Herr / 13 oktober 2022

Kontringsseger i Mannheim

Sveriges herrar inledde landslagssäsongen med en imponerande fyramålsseger i Mannheim. Tack vare en tempostark handboll lyckades man vinna med 37–33 i EHF Euro Cup-premiären mot Tyskland.

– Vi hade bra kontroll hela matchen, kommenterade femmålsskytten Eric Johansson.

Sverige kom till start i SAP Arena i Mannheim med Tobias Thulin i mål, Niclas Ekberg, Max Darj och Hampus Wanne på sex meter samt en niometerslina beståendes av Jonathan Carlsbogård, Jim Gottfridsson och Albin Lagergren.

Kvällens match var för övrigt premiär i EHF Euro Cup, vilket är en turnering för de lag som redan är kvalificerade till gruppspelet i EM 2024 i Tyskland. Utöver Sverige och värdnationen är också Danmark och Spanien direktkvalificerade.

Linjekämpen Darj svarade för Sveriges första mål i matchen när han i 3:e minuten reducerade till 1–3. Ett par tekniska fel från svenska händer var orsaken till det tidiga underläget.

Åtta minuter senare var det dock kvitterat, efter att Niclas Ekberg gjorde sitt tredje mål för kvällen till 8–8.

Ekbergs kantkollega Hampus Wanne gav sedan Sverige ledningen 11–10 i den 17:e minuten. Kort därefter utökade formstarke Eric Johansson till 12–10, varpå Tyskland tog sin första time-out.

Genom ett mycket effektivt och brett anfallsspel lyckades Sverige gå ut i paus med ledning 19–16. Europamästarna gjorde över hela banan en stark första halvlek i Mannheim, med undantag för den trevande starten.

Efter slutsignal var den assisterande förbundskaptenen Michael Apelgren mycket nöjd med genomförandet.

– Det är ett fantastiskt gäng ute på banan. Man märker vilket maskineri det svenska landslaget är. Det rullar på hela tiden och även om det inte är knivskarpt varje gång är vi otroligt jobbiga att möta, sade Apelgren som gjorde debut på den blågula tränarbänken.

Sverige fick bästa tänkbara start på andra halvlek. Med sex raka mål stack man iväg till ledning 25–16. Tyskland svarade med ytterligare en time-out, vilken fick relativt liten effekt.

– Vi hade inte så mycket koncentration i början. Men det tar vi ikapp med tiden. Vi hade bra kontroll hela matchen, menade Eric Johansson som har fått en fin säsongsstart både i klubblaget Kiel och landslaget.

– Ja, det känns skönt. Jag kom in med gott självförtroende till den här samlingen och det är skönt att börjar släppa lite för mig i landslaget. Men såklart finns det saker att förbättra, fortsatte femmålsskytten.

Utöver ett effektivt kontringsspel ska rycket i målprotokollet också tillskrivas Tobias Thulin i det svenska målet. Tillsammans med det svenska försvaret höll Thulin nere Tysklands siffror.

Beröm ska även gå till den blågula löpviljan. Från start till slut var Sverige synkroniserade och snabba i sina omställningar, vilket satte tyskarna på svårt prov. Många blågula mål kom till i andra fas och med bra bollsläpp. Dessutom bjöd svenskarna på färre tekniska fel än tyskarna.

– Tempot ska vara vår styrka. Det här malandet hela tiden där bollen bara fortsätter att gå. Vi har en otrolig bredd just nu i svensk handboll och det här ska vi fortsätta arbeta med, fortsatte en nöjd Michael Apelgren.

Mot slutet slog Sverige av lite på takten och Tyskland, som klev upp i 5-1, minskade gapet till fyra bollar. 33–37 löd resultatet efter 60 minuters handboll i Mannheim.

– Det blir stora siffror när vi springer så mycket som vi gjorde idag. I uppställt försvar är det inte så illa. Vi vinner komfortabelt i Tyskland mot Tyskland inför en jättefin kuliss. Vi ska vara jättenöjda, fortsatte Apelgren.

Sveriges bästa målskyttar blev Eric Johansson, Niclas Ekberg och Max Darj med fem mål var.

Nästa match för Sverige spelas på hemmaplan. På söndag gästas man av Danmark i Scandinavium i Göteborg. Danmark vann också sin premiär i EHF Euro Cup. 39-31 skrevs Danmarks segersiffror mot Spanien.

TYSKLAND–SVERIGE 33–37 (16–19)

Tyskland: Johannes Golla 12, Juri Knorr 4, Marcel Schiller 4, Patrick Groetzki 3, Tim Zechel 2, Kai Häfner 2, Lukas Mertens 2, Philipp Weber, Franz Semper, Paul Drux, Julian Köster.
Sverige: Eric Johansson 5, Niclas Ekberg 5, Max Darj 5, Hampus Wanne 4, Jim Gottfridsson 4, Lucas Pellas 3, Lukas Sandell 3, Albin Lagergren 2, Daniel Pettersson 2, Felix Claar 2, Jonathan Carlsbogård, Oscar Bergendahl.
Målutveckling: 5 min: 6–3, 10 min: 8–7, 15 min: 10–10, 20 min: 10–12, 25 min: 12–15, 30 min: 16–19, 35 min: 16–24, 40 min: 20–27, 45 min: 23–31, 50 min: 27–33, 55 min: 29–33, 60 min: 33–37.
Utvisningar, Tyskland:
2 x 2 min. Sverige: 2 x 2 min.
Domare: Marko Sekulic & Vladimir Jovandic, Serbien.

29/30 april: Danmark–Sverige, Tyskland–Spanien
Regerande europamästaren Sverige, silvermedaljören Spanien, trean Danmark samt värdnationen Tyskland är direktkvalificerade för EM 2024 och spelar EHF Euro Cup medan övriga länder gör upp om de resterande 20 platserna till mästerskapet