Med snart nio års erfarenhet av tysk handboll vet Hampus Wanne vad som väntar Sverige på söndagskvällen.
– De kommer aldrig ge sig. De kommer kämpa tills domaren blåser av matchen, säger Sveriges vänstersexa tillika straffspecialist.
2013 lämnade Hampus Wanne Önnereds HK för utlandsspel i tyska storlaget Flensburg-Handewitt. Där är han kvar än idag, med lagkamrater som Jim Gottfridsson, Anton Lindskog och Johannes Golla.
Den sistnämnda är lagkapten för Tyskland och karakteriserar det tyska landslaget enligt Wanne.
– Golla kommer se till att de ligger på oss hela matchen. De kommer aldrig ge sig. De kommer kämpa tills domaren blåser av matchen.
Under veckan som gått har Tyskland tappat flera spelare till följd av smittspridning i truppen.
Vet ni vart ni har Tyskland i dagsläget?
– Visst, de är svåra att kartlägga. Men de kommer inte tycka synd om sig själva bara för att spelare har lämnat truppen på grund av covid-19. De kommer spela med sin tyska mentalitet.
Medan Tyskland har inlett huvudrundan med två förluster har det gått desto bättre för Blågult. Med två komfortabla segrar mot Ryssland och Polen ligger de trea inför de sista två omgångarna.
– Det var jätteskönt med dem vinsterna. I gruppspelet gick det lite knackigt och spelet flöt inte på som vi önskade. Vi pratade igenom småsaker som har gjort stora resultat, konstaterar Wanne.
Vilka är de positiva tendenserna i spelet?
– Vi har börjat spela mer för varandra och gör det inte svårare än vad det behöver vara. Istället för att försöka komma igenom vid första bästa tillfälle har vi ett mycket bättre bollsläpp och tålamod nu. Vi kanter är mer involverade också. Bakåt är försvaret mer direkt och tydligare.
I den totala skytteligan i EM ligger Wanne på en delad femteplats. Ingen stor överraskning för de som följt vänsterkanten de senaste åren. Förra året slutade han trea i VM:s skytteliga.
Har du alltid gjort många mål?
– Nej, det är mest de senaste åren. Jag har fått mycket mer förtroende och lägger straffarna. De är en trygghet i mitt spel. Som kant kan man lätt bli bortplockad. Men med straffarna är jag alltid med i matchen. Sen har vi målvakter som kastar bra i kontring och mittnior som ser hela banan. Det är tacksamt att vara kant i Sverige.
Var du straffskytt under dina ungdomsår i Sverige?
– Ibland. Men jag var aldrig utpräglad första skytt, svarar Wanne som har representerat Önnered, Aranäs och RIK i Sverige.
– När jag kom till Flensburg var det alltid Anders Eggert som tog dem. Han var helt fantastisk på det. Men när han lade av så började jag få förtroendet. Jag fått väldigt mycket tips från Lars Christiansen, vår sportchef i Flensburg. Han har hjälpt mig väldigt mycket.
Hur svår är Tysklands målvakt Johannes Bitter att göra mål på?
– Haha, han är väldigt stor. På straffarna har han tendens att fuska lite. Han kan gå utanför det lilla strecket som målvakterna har. Man har skjutit många straffar på honom. Han och Mattias Andersson (Tysklands målvaktstränare) kommer säkert gå igenom och kolla klipp på mig. Men jag drar inte för stora växlar av det. Jag har finter jag kan luta mig tillbaka på.
Hur ska ni möta upp Tysklands energi och mentalitet?
– En landskamp är alltid en landskamp. Det blir alltid lite extra känslor när man spelar för Sverige. Vi har utvecklat spelet steg för steg så jag hoppas vi fortsätter med det på söndag.
EM:s skytteliga
1. Kay Smits, Nederländerna, 45 mål
2. Arkadiusz Moryto, Polen, 34
3. Omar Ingi Magnusson, Island, 33
3. Branko Vujovic, Montenegro, 33
5. Sebastian Barthold, Norge, 32
5. Hampus Wanne, Sverige, 32
8. Dani Baijens, Nederländerna, 28
9. Sander Sagosen, Norge, 27
10. Mathias Gidsel, Danmark, 26
Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån