Nyheter

U-landslag / 24 juni 2024

Truppen till damernas U18-VM spikad

Förbundskaptenen Frenne Båverud har gjort sina val inför sommarens U18-VM. Nu står det klart vilka 16 spelare som åker med till Kina i början av augusti.

I sommar är det dags för Sveriges U18-damer att spela VM. Laget beger sig i augusti till den kinesiska staden Chuzouh där 32 nationer gör upp i världsmästerskapet.

– Utifrån erfarenheterna från förra årets EM i Montenegro och de matcher som vi har spelat i två års SCI-turneringar så har vi valt ut en trupp med större spets i defensiven jämfört med tidigare. Vi hoppas kunna få ett ramstarkt försvar på plats och vinna mycket på ett vasst omställningsspel, sedan finns det självklart offensiv spets i truppen också men det är kombinationen som varit ledande i uttagningen, berättar Frenne Båverud.

En lång resa väntar det svenska laget. De senaste åren har ungdomsmästerskapen spelats i Europa, men nu bär det alltså av mot Asien och Kina, vilket medför att man behöver tänka extra mycket på förberedelserna inför mästerskapet.

-Vi reser någon dag tidigare än normalt för att hinna anpassa oss till tidsomställningen i Chuzouh, Kina. Vi har fått fint stöd från ledningen och experterna i seniorlandslaget. Via deras erfarenheter, exempelvis OS i Tokyo, så kommer förberedelserna att påbörjas redan innan vi reser, säger Båverud.

Väl på plats i Kina är det tufft motstånd som väntar. Förbundskaptenen ser fram emot uppgiften man står inför.

– Det vi vet är att de bästa lagen från Europa är med och att det alltid brukar finnas starka årgångar i något eller några av de asiatiska länderna. Utöver att få arbeta med så duktiga spelare och ledare så är det ju denna typ av resor som man hoppas få uppleva när man tar sig an ett sådant här uppdrag. Med det sagt så åker vi inte dit enbart för erfarenheterna utan vi ska spela bra och vinnande handboll.

Att mästerskapet spelas i Kina och så pass långt hemifrån förutsätter också en annorlunda planering vad gäller trupputtagningen.

-Truppen är uttagen med vetskapen om att det inte är praktiskt möjligt att kalla in reserver om olyckan skulle vara framme, så lösningar på hypotetiska skador är medräknat i uppbyggnaden av truppen.

SVERIGES TRUPP TILL U18-VM

Målvakter:
Wilma Saul, IK Sävehof, 9 U-landskamper/0 mål
Anna Danielsson, Lugi HF, 14/2
Mathilda Melin, Skuru IK, 9/1

Vänstersex:
Linnea Kindahl, Alingsås HK, debutant
Moa Svensson, Kärra HF, debutant

Högersex:
Julia Berglund, HK Aranäs, 7/6
Thella Johansson, Skövde HF, 3/5

Mittsex:
Maja Portillo, IK Sävehof, 3/3
Isabelle Rydén, Önnereds HK, 14/22

Högernio:
Cassandra Mielke, IK Sävehof, 7/27
Ellen Andersson, Eslövs IK, 2/1

Niometer:
Nova Huselius, IK Sävehof, 7/28
Astrid Löf, Lugi HF, 13/17
Isa Lindberg, Ystads IF, 3/10
Smilla Lilja, Höörs HK H65, debutant
Meja Norrgård, Skövde HF, debutant