Nyheter

Beach / 6 juli 2024

Missad kvartsfinalplats med minsta marginal

Trots två avslutande vinster blev det inget avancemang från gruppspelet för de svenska U16-damerna i beachhandbollens europamästerskap. Istället väntar placeringsmatcher med start lördag klockan 15:00.

– Vi visste om att det var en tuff grupp, men vi tycker ändå att vi borde ha tagit en kvartsfinalplats, menar förbundskapten Martin Käck.

Spelmässigt fick Sverige en bra start på mästerskapet i bulgariska Varna. Insatsen höll på att räcka hela vägen till två premiärpoäng, men i avgörandet var det istället Frankrike som var vassast.

– Nästan hela matchen igenom kändes det som att det var vår match och att vi var det bättre laget, men i sista minuten i ena setet så var vi inte riktigt där och vågade inte riktigt. Det gjorde att de kom ikapp, sade Martin Käck.

– Väl i shootouten var det lite mycket nerver och väldigt små marginaler där de hade ribba in och vi hade sanddyna ut. Som sagt var det väldigt, väldigt små marginaler och det är en av matcherna som stör oss mest. Den skulle vi haft.

Det klart tuffaste motståndet väntade sedan i matchen mot Spanien. I två raka set tog motståndarna hem matchen och Sverige fick fortsätta försöka jaga de första poängen i mästerskapet när ännu ett lag från den iberiska halvön, Portugal, ställde upp på motsatt planhalva. I den matchen kunde förbundskapten Käck se likheter med premiären mot Frankrike.

– Det var lite av en repris på Frankrike-matchen. Jag tycker att det syntes att vi är ett bättre beachhandbollslag, men vi hade marginalerna och nerverna emot oss igen.

Första segern skulle istället komma senare på fredagseftermiddagen när Schweiz besegrades med 2–0. De två poängen betydde att det fortfarande fanns möjlighet att avancera till kvartsfinal om det blev seger mot Tjeckien i den avslutande gruppspelsomgången samtidigt som övriga resultat gick i blågul väg. 

– Vi startade matchen mot Tjeckien lite nervöst innan vi hittade rätt i vårt spel. Vi tappade första set, men sedan kom vi på riktigt in i det i andra. Att vi vann i shootouten gav oss chansen att komma till kvartsfinal om andra resultat gått vår väg, men tyvärr fick vi inte den hjälp vi hade behövt där.

– Vi missade därmed kvartsfinalplatsen precis. Det är tråkigt, men nu får vi ladda om för matcherna om plats nio till tolv. Tjejerna har behövt anpassa sig till olika situationer och olika platser på planen. Efter förutsättningarna har de gjort det väldigt bra.

I första matchen om plats nio till tolv ställs laget mot Ukraina klockan 15:00 på lördagseftermiddagen. Matchen sänds på ehftv.com.

– Vi har sett litegrann av deras matcher. De är väldigt aktiva i deras försvar och har en målvakt som är bra på att plocka bollar. Framåt tycker jag att vi bör kunna stressa dem så att de inte får så många poäng. Samtidigt har vi inte riktigt koll på statusen i vår egna trupp där vi tyvärr har en spelare som ligger sjuk och en som har skadat revbenen.

SVERIGES EM-MATCHER U16-DAM

GRUPPSPEL:
Frankrike–Sverige 2–1 (14–12, 26–30, 7–4)
Maja Dannebro 18, Lovisa Forsberg 10, Elin Stomberg 8, Ida Palm 8, Jenny Sjöstrand 2.
Sverige–Spanien 0–2 (20–31, 11–15)
Maja Dannebro 11, Lovisa Forsberg 10, Elin Stomberg 8, Tuva Schmidinger 2.
Portugal–Sverige 2–1 (22–24, 21–20, 5–4)
Elin Stomberg 14, Ida Palm 10, Lovisa Forsberg 8, Maja Dannebro 8, Tuva Schmidinger 8.
Sverige–Schweiz 2–0 (20–16, 28–16)
Maja Dannebro 16, Julia Fant 14, Lovisa Forsberg 8, Ida Palm 8, Tuva Schmidinger 2.
Tjeckien–Sverige 1–2 (19–14, 16–20, 4–5)
Elin Stomberg 12, Lovisa Forsberg 10, Jenny Sjöstrand 7, Ida Palm 6, Molly Rietz 2, Tuva Schmidinger 2.
Tabell: 1) Spanien, 10 poäng  //  2) Frankrike, 8 poäng  //  3) Sverige, 4 poäng  //  4) Tjeckien, 4 poäng // 5) Portugal, 4 poäng // 6) Schweiz, 0 poäng

Sveriges placeringsmatch:
6 juli: 
Sverige–Ukraina (15.00)

Text: Erik Malmqvist