U-landslag / 10 augusti 2017

U17-landslaget fick fart i debuten

Premiärnerver och brända kontringar, underläge och smart tjeckiskt anfallstempo. Sverige överkom allt, var ikapp i paus och som allra bäst med skoninglös kyla inne på sista tio. U17-landslaget vann därmed sin mästerskapsdebut med 23-19.

• • •

– Vi ville vinna och så gjorde vi det. Idag får vi vara oslagbara, det är en härlig känsla, sade Niklas Harris.

Niometersspelaren Nina Dano stod för många framstötar, var ständigt på jakt efter öppnande passningar och blev en nyckelspelare tidigt i premiären. Välförtjänt fick hon göra första målet, på straff sedan Kajsa Dahlberg brutit sig fram.
Dessvärre hade tre tjeckiska bollar redan hittat nät och klockan passerat åtta minuter när Dano gjorde sitt från sju meter.
Motståndet agerade med utgrupperat, uppsökande försvar och Sverige fick hantera underläge stora delar av första halvleken.
– Det var lite nervöst, med fem debutanter och vi har inte haft så mycket landskamper tillsammans. Lite darrigt men vi kom in i det, sade förbundskapten Harris.
Med bra hemjobb, bland annat av Isabelle Andersson stannade siffrorna ändå på nio insläppta under första 30. Och de avslutande fem minuterna kom blågult på allvar med i matchen, Tindra Sundin sprang in en kontring när lagen bytte mål och det var likaläge i paus.
Glädjen över att leda fick dock anstå, Sverige fick dåligt betalt för sina omställningar medan Tjeckien höll undan med fler straff- än spelmål under en period.
– De har långa anfall men vi får väldigt bra betalt för vår spelidé med tryckspel och övergångsspel. När vi missar lite känns det jobbigt men vi fortsätter att trycka och kan rycka, gör 4-0 i en period.
Först när kontringarna började klaffa kom greppet målmässigt, 12-11 genom Andersson som klev fram än mer när tempot ökade.
Två måls ledning med tio minuter kvar, ovisst men Sverige hamnade på säkrare grund när distansskotten hamrades in och de snabba målen flöt på.
Niklas Harris kom till tals med två poäng och en moralstärkande vändning.
Var det en nyttig premiär med tanke på tidigt underläge och att matchen stod och vägde en bit in i andra halvlek?
– Det var som man skulle regisserat det själv. Vi fick hantera känslan av att det var lite jobbigt men kunde komma tillbaka och gjorde det på vårt sätt.
Han gav lite extra plus till målvakten Josefine Hultberg-Dahlgren och konstaterade att trion med spelare födda -01: Alma Skretting, Cornelia Dahlström och Moa Boqvist tog för sig trots lite mindre erfarenhet av landslagsverksamhet än de som funnits med på den två år långa resan med läger, träningsmatcher och kval – innan EM-premiären.
– De visade en vilja att spela handboll och en glädje att jobba vidare med.
Redan fredag eftermiddag är landslaget tillbaka mot torsdagens andra vinnarlag Rumänien.
– Man försöker ju ta bort vikten av den första matchen men som ledare har man ju full koll på läget. Frankrike förlorade och det är inbördes möte som gäller. Det betyder att en vinst räcker för oss och vi kan se fram emot två finalmatcher i gruppen, sade Harris.

SVERIGE–TJECKIEN 23–19 (9–9)
Målskyttar, Sverige: Nina Dano 7 (4), Isabelle Andersson 5, Ebba Wallenberg 3, Amanda Sjöstrand Hallman 3,Tindra Sundin 2, Cornelia Dahlström 2, Alma Skretting 1.
Tjeckien: Vendela Hubova 5 (3) Barbora Vavrouskova 4 (3), Julie Frankova 3 (1), Barbora Grabcova 2, Valerie Smetkova, Adela Striskova, Josefina Issova, Adela Protivankova, Karolina Sevcikova alla 1.
Utvisningar, Sverige: 3 x 2 min. Tjeckien: 5  x 2 min.
Domare: Malgorzata Lidacka & Urszula Lesiak, Polen.