Nyheter

U-landslag / 13 juli 2021

Stark försvarsinsats när Tyskland besegrades

De svenska U19-damerna är fortsatt obesegrade när huvudrundan i EM nu har inletts. Mot Tyskland var det länge jämnt, men mot slutet säkrade Sverige segern.

– Det var verkligen en fin insats och jag är framförallt nöjd med försvarsspelet, sade förbundskapten Patrik Svarvén efter slutsignalen.

Vinsten mot Ryssland i den rafflande avslutningen på gruppspelet tog Sverige vidare till U19-EM:s huvudrunda som gruppetta. På tisdagskvällen klev Sverige in i den turneringsfasen och etablerade tidigt ett försprång mot Tyskland.

Tyra Axnérs mål efter drygt fem minuters spel såg till att Sverige var första lag att ta ledningen med mer än en boll. Det försprånget etablerades sedan inte minst tack vare ett par kraftfulla genombrott från ytternio-position som belönades med straffkast som nyss nämnde Axnér förvaltade väl.

– Vi fick ofta bra träff på det vi hade pratat om i försvaret och gjorde det bra under de första 25 minuterna, ansåg Patrik Svarvén.

Avståndet ner till Tyskland blev som störst fem mål i den första halvleken, men inför halvtidsvilan tryckte sig motståndarna tillbaka in i matchen. Halvlekens sista aktion var ett tyskt straffkast i mål som innebar att den svenska ledningen krympte till 15–14.

– De fick många långa anfallssekvenser och vi tappade det lite i slutet av halvleken, vilket var slarvigt.

I början på halvlek nummer två kom också den tyska kvitteringen. Därefter följde en period av enskilda svenska ledningsmål som Tyskland replikerade på genom att kvittera.

Med drygt tio minuter kvar av matchtiden återställde Sverige slutligen en flermålsledning när Charité Mumbongo visade noll rädsla i sin satsning mittemellan två tyskor. Vänsternian ökade även på till 23–20 kort därefter och när Thea Blomst hittade nätet fram till 24–20 stämde det mesta för Sverige igen.

– Charité är en fantastisk handbollsspelare och betyder sjukt mycket i både försvar och anfall för oss. Jag försökte få henne att vila en del men när hon väl kom in i anfallen i andra så gjorde hon det jättebra.

Ett sista tyskt försök till forcering hade Sverige inga problem att hantera och slutresultatet skrevs till 30–25.

– Även om vi släppte in 25 så spelade vi ett otroligt bra försvarsspel. Vi fick stångas väldigt länge i varje försvar och de fick många chanser. Anfallsmässigt tycker jag också att vi spelade helt okej, framförallt i första halvlek, sammanfattade Svarvén.

TYSKLAND–SVERIGE 25–30 (14–15)
Tyskland:
Nina Engel 9, Naomi Conze 4, Maj Rika Nielsen 3, Lana Teiken 2, Lara Seidel 2, Mailee Winterberg, Annika Hampel, Hanna Ferber-Rahnhöfer, Emma Hertha, Leonie Dreizler.
Sverige: Tyra Axnér 9, Thea Blomst 6, Charité Mumbongo 4, Elsa Åsberg 3, Vanja Andersson 2, Johanna Östblom 2, Nina Koppang 2, Jennifer Johansson, Emma Nuhanovic.
Utvisningar, Tyskland: 4 x 2 min. Sverige: 2 x 2 min.
Publik: 100 (Dvorana Zlatorog, Celje, Slovenien).

U19-EM, DAMER, GRUPP B

8 juli:
Sverige–Slovakien 37–29
9 juli:
Slovakien–Ryssland 27–35
11 juli:
Sverige–Ryssland 30–28
Tabell:
1) Sverige, 6 poäng, +20
2) Ryssland, 4 poäng, +16
3) Slovakien, 2 poäng, -6
4) Portugal, 0 poäng, -30 (Återbud på grund av covid-utbrott i spelartruppen)

HUVUDRUNDAN

13 juli:
Danmark–Ryssland 24–27
Tyskland–Sverige 25–30
14 juli:
17:00 Ryssland–Tyskland
19: 00 Sverige–Danmark Livesändning
Tabell:
1) Sverige, 4 poäng, +7
2) Danmark, 2 poäng, +2
3) Ryssland, 2 poäng, +1
4) Tyskland, 0 poäng, -10

Text: Erik Malmqvist
Foto: EHF