheter

VM 2023 / 3 juli 2022

Spännande VM-lottning för Sverige

Sverige får ta sig an två sydamerikanska och ett afrikansk lag i första gruppspelet i handbolls-VM på hemmaplan 2023. Det står klart efter att VM för herrar i Polen och Sverige 11–29 januari lottats i Katowice på lördagskvällen.

– Jag känner att det kunde blivit sämre. Det kunde också har blivit bättre. Men det blir spännande att möta lag som spelar en annan typ av handboll, säger Sveriges förbundskapten, Glenn Solberg sedan Sverige lottats mot Brasilien, Uruguay och det lag som kommer tvåa i det afrikanska kvalet som avslutas 18 juli.
– Det blir kanske Tunisien. Och det är ett riktigt bra lag, säger Glenn.

I mellangruppen kommer Sverige troligen att ställas mot Island, Portugal och Ungern, tror Glenn Solberg:
– Det blir tre riktigt tuffa matcher. Island är kanske allra bäst av de tre. Men även Portugal har ett riktigt bra lag. Sedan vet man ju aldrig vad som händer med skador och annat, säger han.

Även Hanna Fogelström, landslagsansvarig på Svenska Handbollsförbundet, är nöjd med lottningen och ser fram mot lite annorlunda handboll:
– På papperet är det en bra första grupp. Det är spännande med utomeuropeiska lag. Sedan blir det tuffare i huvudrundan med troligen Island, Portugal och Ungern säger Hanna.

Totalt 32 nationer deltar i VM som inleds med ett gruppspel (preliminary round) med åtta grupper om vardera fyra lag. Därefter går de tre bästa lagen vidare till det andra gruppspelet (main round) som består av fyra grupper med sex lag i varje.

Första gruppspelet spelas i Göteborg, Malmö, Kristianstad och Jönköping, samt i polska Katowice och Krakow. De polska städerna kommer att ha två grupper per stad. Finalspelet avgörs på Tele2 Arena i Stockholm – med plats för cirka 22 000 åskådare.

Sverige spelar både första och andra gruppspelet i Göteborg. I första gruppspelet möter Sverige; Brasilien, Uruguay samt det lag som kommer tvåa i det afrikanska kvalet. I det andra gruppspelet får Sverige ta sig an de tre lagen som tar sig vidare från grupp D (Island, Portugal, Ungern, Sydkorea). De två bästa lagen efter mellanrundan går vidare till kvartsfinal. Om Sverige är ett av de lagen, så kommer Sverige att spela i en av de två kvartsfinalerna som spelas i Stockholm. De två andra kvartsfinalerna spelas i Gdansk i Polen.

Grupp A i Krakow: Spanien, Montenegro, Chile, Iran.
Grupp B i Katowice: Frankrike, Polen, Saudi-Arabien, Slovenien.
Grupp C i Göteborg: Sverige, Brasilien, Afrika 2, Uruguay.
Grupp D i Kristianstad; Island, Portugal, Ungern, Sydkorea.
Grupp E i Katowice: Tyskland, Qatar, Serbien, Afrika 5.
Grupp F i Krakow: Norge, Nordmakedonien, Argentina, Nederländerna.
Grupp G i Jönköping: Afrika 1, Kroatien, Afrika 3, USA.
Grupp H i Malmö: Danmark, Belgien, Bahrain, Afrika 4,

För mer information besök www.handball23.com eller kontakta:

Krister Bergström, VD Handbolls-VM 2023 Sverige AB.
[email protected] eller 070-352 56 22.

Mats Olsson, medieansvarig Handbolls-VM 2023 Sverige AB.
[email protected] eller 070-633 61 30