Herr / 8 november 2020

Klasskillnad mot Kosovo

Sverige spelade ut hela registret borta mot Kosovo i EM-kvalets andra omgång. Slutsiffrorna skrevs hela 30–16 (15–10) till Blågult som stod för en utmärkt andra halvlek.
– Det var klasskillnad i andra halvlek, kommenterade assisterande förbundskapten Martin Boquist efter matchen.

Det var bäddat för ett historiskt möte i Pristina när Sverige och Kosovo mötte varandra för första gången. Medan Sverige kom till spel med en vinst i bagaget förlorade Kosovo premiären mot Montenegro tidigare i veckan.

25-årige Simon Jeppsson inledde målskyttet i matchen och blev således Sveriges första målskytt någonsin mot Kosovo. Hemmalaget var dock det bättre laget i starten och visade prov på finurligt anfallsspel. Med tunga linjespelare i spetsen överlistade de Blågult fem gånger om i matchinledningen. Efter elva minuter var Kosovo i ledning 5–4.

– De spelade nära och chansartat. De var pigga och lyckades med svåra inspel. Där och då var det svårt men vi tröttade ut dem och fick dem ur balans, berättade assisterande förbundskapten Martin Boquist.

Sedan följde fyra raka mål från Sverige som fick matchen precis dit de ville. Mikael Aggefors fick tag i bollarna och det uppställda anfallsspel gick som på räls. Differensen i målprotokollet växte snabbt och när halvtidssignalen ljöd i den folktomma hallen var ledningen fem bollar stor.

Även i andra halvlek dominerade Sverige. Försvarsarbetet var i det närmaste fläckfritt och kontringsmålen duggade otroligt tätt. Bästa målskytt blev Lucas Pellas som smällde, flippade och skruvade in nio mål från kanten och strafflinjen.

– Det var klasskillnad i andra halvlek. Vi hade läst in deras anfallsspel och fick kontra enkelt. Det var ingen diskussion. En väldigt fin andra halvlek, fortsatte Martin Boquist.

En annan lycklig målskytt var landslagsdebutanten Kassem Awad som i andra halvlek fick sina första minuter i den blågula dressen. I den 58:e minuten kontrade mittsexan in 29–15 vilket utbröt ett härligt jubel på bortabänken.

– Det var en rolig match för alla men roligast för Kassem. Han var själaglad, precis som ett barn på julafton. Det var fantastiskt kul att se, sade Boquist.

Slutresultatet skrevs till slut 16–30 i Pristina. Därmed är landslagsveckan slut och Sverige flyger hem från Balkan med två nya poäng i säcken.

– Det finns en del saker vi inte är nöjda med men det är poängen som räknas. Vi har skaffat oss ett bra utgångsläge i gruppen nu och ser fram emot matcherna mot Montenegro i vinter. Vi har lagt en bra grund, avslutade en nöjd Boquist.

KOSOVO–SVERIGE 16–30 (10–15)
Kosovo: Kastriot Jupa 6, Luigj Quni 3, Egzon Gjuka 3, Valon Dedaj 2, Drilon Tahirukaj, Enis Kabashi.
Sverige: Lucas Pellas 9, Simon Jeppsson 4, Daniel Pettersson 4, Jim Gottfridsson 3, Anton Lindskog 2, Max Darj 2, Linus Persson 2, Albin Lagergren, Alfred Jönsson, Kassem Awad, Valter Chrintz.
Målutveckling: 5 min: 1–2, 10 min: 4–3, 15 min: 5–8, 20 min: 6–10, 25 min: 8–14, 30 min: 10–15, 35 min: 11–17, 40 min: 12–19, 45 min: 12–22, 50 min: 13–24, 55 min: 14–27, 60 min: 16–30.
Utvisningar, Kosovo: 3 x 2 min. Sverige: 3 x 2 min.
Domare: Viktor Nachevski & Danielo Bozhinovski, Nordmakedonien.
Publik: 0 (Pallati i Rinise dhe Sporteve, Pristina).