Vänstersexan Linn Hansson gör ikväll sin A-landslagsdebut. Inför kvällens möte med Tjeckien i Kalmar berättar hon om sin relation till handboll, vad som fick henne att lägga av med sporten i nio månader och vad som ligger bakom hennes utveckling som kantspelare.
Linn Hansson föddes den 18 september 1997 i Partille. Precis som många andra barn i Partille började hon spela handboll vid ung ålder. Hennes första handbollsträningar gjordes i dåvarande Sävehof-hallen, numera Qvisthallen i Furulund.
– Min storasyster spelade handboll, så det föll sig naturligt att jag också testade på det, berättar Hansson som har IK Sävehof som moderklubb.
Hur skulle du beskriva din relation till handbollen under uppväxtåren i Partille?
– Oj, handbollen var allt. Speciellt i Partille där alla spelar handboll. Det var en väldigt stor del av mitt liv.
På grund av den hårda konkurrensen i Sävehof lämnade Hansson klubben 2016. Ny klubbadress blev Göteborgslaget BK Heid.
– Jag hade rätt så framgångsrika juniorår i Sävehof. Men det var stor konkurrens på vänstersex-positionen, både i Sävehof och i U-landslaget. I landslaget hade jag Hanna Örtorp, Emma Rask och Olivia Mellegård före mig. Det var inte så lätt att slå sig in där.
Faktum är att både Linn Hansson och hennes kantkollega i landslaget Elin Hansson har noll U-landskamper på meritlistan.
– Ja, haha. Vi har faktiskt pratat om det här på samlingen. Det är ganska häftigt att vi är uttagna med noll U-landskamper.
Du spenderade sex år i BK Heid. Vad betydde de åren för dig?
– Jättemycket. Det var upp- och nergångar men det var alltid en riktig lagkänsla i Heidhallen. Jag har fått med mig en trygghet därifrån, berättar Hansson som under sin tid i Heid lade av med sporten i nio månader.
Vad låg bakom det beslutet och varför gjorde du comeback?
– Jag hade några tuffa år i Heid med mycket tid på bänken. Då bestämde jag mig för att sluta med handboll. Men jag höll ändå igång med min egna träning. Efter nio månader ringde Annica Smidje mig, hon var assisterande tränare i Heid då. Hon sa att de behövde en vänsterkant och jag tyckte att det skulle vara tråkigt om handbollskarriären slutade bara sådär. Så jag testade på en gång till. Som tur var fick vi en ny tränare i Christer ”CK” Karlsson som gav mig förtroende.
Trodde du någon gång under dina år i Heid att du skulle spela för A-landslaget?
– Nej, dem tankarna hade man när man var liten. Men nu i efterhand är det häftigt att jag är här, fortsätter Hansson som vann den interna skytteligan i Heid säsongen 2021/22.
Sedan i somras spelar Hansson för Önnereds HK. På fem matcher i serien har hon gjort 22 mål.
– Jag har hittat en stabilare nivå i mitt spel. Jag har tagit ytterligare steg på den fysiska biten. Har man fysiken på plats kan man jobba på detaljer, svarar Hansson när hon ombeds förklara sin utveckling som kantspelare.
Vilka är dina styrkor på plan?
– Oj, det är alltid en svår fråga. Jag skulle säga att jag är ganska kontringsstark med bra tajming.
Hur går tankarna inför din landslagsdebut?
– Det ska bli jättestort. Jag var lite smånervös på min första träning här i Karlskrona. Detta är något man inte har varit med om innan. Det är ett annat tempo än vad jag är van vid. Men jag försöker komma in i det. Att ta på sig den svenska landslagströjan och sjunga nationalsången blir väldigt häftigt.
Avkast mellan Sverige och Tjeckien sker klockan 18.15 i Hatstore Arena i Kalmar. Matchen visas på SVT Play och SVT2.
Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån