Herr / 21 januari 2024

Sverige tillbaka i vinnarspåret

Med en bländande offensiv samt en storspelandes Tobias Thulin tog Sverige två viktiga poäng under söndagskvällen. Slutsiffrorna i nyckelmatchen mot Portugal skrevs 40–33 (19–15). Därmed är Sverige mycket nära EM-semifinal.
– Såklart väldigt härligt och skönt. En otroligt viktig vinst, kommenterade Tobias Thulin efter slutsignal.

Den första halveken var länge jämn. Sverige inledde inspirerat och gick snabbt upp i tvåmålsledning 2–0. Portugal kom så småningom ikapp. I den elfte minuten kvitterade Francisco Costa till 6–6.

Efter 25 spelade minuter var ställningen 16–15. Sverige hade stora problem i sitt försvarsspel. Lyckligtvis slet Portugal lika mycket i sin defensiv. Inget av lagen fick någon kontroll på spelet.

Det var först under de sista fem minuterna av första halvlek som Sverige lyckades rycka i målprotokollet. Tre raka mål av Lukas Sandell, Lucas Pellas och Felix Claar gav halvtidsledning 19–15.

Anfallsmässigt lyckades Sverige med det mesta. Inte minst fick man ut bollen till kanterna. Just bredden i spelet påpekades av spelfördelaren Jim Gottfridsson i paus.

– Jag tycker vi utnyttjar bredden väldigt bra i anfallsspelet, sade Jim Gottfridsson under halvtidsvilan.

I andra halvlek kunde Sverige gå upp i ledning 26–19 efter 41 spelade minuter. Tobias Thulin i den svenska kassen briljerade och gjorde livet surt för de portugisiska anfallsspelarna. Samtidigt var Sverige kliniska i sina avslut.

– Vi sprang på dem riktigt mycket. Jag tror att det var det som i slutändan tog musten ur dem. Det var där som vi vann matchen. Vi hade fantastiskt bollsläpp i anfallsspelet, menade Lukas Sandell efter matchen.

Efter det blågula rycket var Portugal aldrig nära någon upphämtning. Sverige ledde 36–31 med mindre än fyra minuter kvar att spela.

– Såklart väldigt härligt och skönt. En otroligt viktig vinst, kommenterade Tobias Thulin som noterades för tio räddningar på 30 avslut.

– Vi stod helt okej bakåt. Överlag var det en stark insats av oss, fortsatte Thulin.

Slutsiffrorna skrevs 40–33. Sveriges bästa målskytt blev Lucas Pellas med tio gjorda mål. Totalt noterades elva svenskar i protokollet.

– Väldigt många spelare bidrog till att vi spelade så bra idag. Jag är väldigt nöjd med kontringarna. Sen har vi lite att jobba på försvarsmässigt men det är inte så mycket att bry sig om just nu, summerade förbundskapten Glenn Solberg.

Sverige är klara för EM-semifinal vid dansk seger ikväll mot Norge alternativt kryss. Om Norge vinner avgörs det däremot på tisdag när huvudrundan i Hamburg avslutas.

SVERIGE–PORTUGAL 40–33 (19–15)

Sverige: Lucas Pellas 10, Felix Claar 6, Max Darj 4, Jim Gottfridsson 4, Lukas Sandell 4, Albin Lagergren 4, Jonathan Carlsbogård 2, Sebastian Karlsson 2, Eric Johansson 2, Daniel Pettersson, Oscar Bergendahl.
Portugal: Martim Costa 8, Luis Frade 7, Francisco Costa 6, Pedro Portela 4, Miguel Martins 2, Rui Silva 2, Salvador Salvador 2, Leonel Fernandes.
Målutveckling: 5 min: 3–2, 10 min: 6–5, 15 min: 10–9, 20 min: 13–12, 25 min: 16–15, 30 min: 19–15, 35 min: 22–19, 40 min: 25–19, 45 min: 28–22, 50 min: 31–26, 55 min: 35–30, 60 min: 40–33.