Nyheter

Beach / 13 juli 2021

Hoppet om huvudrundan lever

Det svenska herrlandslaget i beachhandboll fick en tuff start på EM i bulgariska Varna. Tisdagens två matcher slutade båda i förlust där mötet med Polen blev särskilt hett.

Med premiärmatchens fyra första poäng öppnade det svenska herrlandslaget i beachhandboll europamästerskapet på ett fint sätt. Efter det fortsatte dock inte utdelningen med samma frekvens och istället kunde Kroatien gå om och säkra första set med 25–16.

– Vi var ändå med i första set men sedan när vi brände några i rad så vände matchen lite, menade förbundskapten Heléne Bernhardtz.

Jesper Knutsson stod för Sveriges åtta första poäng i andra, men då hade kroaterna redan hunnit skapa sig en liten lucka. Det var sedan jämnt hela vägen men den där lilla luckan på ett par poäng gick inte att täppa igen helt och det blev svensk förlust med 2–0 i premiären.

– I andra gjorde vi inte mål på ett tag och då kunde de ta ledningen med några bollar. Jesper gjorde åtta poäng i rad som gjorde att vi kom ikapp men vi orkade inte hela vägen.

Till det här mästerskapet har Bernhardtz fått komponera ihop en ny försvarsenhet. Efter premiären var förbundskaptenen belåten med vad hon fick se.

– Det var en bra början bakåt och de jobbade jättehårt. Kroaterna var duktiga på att nyttja hela banan så vi fick lite svårt på yttersidorna. När vi försökte täppa till en sida så var specialisten fri på andra sidan istället.

– Om vi spelar som vi gjorde nu och bara sätter lägena framåt så har vi stor chans att vara med mot Polen.

Mötet med Polen blev sedan en jämn historia från start till mål med en del turbulens längs vägen. Första set avgjordes efter två polska Golden Goal-poäng där uppkastet väckte uppståndelse och blev avgörande till motståndarnas fördel.

I andra följde lagen varandra åt poängmässigt fram till det att Polen ordnade ett försprång på fyra när det återstod två minuter. Differensen på fyra poäng bestod sedan även vid sista signalen och Polen knep därmed segern.

– Det är jättetråkigt och det känns som att vi borde tagit den här matchen. Vi måste bli bättre på att sätta våra lägen, konstaterade Bernhardtz.

– Problemet var att vi missade för mycket. Vi pratade om att byta spel men vi skapade ju lägen så det var inte där problemet låg. Det här visar lite på att vi är matchotränade, det är de sista procenten som krävs för att sätta dit lägena.

Trots förlust gånger två lever det svenska hoppet om spel i turneringens huvudrunda. Det hela avgörs i onsdagens avslutande gruppspelsmatch mot Bulgarien klockan 11:00, svensk tid.

– Nu har vi en rolig match att se fram emot i morgon. Vi har inte spelat mot dem förut och nu ställs vi ju mot dem på deras hemmaplan, då brukar det vara bra stämning. På förra veckans ungdomsmästerskap såg vi att det var fart på publiken när Bulgarien spelade.

– Nu ska vi se till att ta vinsten där och släppa det som har varit, summerade förbundskaptenen.

KROATIEN–SVERIGE 2–0 (25–16, 23–20)
Kroatien: Lucian Bura 14, Filip Goricanec 12, Josip Matezovic 10, Ivan Juric 7, Ivan Dumencic 5.
Sverige: Martin Käck 12, Jesper Knutsson 10, Niklas Ekberg 6, Rasmus Dovsjö 6, Philip Larsson 2.
Domare: Anastasiia Kuruch & Hanna Silvestrova, Ukraina.
Publik: 100 (Court 4, Varna, Bulgarien)

POLEN–SVERIGE 2–0 (22–20, 22–18)
Polen: Marcin Miedzinski 20, Wojciech Lipinski 8, Bartosz Wojdak 8, Pawel Kowalski 4, Jakub Dzieciatkowski 2, Lukasz Niedzielak 2.
Sverige: Rasmus Dovsjö 12, Hampus Dahlqvist 8, Martin Käck 8, Jesper Knutsson 6, Philip Larsson 2, Oliver Bengtsson 2.
Domare: Megi Kaneva & Ralitsa Todeva, Bulgarien.
Publik: 100 (Court 4, Varna, Bulgarien)

EM I BEACHHANDBOLL, HERRAR, GRUPP C

13 juli:
Kroatien–Sverige 2–0 (25–16, 23–20)
Polen–Bulgarien 2–0 (14–11, 21–20)
Polen–Sverige 2–0 (22–20, 22–18)
Bulgarien–Kroatien 0–2 (12–15, 18–26)
14 juli:
11:00 Sverige–Bulgarien Sänds på Viaplay
11:00 Kroatien–Polen
Tabell:
1) Kroatien, 4 poäng, +4
2) Polen, 4 poäng, +4
3) Bulgarien, 0 poäng, -4
4) Sverige, 0 poäng, -4

Text: Erik Malmqvist