Nyheter

Beach / 24 juni 2024

Lyckat läger i Frankrike för beachherrarna

Den sista samlingen innan sommarens EM-kval är genomförd för de svenska beachherrarna. Det blev en lyckad vecka i Frankrike med bra träningsmöjligheter och matcher mot tufft motstånd.

Det svenska herrlandslaget i beachhandboll har tillbringat den senaste veckan i Chateauroux i Frankrike. Där har laget tränat och spelat matcher för att förbereda sig inför EM-kvalet som väntar i Bulgarien i juli.

– Det var ett lyckat läger. Anläggningen som var där var helt perfekt. Det var ju med tak och sådär och det var ju väldigt dåligt väder så vi kunde alltid träna och spela oavsett vädret. Och vi har ju fått möjligheten att spela väldigt mycket träningsmatcher och internmatcher och så har vi haft de här tre officiella landskamperna då mot Frankrike, sammanfattade förbundskapten Heléne Bernhardtz.

Mot ett skickligt Frankrike fick Sverige något att bita i och verkligen visa vad man går för.

– De är bra. De spelar väldigt mycket matcher i vanliga fall, vilket vi inte gör, det är ju därför vi åker på de här resorna då. Men det som var kul var att vi då kunde spela de bästa matcherna på själva landskamperna.

Trots ett utmanande motstånd stod Sverige för bra resultat. Under veckan spelades tre landskamper mot Frankrike, och det var tre jämna sådana. Samtliga matcher gick till shootout och i två av tre av dem drog Sverige det längsta strået. Matcherna innehöll det mesta, vilket satte såväl spelare som ledare på prov i skarpa lägen.

– De här matcherna vi hade nu hade ju både golden goal och det var shootout och det var timeouter med få sekunder kvar och liksom det här som man får träna på även för oss ledare. Det har varit väldigt bra.

– Jag sa ju innan att vi ville träna på vårt nya spel och det har vi ju verkligen gjort, så vi har ju fått mycket bra svar på vad vi kan men också kanske vad vi ändå behöver vässa på. Och då kunde vi försöka mobilisera det till de här officiella landskamperna, och där presterade vi väldigt bra. Vi har fått träna på vårt offensiva spel så det har varit jättebra. Men vi har ju såklart alltid grejer man kan finslipa på och det gäller både spelare och oss ledare, menar Bernhardtz.

Samlingen i Frankrike var den sista innan truppen till sommarens EM-kval tas ut. 18 spelare fanns med och någon som imponerade extra mycket på Bernhardtz var 18-årige Axel Hultén.

– Han var väldigt bra, han skulle jag vilja ge ett extra plus till.

LANDSKAMPER I FRANKRIKE

Frankrike–Sverige 1-2 (14-17, 21-16, 6-8)
Poänggörare: Victor Paldanius 18, Petter Brandt 10, Axel Hultén 6, Oscar Johansson 3, Jesper Knutsson Olofsson 2, Martin Käck 2

Frankrike–Sverige 1-2 (14-16, 25-24, 6-7)
Poänggörare: Oscar Johansson 16, Victor Paldanius 14, Petter Brandt 6, Jesper Knutsson Olofsson 5, Axel Hultén 2, Tim Jovic 2

Frankrike–Sverige 2-1 (18-22, 25-18, 7-2)
Poänggörare: Victor Paldanius 20, Petter Brandt 8, Tim Jovic 6, Axel Hultén 4, Jesper Knutsson Olofsson 2

Text: Sixten Östbäck