Nyheter

Dam / 12 april 2024

Evelina Eriksson: ”Många att hålla koll på”

Efter Sveriges sjumålsseger mot Japan i går väntar nu möte med hemmanationen Ungern. Evelina Eriksson har likt flera svenska spelare mött många av Ungerns landslagsstjärnor.
– Det är fördel att många av oss har mött dem i klubblagen, säger Eriksson. 

Genom Champions League-deltagande med först Vipers Kristiansand och sedan CSM Bukarest har Evelina Eriksson mött många av Ungerns spelare.

– Jag har mött många av dem. Det är flera av dem som tillhör Debrecen som vi mötte i gruppspelet i vintras. Om jag ska nämna någon spelare blir det mittnian Petra Vamos. Hon är snabb och duktig med boll. Sen har de en duktig högernio i Katrin Klujber samt skickliga kanter. Det finns många att hålla koll på. Men det är en fördel att många av oss har mött dem i klubblagen, berättar Eriksson som har tillhört Bukarest sedan 2022.

Nyligen förlängde hon sitt kontrakt till 2026.

– Först och främst trivs jag superbra i klubben och i staden. Det känns skönt att för första gången få stanna i en klubb i mer än två år och slå sig till ro lite, berättar Evelina som utöver Vipers och Bukarest även har representerat Skuru IK, Tyresö Handboll, Spårvägens HF och Haninge HK.

I skrivande stund är det 23 grader varmt i den rumänska huvudstaden.

– Det är generellt mycket varmare än hemma i Sverige och det finns mycket att göra. Sen är det roligt att det finns en del skandinaver i laget. Det kommer en till i sommar, berättar Eriksson och syftar på klubbens värvning av danskan Emma Friis.

Sedan tidigare finns även norskorna Marie Davidsen, Vilde Ingstad och Emilie Arntzen i laget, samt danskan Trine Østergaard.

På målvaktspositionen konkurrerar Eriksson med just Davidsen och fransyskan Laura Glauser. Alla tre är landslagsmålvakter.

– Det är en tuff konkurrens såklart och ingen optimal situation för någon av oss. Men vi har ett bra samarbete och den som är bäst spelar helt enkelt, menar Eriksson som har fin statistik i Europacupspelet.

Totalt har hon 60 räddningar på 165 avslut, vilket ger henne en räddningsprocent på 36,36 i Champions League.

– Vi har ambitioner om att vara med i toppen och efter OS-kvalet har en kvartsfinal som väntar mot Metz. Att gå vidare till Final4 är vårt stora mål för våren. Sen vill gärna gå rent i serien och vinna den rumänska cupen.

På fredagskvällen lär Ungern ha fördel av sitt starka publikstöd.

– Jag vet att det har varit svårt att få tag i biljetter. Och vi vet ju att publikkulturen i Ungern är kända för att höras rätt bra. Men det är bara roligt egentligen, säger Eriksson vars Sverige alltså kan säkra en OS-biljett till Paris vid seger.

– I en OS-säsong är ju OS slutmålet. Det är det största.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån