Herr / 20 mars 2022

Sverige segrade på nytt

Med hjälp av ett följsamt försvar samt bländande målvaktsspel avslutade Sverige veckan med flaggan i topp. I andra mötet med Polen vann de 28–24 (17–14).

– Vi var det stabilare laget och gjorde mål när det behövdes, summerade Elliot Stenmalm efter slutsignal.

Matchen som sådan var inte helt olik den vi fick se i torsdags – jämn till en start och tämligen målsnål. De nya spelarna i Sveriges matchtrupp var Tobias Thulin, Lucas Pellas och Valter Chrintz.

Strax före halvtidsvilan gjorde Sverige ett ryck till 17–14. Elliot Stenmalm var halvlekens sista målskytt och utökade Sveriges ledning med läcker liten knorr. Målet var Stenmalms första i A-landslagströjan.

– Jag var lite nervös när jag kom in på plan. Men det gick över ganska snabbt, berättade 19-årige Stenmalm.

Hur mycket betyder det för dig att göra mål i A-landslaget?

– Det betyder såklart jättemycket. Det var sjukt roligt att göra det.

Dessförinnan hade bland annat Albin Lagergren visat goda takter. I den 23:e minuten gav högernian Sverige ledningen med 12–11. Överlag var det svenska anfallsspelet lyckat, dock med undantag för ett par övertalsspel.

Glädjande att se var också Tobias Thulins och Fabian Norstens stabila målvaktsspel. Precis som i torsdags svarade Sveriges målvaktspar för en fullgod prestation mellan stolparna.

– Både Fabian och Tobias spelade bra i målet idag, sade förbundskapten Glenn Solberg.

Dessvärre skadade sig högersexan Valter Chrintz. I mitten av andra halvlek fick Åhussonen en smäll efter en försvarssituation.

– Vi har ingen koll på vad det är för typ av skada. Men vi hoppas att det inte är något allvarligt, fortsatte Solberg.

I övrigt var Sveriges tremålsledning aldrig hotad i andra halvlek. Tack vare Norstens utmärkta målvaktsingripanden höll man hela tiden Polen bakom sig.

– Vi var det stabilare laget och gjorde mål när det behövdes. Det var det som avgjorde tillsammans med Fabians och ”Tobbes” målvaktsspel, menade Stenmalm.

Till slut var det unge Felix Möller som fastställde slutresultatet till 24–28 i Plock. Glenn Solbergs mannar vann på nytt välförtjänt mot ett tappert kämpande Polen.

Bästa målskytt i Sverige blev Lucas Pellas med sex fullträffar. Totalt noterades elva svenska målskyttar i matchprotokollet.

Efter slutsignal summerade förbundskaptenen veckans samling på följande sätt:

– Jag är nöjd med båda matcherna. Vi fick mycket yta och tränade i 40 minuter sammanlagt på vårt 5-1 försvar. De nya spelarna fick se hur vi spelar och vad som krävs. Vi fick fina svar tycker jag. Det var väldigt stabilt, både i försvar och anfall.

Mest nöjd var Solberg med träningsnivån:

– Ja, det var väldigt hög kvalitet på alla träningar. Det är fantastiskt att se hur killarna jobbar hela vägen.

Nästa landskamp för Solberg och kompani spelas på svensk mark. Lördag den 16 april väntar match mot regerande världsmästarna Danmark i Malmö.

POLEN–SVERIGE 24–28 (14–17)
Polen: Szymon Sicko 4, Jan Czuwara 4, Patrik Walczak 3, Michal Olejniczak 3, Damian Przytula 2, Szymon Dzialakiewicz 2, Dawid Fedenczak 2, Ariel Pietrasik 2, Dawid Dawydzik, Kamil Syprzak.
Sverige: Lucas Pellas 6, Karl Wallinius 4, Albin Lagergren 4, Linus Persson 3, Felix Möller 3, Felix Claar 2, Hampus Wanne 2, Elliot Stenmalm, Jonathan Carlsbogård, Valter Chrintz, Oscar Bergendahl.
Målutveckling: 5 min: 3–3, 10 min: 5–4, 15 min: 9–6, 20 min: 11–10, 25 min: 12–13, 30 min: 14–17, 35 min: 14–18, 40 min: 16–19, 45 min: 18–21, 50 min: 20–23, 55 min: 23–26, 60 min: 24–28.