Nyheter

Beach / 8 juli 2021

Dubbla shootout-förluster för U17-damerna

Sveriges U17-damer i beachhandboll visade prov på god moral när de tog sig tillbaka från underlägen i torsdagens båda matcher. Hela vägen till vinst räckte det dock inte denna första dag i bulgariska Varna.

De svenska U17-damerna fick premiärspela första set mot Rumänien i ösregn. Motståndarna öppnade bäst, men Sverige växlade upp när Mira Romberg ordnade lagets två första poäng. Halvvägs in var det blågul ledning och till slut blev det seger med 11–10.

– Vi visade att vi tror på det vi gör och att vi kan ligga under och vända. Det känns kul att vi har den tryggheten, sade förbundskapten Madeleine Gustafsson.

Efter pausen hade Rumänien större kontroll ute på sanden och tog hem andra set med 13–8.

– Vi fick inte riktigt lägena och vågade inte riktigt satsa som i första. Rumänien blev mer hetsiga och då behövde vi ställa om, så det blev ett helt annat spel där vi brände lite för mycket avslut.

Det hela avgjordes således i shootout där Ella Johansson storspelade mellan stolparna. Bland annat bjöd hon på en klockren vänsterspark som skickade undan det rumänska avslutsförsöket. Hela vägen räckte det dock inte och en poäng skiljde i slutändan lagen åt.

– Just nu känns det väldigt surt, det är det alltid när man förlorar. Samtidigt gick vi in i spöregnet i första set och tog poäng, så vi har en god känsla med oss även om en förlust är en förlust, sammanfattade Gustafsson premiären.

Chans att studsa tillbaka fanns det senare mot Tyskland. Det var fullt ös åt båda håll redan från start där Tyskland satte sig i förarsätet. I den sjätte minuten svängde det temporärt över till Sveriges favör innan tyskorna ryckte ifrån och säkrade första set med 17–10.

Set nummer två blev en rysare där det var jämnt hela vägen. Fyra sena poäng från Signe Karlsson tog Sverige först upp jämsides och sedan även förbi. På något sätt hann tyskorna ändå kvittera och manade då fram Golden Goal. Avgörandet i den spelformen kom från Sveriges vänsterkant där Amanda Hafström distinkt skickade bollen i nät.

– Det var riktigt starkt gjort och jag sade till tjejerna att det var ett sjukt bra andra set. Att vi hade moral att stå upp mot de här långa tyskorna samtidigt som vi aldrig slutade tro på oss själva.

På nytt skulle matchen avslutas med shootout, men väl där var Tyskland starkast denna gång.

– I den här matchen hade vi mycket mer lugn och vi visste vad vi skulle förändra från första. Vi gick in med mer trygghet och det visade sig också, sade Gustafsson och delade sedan med sig av sina tankar inför fredagens sista gruppspelsmatch:

– Morgondagens match mot Nederländerna är på förhand väldigt tuff. De är storfavoriter i gruppen, men vi kommer gå in med huvudena högt och har alla möjligheter att slå dem.

RUMÄNIEN–SVERIGE 2–1 (10–11, 13–8, 6–5)
Rumänien: Sofia Muresan 9, Andrada Maria Chirila 6, Denisa Marina Pavel 4, Janine Denisa Carasol 4, Tea-Maria Lazar 3, Lavinia Maria Lazar 2, Diana Ioana Manole 1.
Sverige: Elin Nordström 7, Amanda Hafström 5, Maja Svanberg 4, Signe Karlsson 4, Marie Eklund 2, Mira Romberg 2.
Domare: Anastasiia Kuruch & Hanna Silvestrova, Ukraina.
Publik: 100 (Court 2, Varna, Bulgarien).

TYSKLAND–SVERIGE 2–1 (17–10, 15–16, 10–0)
Tyskland: Carolin Hübner 10, Laila Ihlefeldt 10, Kristina Krecken 8, Emma Reinemann 8, Claire Ramacher 6.
Sverige: Maja Svanberg 8, Elin Nordström 6, Timea Schmidinger 4, Signe Karlsson 4, Amanda Hafström 3, Matilda Rapp 1.
Domare: Megi Kaneva & Ralitsa Todeva, Bulgarien.
Publik: 150 (Court 3, Varna, Bulgarien).

U17-EM I BEACHHANDBOLL, DAMER, GRUPP C

8 juli:
Rumänien–Sverige 2–1 (10–11, 13–8, 6–5)
Nederländerna–Tyskland 2–0 (14–6, 14–11)
Tyskland–Sverige 2–1 (17–10, 15–16, 10–0)
Nederländerna–Rumänien 2–0 (23–12, 22–16)
9 juli:
12:00 Tyskland–Rumänien
12:00 Sverige–Nederländerna
Tabell:
1) Nederländerna, 4 poäng, +28
2) Tyskland, 2 poäng, +5
3) Rumänien, 2 poäng, -12
4) Sverige, 0 poäng, -21

Text: Erik Malmqvist
Foto: Sasa Pahic Szabo / Kolektiff Images