Nyheter

Herr / 20 januari 2022

Blågult tillbaka i vinnarspåret

Med ett följsamt försvar och säkert skytte vann Sverige rättvist över Ryssland i Bratislava. Ett härligt trendbrott med andra ord, efter två raka matcher utan vinst.

– Det var skönt att vinna idag. Vi var bättre än Ryssland, konstaterade Andreas Palicka till TV6.

Sverige fick under torsdagseftermiddagen en fin start på huvudrundan i EM. Med stor spelglädje gick Glenn Solbergs mannar in på plan och sprang över Ryssland.

Hampus Wanne inledde piggast och satte 1–0 i andra minuten. Ryssland kom ikapp men aldrig förbi Blågult, som visade stor entusiasm på plan.

Även kantkollegan Valter Chrintz var på hugget. 21-åringen, som gör sitt tredje seniormästerskap, noterades för fem mål och blev näst bästa målskytt efter Wanne.

– Det var skitkul idag. Jag och Valter fick massa lägen idag, sade Wanne efter slutsignal.

Spelmässigt gjorde Ryssland vad de kunde för att dra ner tempot i matchen. Med en långsam och fysisk anfallshandboll försökte de nöta ner det svenska försvaret.

– De spelar en frustrerande handboll för oss. Det gick väldigt långsamt, fortsatte Wanne.

Framför allt var det genom mittsexorna Pavel Andreev och Alekander Ermakov som de fick hål på Sverige och Andreas Palicka i kassen. Men utöver samarbetet med mittsexorna var den ryska offensiven inte särskilt lyckosam.

I paus ledde Sverige med 16–13. Jämfört med tidigare matcher var både försvar- och anfallsspelet ett steg framåt för Sverige, som lämnade det första gruppspelet med endast en seger i bagaget.

– Vi var alla laddade inför avkast. Vi ville visa att vi kan spela bra handboll, kommenterade tvåmålskytten Eric Johansson.

I andra halvlek tog Sveriges bredd och fysiska träning ut sin rätt. De ryska spelarna hängde inte med och tappade greppet om matchen.

I den 42:a minuten gjorde mästerskapsdebutanten Isak Persson sitt första landslagsmål. Lugi-spelaren behövde ingen stor vinkel för att sätta bollen i nät och utöka Sveriges ledning till 21–16.

Fem minuter senare avgjorde Sverige matchen när de genom tre raka mål hängde av ryssarna i målprotokollet. Blågult gick från ledning 21–18 till 24–18.

Sex mål blev också marginalen efter full tid. 29–23 vittnade om en tämligen komfortabel seger. Totalt noterades elva olika målskyttar från Sverige.

– Det var skönt att vinna idag. Vi var bättre än Ryssland, konstaterade Andreas Palicka.

– Det var bra över hela banan. Speciellt bakåt där släpper in 23 mål. Vi gjorde att de fick många frikast, fyllde Eric Johansson i.

Med segern klättrar Sverige förbi Ryssland i tabellen. Nästa match i huvudrundan spelas redan imorgon kväll.

Avkast mot Polen sker 18.00 i Bratislava.

RYSSLAND–SVERIGE 23–29 (13–16)
Ryssland: Aleksander Ermakov 5, Pavel Andreev 4, Dmitrij Santalov 3, Dmitrij Kornev 3, Dmitrij Zjitnikov 2, Igor Soroka 2, Nikita Kamenev 2, Michail Vinogradov, Roman Ostasjtjenko.
Sverige: Hampus Wanne 9, Valter Chrintz 5, Albin Lagergren 3, Jim Gottfridsson 2, Felix Claar 2, Eric Johansson 2, Fredric Pettersson 2, Oscar Bergendahl, Jonathan Carlsbogård, Lukas Sandell, Isak Persson.
Målutveckling: 5 min: 2–3, 10 min: 5–7, 15 min: 7–9, 20 min: 11–11, 25 min: 12–13, 30 min: 13–16, 35 min: 13–17, 40 min: 15–19, 45 min: 18–22, 50 min: 19–24, 55 min: 20–25, 60 min: 23–29.