Herr / 11 juni 2017

Kryss mot Island i sista matchen

Sverige slutade tvåa i Gjensidige Cup i norska Elverum, detta efter att ha spelat lika, 23–23, med Island i dagens match. Bästa svenska målskytt blev spelfördelare Josef Pujol som svarade för fyra mål.

• • •

Efter en klar seger mot Polen och en förlust i sista sekunden mot Norge stod i eftermiddags Island för motståndet i Terningen Arena i Elverum. Detta var också första gången den svenska förbundskaptenen Kristján Andrésson, med 13 A-landskamper för Island, ställdes mot sitt medborgarland.
Matchen var hela tiden jämn och det skilde aldrig mer än två mål åt något av hållen. Under första halvlekens första hälft var det islänningarna som oftast låg ett mål före, medan Sverige under den andra delen av halvleken tog över kommandot och hade en tvåmålsledning vid tre tillfällen. I paus skilde det ett mål till svensk fördel, 13–12.
Lagen följdes åt upp till 21–21 i den andra halvleken innan Island för första gången sedan de ledde med 6–5 tog ledningen. Olafur Gudmundsson och Geir Gudmundsson gav Island ledningen med 23–21, men den inhoppande svenske målvakten Rickard Frisk höll sedan tätt matchens sista fem minuter.
Alexander Morsten reducerade på straff och Linus Persson skickade sedan in kvitteringen till slutresultatet 23–23 med tre minuter kvart att spela. I slutsekunden gick matchens sista skott, från Josef Pujol, i stolpen.
Det oavgjorda resultatet innebär att Sverige slutar tvåa i Gjensidige Cup på tre poäng.
Redan i morgon åker åtta av spelarna som varit på plats i Elverum till Montenegro där landslaget fylls på med spelare som till vardags spelar i Tyskland och Frankrike.
– Vi har haft fem jättenyttiga dagar i Norge och jag har fått se många bra prestationer. Det är ingen som har spelat bort sig, utan killarna har visat att de vill vara med och spela på den här nivån. Det som gör att vi inte vinner turneringen är att vi brände för många lägen mot Norge, men det är positivt att vi skapade så mycket och att vårt försvarsspel har fungerat, säger förbundskaptenen Kristján Andrésson.
Mikael Aggefors, Tobias Thulin, Jerry Tollbring, Emil Frend Öfors, Markus Olsson, Simon Jeppsson, Albin Lagergren och Marcus Dahlin är de åtta spelare som EM-kvalar mot Montenegro (i Niksic på onsdag) och Slovakien (i Lidköping på lördag).
– Det är en riktig tuff match som väntar oss i Montenegro. Vi möter ett lag som är tvingat att vinna för att ha chans att nå EM och det kommer att bli väldigt tufft. Men vi går som vanligt in med inställningen att vinna, precis som vi har gjort tidigare i EM-kvalet, säger Andrésson.
SVERIGE–ISLAND 23–23 (13–12)
Målskyttar, Sverige:
Josef Pujol 4, Oscar Bergendahl 3, Linus Persson 3, Emil Frend Öfors 3, Alexandr Morsten 2 (1), Philip Henningsson 2, Markus Olsson 2, Jerry Tollbring (1), Marcus Dahlin, Hampus Jildenbäck, Andreas Flodman.
Island: Olafur Gudmundsson 5, Omar Ingi Magnusson 4, Geir Gudmundsson 3, Gunnar Steinn Jonsson 2, Vignir Stefansson 2, Atli Ævar Ingolfsson 2, Sigvaldi Gudjonsson, Arnar Freyr Arnarsson, Tandri Mar Konradsson, Daniel Ingason, Arnar Freyr Arsælsson.
Utvisningar, Sverige: 3 x 2 mn. Island: 3 x 2 min.
Domare: Kjersti Arntsen & Guro Røen, Norge.
Text: Daniel Vandor
Bilden: Jerry Tollbring gjorde ett straffmål mot Island i dag och åker i morgon till Montenegro för att spela EM-kval. Foto: Bildbyrån.