Nyheter

Dam / 6 september 2024

13 svenska damspelare i Champions League

I morgon drar damernas Champions League igång och det finns svenska spelare i nio av de 16 klubbarna. 

– Det är speciellt att spela i Györ. Man vet att alla som möter oss spelar utan press och kommer göra allt för att slå oss, säger regerande mästaren Linn Blohm. 

De flesta europeiska ligorna har dragit igång och i morgon är det även säsongspremiär i Champions League. Omgångens kanske hetaste match spelas i Ungern mellan regerande mästarlaget Györ och danska Team Esbjerg, som räknas som en av turneringens favoriter. Lagen tränas också av en tidigare och en nuvarande svensk förbundskapten där Per Johansson leder Györ och Tomas Axnér är ny huvudtränare i Esbjerg dit han flyttat i sommar. En svensk spelare finns också i respektive lag: mittsexan Linn Blohm i Györ och vänstersexan Elin Hansson i Esbjerg.

Efter att norska Vipers Kristiansand vann Champions League tre år i rad tog Györ i juni tillbaka segerbucklan, ett Györ som nått minst kvartsfinal i Champions League hela 18 år i rad.

– Jag får härliga känslor när jag tänker tillbaka på segern och det var helt underbart att vi fick ett sånt slut på en säsong som var väldigt frustrerande och jobbig för oss som lag, säger Blohm som ser fram emot årets säsong.

– Nu känns det som att vi har ett helt nytt lag och det ska bli spännande att se om vi får till det.

Flest svenska spelare finns i Vipers Kristiansand och i HB Ludwigsburg (förra säsongen SG BBM Bietigheim). Johanna Bundsen och Jenny Carlson har gjort Sofia Hvenfelt sällskap i tyska mästarlaget som överraskande gick till Champions League-final och i den norska mästarklubben finns förutom landslagets lagkapten Jamina Roberts även Nina Koppang och Carin Strömberg.

Bundsen, som svarade för ett starkt OS, har fått en fin start i sin nya klubb och har vunnit såväl supercupen som debuten i Bundesliga.

– Jag ser verkligen fram emot en nu säsong och det ska bli kul att spela i en ny liga och framför allt att få spela Champions League. Vi har inte haft så mycket tid tillsammans så det finns mycket saker att jobba med och tajmingen behöver sitta, men jag tycker att vi kommer framåt och lär känna varandra mer och mer för varje dag. De första tre veckorna har varit intensiva med mycket nytt, men alla i och runt laget har varit väldigt hjälpsamma och jag trivs bra, säger landslagsmålvakten.

Danska Odense står för motståndet i Champions League-premiären på söndag.

– Det blir en tuff uppgift det är kul att det kommer igång.

Totalt kommer 112 gruppspelsmatcher att spelas innan de sex bästa lagen i respektive grupp avancerar till åttondels- eller kvartsfinal. Matcherna sänds på Everyplay.live.

SVENSKA SPELARE I DAMERNAS CHAMPIONS LEAGUE

Tyra Axnér, Metz Handball
Evelina Eriksson, CSM Bukarest
Olivia Löfqvist, Storhamar Håndball Elite
Sofie Börjesson, Nykøbing Falster HK
Jamina Roberts, Vipers Kristiansand
Nina Koppang, Vipers Kristiansand
Carin Strömberg, Vipers Kristiansand
Elin Hansson, Team Esbjerg
Johanna Bundsen, HB Ludwigsburg
Jenny Carlson, HB Ludwigsburg
Sofia Hvenfelt, HB Ludwigsburg
Clara Monti Danielsson, WHC Buducnost
Linn Blohm, Györi Audi ETO KC

CHAMPIONS LEAGUE-KLUBBARNA

Grupp A: FTC-Rail Cargo (Ungern), Nykøbing Falster HK (Danmark), CS Gloria 2018 BN (Rumänien), CSM Bukarest (Rumänien), HC Podravka Vegeta (Kroatien), Krim Mercator Ljubljana (Slovenien), Storhamar Håndball Elite (Norge), Metz HB (Frankrike)
Grupp B: Györi Audi ETO KC (Ungern), Team Esbjerg (Danmark), Brest Bretagne HB (Frankrike), Vipers Kristiansand (Norge), Rapid Bukarest (Rumänien), Buducnost (Montenegro), Odense Håndbold (Danmark), HB Ludwigsburg (Tyskland)

PREMIÄROMGÅNGEN

7 september: FTC-Rail Cargo–Nykøbing Falster HK, CS Gloria 2018 BN–CSM Bukarest, HC Podravka Vegeta–Krim Mercator Ljubljana, Györi Audi ETO KC–Team Esbjerg, Brest Bretagne–Vipers Kristiansand
8 september: Rapid Bukarest–WHC Buducnost, Odense Håndbold–HB Ludwigsburg, Storhamar Håndball Elite–Metz HB

SPELDATUM 2024/25

Omgång 1: 7–8 september
Omgång 2: 14–15 september
Omgång 3: 21–22 september
Omgång 4: 5–6 oktober
Omgång 5: 12–13 oktober
Omgång 6: 19–20 oktober
Omgång 7: 9–10 november
Omgång 8: 16–17 november
Omgång 9: 11–12 januari
Omgång 10: 18–19 januari
Omgång 11: 25–26 januari
Omgång 12: 8–9 februari
Omgång 13: 15–16 februari
Omgång 14: 22–23 februari
Åttondelsfinaler: 22–23 mars och 29–30 mars
Kvartsfinaler: 19–20 april och 26–27 april
Final 4: 31 maj–1 juni (Budapest)

Text: Daniel Vandor
Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån