Nyheter

U-landslag / 24 augusti 2024

Dubbla segrar för U18-damerna i placeringsmatcherna

Fredagens vinst mot Schweiz med 27–25 rundade av U18-VM för svensk del. Segern betydde att laget till slut landade på en 13:e plats i mästerskapet efter att även ha besegrat värdnationen Kina i matcherna om slutplaceringar.

Den blågula VM-resan i Kina avslutades under fredagen med en slutgiltig placeringsmatch om plats 13 och 14. Sverige besegrade då Schweiz och nådde således den högsta placering laget hade möjlighet att nå efter uttåget i huvudrundan.

– Även om det är surt att vi inte tog oss till kvartsfinal så har ändå hela gruppen med spelare och ledare lyckats parera besvikelsen över det och nu avslutat med två segrar. Utifrån situationen som vi hamnade i så hade vi inte kunnat avsluta bättre. Vi har krigat oss till två segrar, dels mot Schweiz och dels mot hemmanationen med mycket folk på läktarna, sade förbundskapten Frenne Båverud.

Mot Schweiz skrevs segersiffrorna till 27–25 efter att laget etablerat ett försprång i slutet av den första halvleken. Runt matchminut 40 ökade differensen till fyra, vilket motståndarna inte kunde ta ikapp.

– Det var en relativt stabil seger där de fick väldigt svårt att göra mål på oss. Vi hade ett bra försvarsspel och även målvaktsspel från Mathilda Melin. Det gjorde att vi fick kontringar som gjorde att vi kunde ligga före dem i stort sett hela tiden. Det blev dock lite jämnare i slutet istället för att vi kunde dra iväg ytterligare.

Dagen dessförinnan hade matcherna om slutplaceringar inletts. Sverige besegrade då Kina med 33–27 där tonen sattes redan i den inledande halvleken när sex bollar skiljde lagen åt vid halvtidsvisslan.

– Vi ledde rätt stort i paus, vilket berodde mycket på att Wilma Saul var strålande i målet. Vi omvandlade de räddningarna och försvarsspelet som vi visade upp till kontringsmål. 17 mål är det mesta som Kina har släppt in på en halvlek i mästerskapet.

– Kanske borde vi ha utökat ännu mer efter det, men Kina ska ha en stor eloge för att de manade på och vi fick testa på alla typer av försvarsspel. Tjejerna hanterade den situationen med ett lugn.

Sedan ankomsten till kinesiska Chuzhou för ungefär två veckor sedan och fram till fredagens avslutning har de svenska U18-damerna hunnit med sju matcher. Sammanfattningsvis räckte de blågula resultaten fram till en 13:e plats i U18-VM 2024.

– Det är tråkigt att det inte blev en bättre placering än så. Jag såg precis semifinalen mellan Frankrike och Danmark, det är två lag som vi mötte inför turneringen och då blev det oavgjort (mot Danmark) och uddamålsförlust (mot Frankrike). Hade vi fått alla saker på plats så hade vi kunnat vara i en kvartsfinal, men vi var inte lika skarpa som de lagen här i mästerskapet, sade Båverud innan han utvecklade sitt resonemang om Sveriges förmåga att hantera olika typer av motstånd:

– Vi har kanske inte bekymmer när matchen spelas i det tempo som vi själva vill driva, men i mellanrundan hamnade vi mot tre lag från Balkan och då tvingade de ner oss i deras tempo. Det måste vi helt enkelt lära oss att hantera framöver. Det blir någon typ av frustration för oss i den typen av matcher som vi ska göra en grundlig utvärdering kring.

Förutom insikter i externa faktorer, har laget även utvecklats kring vissa av de egna, spelmässiga delarna.

– Det har varit ganska mycket utifrån den strategi som finns hos handbollsförbundet med att sätta ett lite annorlunda försvar och ha lite annorlunda tankar om kontringar. Det finns en tydlighet i vad vi ska ha med och det kommer att bli bra, men allt nytt tar lite tid. Jag skulle säga att det här var ett litet steg på vägen. De gånger då vi har fått det på plats så har det sett bra ut, men under vissa andra perioder så har vi fått kämpa med att hitta rätt i det. 

– Vi har haft med flera mästerskapsdebutanter och sett även till de förberedande matcherna så är det spelare här som nu har gjort sina allra första landskamper. Som helhet i den här åldersgruppen är det många som har fått prova på landslagsspel, de tre senaste åren är det över 45 spelare. Kommande åren med mästerskap för U19 och U20 blir det lite mer skarpt vad gäller fokus på resultat kontra utbildning, även om vi givetvis alltid försöker vinna landskamper. Från och med nu lämnar jag över ansvaret för de här tjejerna till Jennie (Linnéll) och Fredrik Söderberg som kommer göra det fint. Jag går över till 08-09-kullen tillsammans med “Carro” (Friberg).

Förbundskaptensskiftet presenterades redan i slutet av maj. Mästerskapet i Kina blev således Båveruds sista med just den här spelargruppen – han beskriver själv de senaste veckorna som ett lärorikt äventyr.

– Handbollsmässigt har det varit fantastiska förutsättningar med hallar och funktionärer där vi har blivit väl omhändertagna. Det har varit ett äventyr där jag har lärt mig mycket som man kommer ha nytta av ifall det blir något liknande framöver, allt från att resa på det här sättet, till maten och tidsomställningen. Det är nog många lag här som har kommit varandra lite närmare i att samarbeta kring saker som kan uppstå.

PLACERINGSMATCHER I U18-VM I KINA

SVERIGE–KINA 33–27 (17–11)

Sverige: Nova Huselius 5, Astrid Löf 4, Cassandra Mielke 4, Thella Johansson 4, Meja Norrgård 3, Maja Portillo 3, Smilla Lilja 3, Linnéa Kindahl 2, Moa Svensson 2, Isabelle Rydén 2, Julia Berglund.
Kina: Zidie Huang 6, Jing Liang 3, Ying Xin 3, Ziyan Xing 3, Fengying Pan 2, Xinyi Li 2, Jie Yang 2, Yue Yang 2, Jiarui Zhang 2, Ziai Li 2.
Utvisningar, Sverige: 2 x 2 min. Kina: 2 x 2 min

SVERIGE–SCHWEIZ 27–25 (10–8)

Sverige: Nova Huselius 7, Smilla Lilja 4, Linnéa Kindahl 3, Astrid Löf 3, Moa Svensson 2, Meja Norrgård 2, Maja Portillo 2, Julia Berglund, Cassandra Mielke, Isa Lindberg, Thella Johansson.
Schweiz: Nora Emmenegger 8, Era Baumann 7, Aurora Bitzi 3, Noelle Osterwalder 2, Cristina Hofstetter 2, Lenka Simova, Yara-Ladina Brunett, Anouk Grüring.
Utvisningar, Sverige: 3 x 2 min. Schweiz: 3 x 2 min

Text: Erik Malmqvist
Foto: Nebojsa Tejic / Kolektiff