Nyheter

U-landslag / 9 juli 2021

Äntligen matchdags för nya U17-landslaget

Turneringar och läger har blivit inställda, men nu gör Sveriges nya U17-landslag på damsidan sig äntligen redo för EM. Förberedelserna börjar med dubbellandskamp mot Danmark.

– Det är bra att vi får några matcher nu så vi har med oss det in i mästerskapet, konstaterar förbundskapten Pontus Ward Wiklund.

På plats i Malmö har det svenska U17-landslaget nu inlett förberedelserna inför europamästerskapet som avgörs i augusti. Pandemin har förhindrat laget från att samlas med normal frekvens, men nu är det alltså äntligen dags.

– Både spelare och ledare har väntat länge på det här. Det är lite tråkigt att det är på de här premisserna, att de inte har fått träna så många gånger eller spelat landskamperna som vanligtvis är innan, men nu är vi på väg mot någonting och vi får hoppas att inget nytt uppstår, säger Pontus Ward Wiklund.

Några av nyckelstegen till att ta ut rätt spelartrupp för mästerskapet togs i Partille i juni, dit många kandidater kallades.

– Det var nästan 40 spelare där, så vi tog ut extremt många. Mest var det för att vi inte hade sett dem på väldigt länge och ville se så många som möjligt för att kunna göra någon form av jämn uttagning. Vi ville inte att det bara skulle gå på gamla meriter, utan även på spelare som utvecklats mycket.

Till helgen (10–11 juli) spelar den här årskullen sina första officiella landskamper när dubbelmöte med Danmark står på schemat.

– Vi vill skapa en förståelse kring vad det handlar om, hur vi vill spela och hur det ska se ut. Vi hoppas hitta något att bygga vidare på inför mästerskapet, det är ju en månad tills vi ses nästa gång.

– Varje sekund vi ses är viktig och om det är träningar eller matcher tror jag inte spelar så stor roll. I det här fallet har vi heller ingen aning var varken vi eller Danmark står i och med att vi inte har kunnat möta eller scouta andra lag, förklarar Ward Wiklund.

SVERIGES TRUPP TILL U17-EM

Målvakter:
Line Bergfeldt, IK Sävehof
Linnea Hampe Dovrén, Önnereds HK
Noa Rots, Dicken RF
Vänstersex:
Stella Huselius, IK Sävehof
Cassandra Värja, Huddinge HK
Mittsex:
Perla Rainey Malmberg, Lugi HF
Alice Salmi, Skuru IK
Högersex:
Natalie Hübbert, Önnereds HK
Sol Karlsson, Huddinge HK
Vänster- och mittnio:
Ellie Hammarström, Skuru IK
Elise Lönnegren, Lugi HF
Emma Mihailovic, IK Sävehof
Elma Sokolovic, Lugi HF
Stina Wiksfors, IK Sävehof
Högernio:
Isabel van Kerkvoorde, Huddinge HK
Thea Kylberg, IK Sävehof
Samtliga spelare är debutanter

LANDSKAMPER INFÖR EM

10 juli: Danmark (Köpenhamn, 16.00)
11 juli: Danmark (Svalöv, 12.00)

U17-EM

5 augusti: Slovenien (13.45)
6 augusti: Kroatien (14.00)
8 augusti: Ryssland (14.00)
10 augusti: Huvudrunda och placeringsmatcher
11 augusti: Huvudrunda och placeringsmatcher
13 augusti: Semifinaler och placeringsmatcher
14 augusti: Placeringsmatcher (9–16)
15 augusti: Final, bronsmatch och placeringsmatcher (5–8)

Text: Erik Malmqvist
Foto: Bildbyrån