Herr / 18 januari 2021

Uddamålsseger i gruppfinalen

Tremålsunderläge i paus och ett ineffektivt anfallsspel. Då visade Sverige moral och gick ikapp och förbi hemmanationen Egypten. En lysande försvarsinsats gav Sverige full pott in till huvudrundan.

– Jag är väldigt stolt över grabbarnas prestation, sade förbundskapten Glenn Solberg efter 24–23 i Kairo.

Två blytunga poäng stod på spel när Sverige och Egypten gjorde upp i gruppfinalen i Kairo. Båda lagen kom obesegrade till matchen och stärkta av stora vinster mot Nordmakedonien respektive Chile.

Värdnationen inledde matchen bäst. Genom ett tålmodigt och effektivt anfallsspel luckrade man upp det svenska försvaret. Som konsekvens ströp man även det blågula kontringsspelet då Andreas Palicka sällan fick tag på bollen. Efter 13 minuter var Egypten i ledning 6–4.

Den svenska defensiven fick sedan bättre träff på de egyptiska skyttarna. Tyvärr stämde inte det uppställda anfallspelet, vilket gjorde att Egypten behöll kommandot. I halvtid var ställningen 12–9 till Egyptens favör.

Jim Gottfridsson tog stort ansvar i offensiven. Mittnian gick både på genombrott och avlossade från nio meter. I halvtid gick Gottfridsson ut som bästa svenska målskytt.

– Vi gick in i halvtid med en bra känsla. Även om vårt anfallsspel gick lite i stå hade vi en tre-fyra frilägesmissar, kommenterade Gottfridsson efter matchen.

Sverige inledde den andra halvleken bra. Trots ett par missar på fina avslutslägen lyckades man ändå minska gapet. Försvaret var solitt och stabilt. I den 41:a minuten tog Egypten time-out, då i uddamålsledning 16–15.

Direkt efter den bjöd Egypten på ett tekniskt fel. Jim Gottfridsson fångade kvickt upp bollen och assisterade Max Darj som kontrade in det förlösande kvitteringsmålet. 16–16 i Kairo och stort svenskt jubel i hallen.

Och större jubel skulle det bli. För efter ytterligare fint försvarsspel och räddning av Mikael Aggefors gick Sverige upp i ledning. Hampus Wannes straffmål innebar 18–17 till Sverige.

– Vi fick matchen dit vi ville i andra halvlek. De försökte trycka ner oss men Max och ”Jonte” (Jonathan Carlsbogård) gjorde ett hästjobb, fortsatte Gottfridsson.

Matchen fick en högdramatisk avslutning. Sverige behöll övertaget och hade en uddamålsledning till godo med en minut kvar på klockan. Det svenska försvaret stod pall mot Egyptens sista kvitteringsförsök. Mikael Aggefors stod kvar på linjen och utlöste med sin sista räddning ett segerjubel bland de svenska spelarna.

– Det var otroligt skönt att vi fick tag i bollarna i slutet. Det var så få anfall vilket gav räddningarna extra betydelse, menade Aggefors efter matchen.

Slutsiffrorna i Kairo skrevs 24–23 till Sverige som nu går in i sin nästa grupp som den enda fullpoängaren. I veckan väntar matcher mot Belarus (onsdag, 20.30), Slovenien (fredag, 20.30) och Ryska Handbollförbundets lag (söndag, 20.30).

– Slovenien är det bästa laget. Men jag tycker vi har chans att slå alla lag, sade Gottfridsson om den stundande huvudrundan.

SVERIGE–EGYPTEN 24–23 (9–12)
Sverige: Linus Persson 8, Hampus Wanne 5, Jim Gottfridsson 3, Max Darj 3, Jonathan Carlsbogård 3, Daniel Pettersson, Lukas Sandell.
Egypten: Mohammad Sanad 8, Yahia Omar 6, Mohamed Mamdouh 4, Yehia Elderaa 2, Ali Zein, Ahmed Hesham, Ahmed El Ahmar.
Målutveckling: 5 min: 1–3, 10 min: 3–4, 15 min: 5–8, 20 min: 6–9, 25 min: 7–11, 30 min: 9–12, 35 min: 12–15, 40 min: 15–16, 45 min: 18–18, 50 min: 20–20, 55 min: 23–21, 60 min: 24–23.
Utvisningar, Sverige: 2 x 2 min. Egypten: 3 x 2 min.
Domare: Lars Jørum & Håvard Kleven, Norge.
Publik: 0 (Kairostadion, Kairo, Egypten).