Nyheter

Herr / 29 januari 2023

Michael Apelgren: ”Visat vilken lagkapten han är”

Ikväll klockan 18 avslutas hemma-VM för svensk del, med bronsmatchen mot Spanien. Vi tog ett snack med assisterande förbundskaptenen Michael Apelgren för att bland annat summera semifinalen mot Frankrike och blicka fram emot Spanienmatchen.

Sverige föll med 31–26 mot Frankrike i fredags och med lite distans till matchen kommenterar Michael Apelgren matchen på följande vis:

– Jag vill börja med att gratulera Frankrike till en otroligt bra match, vi får inte glömma bort vad det är för lag vi möter. De var helt enkelt bättre och fick matchen dit de ville. När de fick ledningen kunde de spela avslappnat, säger han.

Inför semifinalen hade Sverige som prioritet att stå tätt och kompakt bakåt samt att hitta de breda lägena offensivt – men den här gången fick svenskarna inte ut det man hoppats på.

– Jag tycker att vi inte får skruv på deras mittsexor. I perioder blev vi lite höga men lyckades inte ha koll på mittsexan bakom. Vi kom inte heller åt de bredare lägena riktigt, det känns som att de nästan punktmarkerade våra kanter.

Som Apelgren nämnde hade Frankrike ledningen nästan hela matchen. Faktum är att Sverige endast ledde en gång, och det i 35 sekunder i ställningen 3–2. Vid ett par tillfällen var man ett mål bakom, i övrigt hade fransmännen god kontroll. Just att vända matcher mot så bra lag är naturligtvis väldigt tufft.

– Det finns inga enkla lösningar. Det handlar mycket om att få momentum, att få några räddningar och att de gör några misstag. Man blir bjuden på så lite när det är så hög nivå, säger Apelgren.

Men nu väntar bronsmatch mot Spanien. En handbollsnation som Michael Apelgren känner väl efter åren som spelare i BM Granollers 2008–2010 och Puerto Sagunto 2013–2014. Han menar att de gamla stereotyperna om ett Spanien som spelar smart och har ett lurigt försvarsspel fortfarande gäller. Det är många saker Sverige får vara förberedda på att spanjorerna kan komma med.

– Ja, det gäller exakt och det är mycket “grejer” liksom. Det är sju mot sex, det är 5-1 bakåt och ibland 6-0. De är nog mer tänkande än fysiska, och vi kanske är mitt emellan där, så det är roligt att möta dem på det sättet. Jag är imponerad av den spanska handbollen och gillar den väldigt mycket, och har inspirerats mycket av den själv, säger han.

Till vardags är Apelgren huvudtränare för IK Sävehof, men VM på hemmaplan har varit hans debut som tränare för landslaget. En upplevelse han beskriver som lärorik på flera sätt.

– Att se hur det funkar i och runt ett landslag kontra klubblag. Även att lära sig rollen som assisterande, att den är annorlunda mot att vara huvudtränare. Jag är väldigt tacksam för möjligheten.

Han medger också att han inte saknat Partille Arena allt för mycket.

– Det har varit väldigt kul att vara mitt i detta, och där är jag ju en hel del. Men vi snackar dagligen och ser till att det rullar på som vanligt där hemma.

Apelgren får också möjligheten att lyfta fram någon svensk spelare lite extra, men i ett så bra lag är det svårt att välja.

Palicka har visat vilken lagkapten han är. Bergendahl är en otroligt älskvärd spelare. Man kan lyfta alla. Jag tycker Gottfridsson alltid är Gottfridsson, DP (Daniel Pettersson, reds. anm.) har varit fantastisk.

Laget som helhet tycker han har presterat i stort sett enligt förväntan.

– Vi har varit ungefär där vi vill vara, men klart vi är besvikna efter igår (läs fredag). Vi gör en match som är medel och det räcker inte i en VM-semi. Sen saknar vi världens bästa handbollsspelare, och hur mycket vi än vill dämpa det så blir det ju svårare då, säger Apelgren.

Men även utan Jim Gottfridsson står Sverige nu inför en sista urladdning – och den assisterande förbundskaptenen har siktet inställt på en sista seger på hemmaplan, inför förväntad rekordpublik.

– Det hade varit otroligt stort att vinna. Att få spela om en medalj under de förutsättningarna är otroligt, avslutar Michael Apelgren.

Text: Jonathan Tedeborg
Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån