Herr / 3 november 2016

Svensk storseger i EM-kvalpremiären

Sverige inledde kvalet till EM i Kroatien 2018 med att inför en fullsatt Sparbanken Skåne Arena, 3 016 åskådare, i Lund besegra Montenegro med hela 36-21 efter 14-9 i pausen. Sverige toppar grupptabellen sedan Slovakien överraskat genom att på onsdagskvällen spela oavgjort 31-31 (13-13) mot Ryssland på bortaplan i Moskva. På lördag klockan 18.00 ställs Sverige mot Slovakien, på bortaplan i Kosice, i en match som direktsänds av TV 10 och Viaplay.

• • •

Inför mötet mot Sverige i Lund på torsdagen har det varit oroligt i det montenegrinska landslaget. Förbundskaptenen Ljubomir Obradovic avgick plötsligt under lagets samling inför Sverigeresan sedan han hotats av två spelare som petats (Stevan Vupovic och Vukan Lipovina) och som rusade in och konfronterade förbundskaptenen vid en genomgång i tisdags med truppen. Polis fick tillkallas för att lugna ner det hela.
I matchen mot Sverige coachades därför Montenegro av assisterande förbundskaptenen Milorad Davidovic och Peter Kapisoda.
En som saknades i Montenegros trupp är också den duktiga Kristianstadsmålvakten Nebojsa Simic som för Kristianstadsbladet i förra veckan förklarade att han nobbat landslaget efter meningsskiljaktligheter med den avhoppade förbundskaptenen.
Det blev en klar seger för det svenska förbundskaptensparet Kristján Andresson och Martin Boquist i deras första landskamp. Sverige ledde hela matchen efter bland annat storspel av målvakten Mikael Appelgren. Vi räknade till sjutton räddningar under de 45 minuter han var sista utpost. Sista kvarten fick Mikael Aggefors avlösa i målet och hann med några räddningar han också, sex stycken.
Här matchens målbild (med Sveriges siffror först): 3–0, 4–2, 5–3, 9–3, 10–7, 12–9, 14–9 (paus), 17–10, 19–12, 27–14, 30–17 och 34–20 fram till slutsignalens 36–21.
En debutant fanns i det svenska laget, hemmasonen fån Lugi HF, Simon Jeppsson (vänsternia) som fick, hoppa in efter 40 minuter, och till publikens våldsamma jubel blev det två fullträffar.
Bra svenskt försvarsspel, även om det inte blev något riktigt eldprov för de nya försvarskonstellationerna. Där fanns Jesper Nielsen, Max Darj och nya lagkaptenen Jonas Källman i mittförsvaret liksom stundtals också Johan Jakobsson, Fredric Pettersson och Albin Lagergren.
Framåt dunkade skytten Jim Gottfridsson in sex projektiler utifrån och Jesper Nielsen imponerade på linjen med tre fullträffar. Högerkantens Mattias Zachrisson prickade in tre fullträffar under första halvleken medan Niclas Ekberg hann med två bättre, fem mål under andra halvleken.
En komfortabel seger för Blågult som vi nog inte skall dra för stora växlar på. Det lär bli hårdare bud på lördag mot Slovakien, som ju lyckades nå oavgjort på bortaplan mot Ryssland.
En glad förbundskapten Kristján Andresson sade till mediakåren efter storsegern:
– Det är klart det är fantastiskt att vinna med femton mål på hemmaplan. Det blev en jättefin start, och vi kan inte klaga på någonting.
– Vi har gjort en fantastisk insats i kväll, men motståndarna har haft det lite rörigt så det fanns vissa förutsättningar att det skulle bli så här.
– Jag är jätteglad, jag är jättenöjd och laget visar energi. De jobbar för varandra. I andra halvlek tycker jag vi slappnar av och spelar ut. Vi var det bättre laget i dag. Men det är ny match på lördag.
– Man kan ju alltid diskutera om detta var någon värdemätare, men insatsen som killarna gör är jättebra.
–Vår insats toppenbra, motståndet är jättesvårt att värdera.
–Fantastiskt kul med Simon Jeppsson. Han har varit otroligt duktig de första dagarna med landslaget. Det finns en bra potential i honom, och nu är debuten avklarad. Nu kommer det bli tuffare, med matcher utomlands där seger förväntas.
Ryssland–Slovakien slutade 31–31 efter en smått sagolik matchavslutning. Ryssland ledde den jämna matchen med 31-28 med en och en halv minut kvar. Men Slovakien ”körde ända in i kaklet” samtidigt som Ryssland drabbades av två utvisningar. Slovakien tog tillfället i akt och gjorde tre raska mål, med kvitteringsmålet när det återstod bara tre sekunder av matchen.
SVERIGE–MONTENEGRO 36–21 (14–9)
Sverige: Jim Gottfridsson 6, Jerry Tollbring 5 (1 straff), Niclas Ekberg 5, Jonas Källman 3, Lukas Nilsson 3, Mattias Zachrisson  3, Jesper Nielsen  3, Simon Jeppsson 2, Fredric Pettersson  2, Jesper Konradsson, Johan Jakobsson, Albin Lagergren, Viktor Östlund. Montenegro: Stefan Cavor 5, Vuko Borozan 5, Vasko Sevaljevic 4, Milos Vujovic 3 (2), Nemanja Grbovic 2, Mirko Radovic, Marko Lasica.
Utvisningar, Sverige: 4 x 2 minuter. Montenegro: 4 x 2 minuter.
Domare: Fabian Baumgart och Sacha Wild från Tyskland.
Publik: 3 016 (Sparbanken Skåne Arena i Lund).