U-landslag / 14 augusti 2021

Tolfteplats för U17-damerna i första mästerskapet

Länge hade det svenska U17-landslaget på damsidan ett målmässigt övertag i matchen om elfteplatsen i EM. Med knappt tio minuter kvar gick dock Frankrike om och mästerskapet avslutades med förlust.

På lördagseftermiddagen skulle Sveriges slutplacering i U17-EM avgöras. Mötet med Frankrike bestämde vilket av lagen som skulle sluta elva respektive tolva i mästerskapet och det var Sverige som inledde starkast. I den nionde matchminuten tog sig laget upp i en tvåmålsledning när Thea Kylberg utnyttjade ett obeslutsamt franskt passningsspel och gick på egen kontring. Sverige fortsatte etablera en allt större ledning och när bollen hittade in för 9–5, valde Frankrike att lägga fram timeout-kortet för första gången i matchen.

Även om Frankrike hittade mer rätt efter det, släppte Blågult inte greppet om halvleken och när 30 minuter var spelade så ledde det svenska U17-landslaget med 18–15.

I den andra halvleken var det motståndarna som tog kommandot med ett par snabba mål. Sverige tryckte dock ifrån och fick på nytt en större målmässig lucka, men med kvarten kvar kom den franska kvitteringen. Fem minuter senare tog de sig även upp i ledning för första gången i matchen när de kontrade in både 27–26 och 28–26 inom loppet av 25 sekunder. Från det läget hittade Sverige inget motmedel och slutligen blev det förlust med 29–31.

– I dag var vi bra första kvarten i första halvlek, men till andra halvlek gick vi in på samma sätt som vi inledde matchen i går. Tyvärr tappade vi de sakerna som vi har kämpat med hela mästerskapet. Det är skönt att topp-13 i alla fall räcker för att ta sig till VM, sade förbundskapten Pontus Ward Wiklund.

Den förlorade placeringsmatchen betyder att Sverige slutar på tolfte plats i U17-EM i Montenegro och nu väntar hemresa.

FRANKRIKE–SVERIGE 31–29 (15–18)
Frankrike: Lilou Pintat 6, Emma Tucella 5, Delia Golvet 4, Nina Perret 4, Salome Pourchez 3, Nina Dury 3, Clara Bomble 2, Imen Chagh 2, Louane Texier, Clemence Nkindanda.
Sverige: Alice Salmi 5, Emma Mihailovic 4, Stella Huselius 4, Isabel van Kerkvoorde 3, Cassandra Värja 3, Thea Kylberg 2, Elise Lönnegren 2, Perla Rainey Malmberg 2, Stina Wiksfors, Sol Karlsson, Ellie Hammarström, Natalie Hübbert.
Utvisningar, Frankrike: 1 x 2 min. Sverige: 4 x 2 min.
Domare: Konstantin Ershov & Anton Pavliukov, Ryssland.
Publik: 68 (S.C Moraca, Podgorica, Montenegro).