Nyheter

U-landslag / 23 juni 2024

U20-damerna vidare till huvudrundan med full pott

Efter tre raka segrar i gruppspelet är de svenska U20-damerna vidare till huvudrundan i VM. På lördagskvällen besegrades Tjeckien i den tredje matchen, vilket säkrade gruppsegern för svensk del.

– Vi är såklart glada att tagit oss vidare med full pott och en bra målskillnad, kommenterade förbundskapten Jesper Östlund efter tredje raka segern.

Under onsdagen inledde Sverige världsmästerskapet i Skopje och man gjorde det med en betryggande seger mot Kina (38-24). Sverige gjorde 19 mål i vardera halvlek och kunde utan några tveksamheter ta med sig två poäng från VM-premiären.

Efter en dags vila stod sedan Algeriet för motståndet på fredagen och inte heller då skulle det bli något snack om saken. Sverige stod för ännu en gedigen insats, gjorde 38 nya mål framåt och inkasserade två nya poäng. Efter en ledning med 18 mål mot 9 i paus fortsatte Sverige ösa på under den andra halvleken samtidigt som man endast släppte in fyra mål bakåt.

På lördagskvällen avslutades gruppspelet med att möta Tjeckien, som inledde matchen piggt och hade ledningen under de första minuterna. Men från det att Sverige istället tog ledningen med 4-3 i minut sex lyckades Tjeckien aldrig kvittera. En tremålsledning i paus blev till en fyramålsledning innan matchen var slut och slutsiffrorna skrevs till slut 28-24. Vi summerar därmed gruppspelet med full pott och svensk gruppseger. I de tre inledande matcherna har Sverige gjort över 100 mål framåt, och hållit igen bra bakåt. När förbundskaptenen tänker tillbaka på vad som fungerat bra under gruppspelet är just försvarsspelet något han pekar på.

– Vi visste redan från början att vårt försvar håller hög klass vilket också har visat sig. Jag tycker att vi har varit bra periodvis i anfall- och kontringsspelet men har absolut mest förbättringspotential i de faserna av spelet, menade Jesper Östlund.

Det svenska laget får nu återigen en dag för att ladda om batterierna för det som komma skall på måndag och tisdag, då svårighetsgraden höjs när tuffare motstånd väntar. Det blir Tyskland och Frankrike, som slutade tvåa respektive etta i grupp F, som Blågult får möta i huvudrundan.

– Det är en annan nivå på Tyskland och Frankrike än Kina och Tjeckien. Det är två fysiska lag som vi kommer att ställas inför och det kommer att krävas en fullträff för oss för att slå något av de lagen. Efter att ha sett deras matcher är känslan att vi får slå lite ur underläge vilket jag hoppas och tror vi kan ta tillvara på, sade Östlund om fortsättningen i mästerskapet.