Herr / 29 januari 2023

Sverige gick miste om VM-bronset

Sverige avslutade mästerskapet på hemmaplan med att förlora bronsmatchen mot Spanien. En fartfylld offensiv i första halvlek såg ut att leda till en ny medalj, men Sverige tappade matchen i andra halvlek och förlorade med 39–36.

Efter uttåget mot Frankrike i semifinal hade Sverige chansen att plocka sin 13:e VM-medalj när man gjorde upp mot Spanien om bronset. Glenn Solberg och Michael Apelgen mönstrade samma trupp som senast och efter ett spanskt stolskott i det första anfallet öppnade Hampus Wanne målskyttet.

Bronsmatchen inleddes med mycket intensitet. Sverige spelade med högt tempo och var framgångsrika i både andrafasen och kontringsspelet. Hampus Wanne och Niclas Ekberg flög fram på kanterna och med kvarten spelad hade även Max Darj prickat in fyra mål.

Sverige ryckte ifrån till en tremålsledning och när Spanien tog timeout var Glenn Solberg lyrisk över lagets inledning. Förbundskaptenen beskrev de första 22 minuterna som fantastiska och därefter var Sverige lika heta. Strax före halvtid utökade Eric Johansson ledningen till 22–18 och i nästa sekvens stoppade han Spaniens storstjärna Alex Dujshebaev från en reducering.

– Det känns som att vi verkligen släpper loss. Det finns inga bromsar i oss och det är bra. Vi får mycket energi av publiken så det var enkelt att ladda om idag, sa Felix Claar i paus.

I början av andra halvlek hade Sverige inte samma rytm i anfallsspelet och redan efter några minuter hade Spanien vänt till 25–23. Spanien kom ofta igenom centralt där mittsexan Adrian Figueras var säkerheten själv.

Med nio minuter kvar av matchen ledde Spanien med 33–30 och när Gonzalo Perez de Vargas räddade Niclas Ekbergs straff minskade chansen ytterligare till svensk medalj. Matchen gled Sverige ur händerna och i den 56:e minuten gjorde Ferran Solé 36–32 på en retur från Andreas Palicka. Sverige förlorade med 39–36 och slutade på fjärde plats i VM.

– Just nu är man bara helt tom. Jag vet inte vad jag ska säga. Vi vill så mycket med detta laget och har så mycket potential, så det är klart att det är surt. Men om man blickar framåt ser det extremt ljust ut för oss. På det stora hela gör vi en jäkligt bra turnering, det är små marginaler som avgör, sa en besviken Niclas Ekberg efter slutsignal.

I och med kvällens förlust blir det ingen 13:e VM-medalj för de svenska handbollsherrarna. Sverige har tagit fyra VM-guld, fyra VM-silver och fyra VM-brons genom historien. Noterbart var att det svenska publikrekordet för landslagshandboll slogs för tredje gången den här veckan. 22 650 åskådare var på plats i Tele2 Arena i Stockholm.

SVERIGE–SPANIEN 36–39 (22–18)

Sverige: Hampus Wanne 9, Niclas Ekberg 7, Albin Lagergren 5, Max Darj 4, Oscar Bergendahl 3, Jonathan Carlsbogård 3, Felix Claar 3, Eric Johansson 2.
Spanien: Adrian Figueras 9, Alex Dujshebaev 7, Angel Fernandes 5, Joan Canellas 5, Ferran Sole 4, Jorge Maqueda 3, Agustin Casado 3, Imanol Garciandia, Miguel Sanchez, Kauldi Odriozola.
Målutveckling: 5 min: 4–2, 10 min: 7–6, 15 min: 10–10, 20 min: 13–11, 25 min: 17–14, 30 min: 22–18, 35 min: 23–21, 40 min: 25–26, 45 min: 26–28, 50 min: 30–32, 55 min: 32–35, 60 min: 36–39.