Herr / 16 oktober 2022

Blågul tvåmålsseger i Göteborg

Inför storpublik i Scandinavium vann Sverige prestigemötet med Danmark i EHF Euro Cup. Slutresultatet fastställdes av Oscar Bergendahl till 34–32 (17–17).

Sverige kom revanschsugna till söndagens mästarmöte i Scandinavium. Tidigare i våras föll de mot Danmark mot 23–31 och nu fick de svenska spelarna en gyllene chans till vedergällning.

De regerande Europamästarna Sverige och de regerande världsmästarna Danmark bjöd på handbollspropaganda i Göteborg. Från start till slut fick de 10 068 åskådarna i Scandinavium bevittna en underhållande och fartfylld handbollsmatch.

– Första halvlek var fantastiskt bra och god reklam för handboll, menade Sveriges förbundskapten Glenn Solberg efter slutsignal till SVT1.

Sverige och Danmark inledde lika bra. Respektive lags anfallsspel var oerhört effektivt. Efter att ledningen svängt fram och tillbaka ett par gånger skrevs paussiffrorna till 17–17.

– På det stora hela ska vi vara nöjda med första halvlek. Vi kommer till de lägen som vi har pratat om på träning, sade Jim Gottfridsson i paus.

I andra halvlek fick Danmark den bästa starten. I numerärt överläge gjorde de tre raka mål och gick upp i ledning 20–17.

Sverige kom dock ikapp lika snabbt som Danmark stuckit i från. I den 36:e minuten kvitterade Lucas Pellas till 20–20.

– Vi var väldigt revanschsugna efter förra matchen mot Danmark när vi fick storstryk. Det var skönt att vi kunde sätta spelet bättre än vad vi gjorde senast, kommenterade tremålsskytten Eric Johansson.

Precis som i torsdagens segermatch mot Tyskland fick Sverige utdelning från många spelare. Elva olika målskyttar noterades i målprotokollet. Jim Gottfridsson (fem mål) och Albin Lagergren och Hampus Wanne (fyra mål) bidrog med flest fullträffar.

– Det är väldigt roligt att spela i landslaget just nu, konstaterade Wanne.

Läckrast i dag var Albin Lagergrens fjärde mål i matchen. På kontring kom högernian fri och bjöd på ett lurigt bakom-ryggen-avslut, vilket ställde Danmarks burväktare Jannick Green.

Med hjälp av storpubliken på plats i Göteborg kunde Sverige gå segrandes under slutminuterna. Efter likaläge 30–30 i den 54:e minuten skrevs slutresultatet till 34–32.

– Vi fick en tuff start på andra halvlek med utvisningar. Men vi visade moral och kom tillbaka och vann, sade en belåten Glenn Solberg.

I gästande Danmark utmärkte sig Simon Pytlick. 21-åringen svarade för sex kassar och hade en fin kväll framför mål.

Nästa samling för herrlandslaget är inför hemma-VM i januari. Den 6 januari ställs man mot Serbien i Lund och tre dagar senare möts lagen på nytt i Halmstad. Den 12 januari inleds sedan VM för svensk del i Göteborg. Premiärmotstånd är Brasilien.

SVERIGE–DANMARK 34–32 (17–17)

Sverige: Jim Gottfridsson 5, Albin Lagergren 4, Hampus Wanne 4, Lucas Pellas 4, Max Darj 3, Lukas Sandell 3, Eric Johansson 3, Niclas Ekberg 2, Daniel Pettersson 2, Felix Claar 2, Oscar Bergendahl 2.
Danmark: Simon Pytlick 6, Mikkel Hansen 6, Mathias Gidsel 4, Casper Mortensen 3, Emil Jakobsen 3, Rasmus Lauge 2, Magnus Saugstrup 2, Johan Hansen 2, Hans Lindberg, Simon Hald, Jacob Holm, Mads Mensah Larsen.
Målutveckling: 5 min: 4–4, 10 min: 9–6, 15 min: 10–9, 20 min: 12–11, 25 min: 13–12, 30 min: 17–17, 35 min: 19–20, 40 min: 21–24, 45 min: 26–25, 50 min: 27–28, 55 min: 31–30, 60 min: 34–32.
Utvisningar, Sverige:
 3 x 2 min. Danmark: 1 x 2 min.
Domare: Adam Biro & Oliver Kiss, Ungern.
Publik: 10 068 (Scandinavium, Göteborg).

29/30 april: Danmark–Sverige, Tyskland–Spanien
Regerande europamästaren Sverige, silvermedaljören Spanien, trean Danmark samt värdnationen Tyskland är direktkvalificerade för EM 2024 och spelar EHF Euro Cup medan övriga länder gör upp om de resterande 20 platserna till mästerskapet.