Nyheter

U-landslag / 6 juli 2024

European Open sammanfattas med en femteplats för U16-damerna

Efter uddamålsvinst mot Spanien på fredagseftermiddagen står det klart att de svenska U16-damerna når en slutgiltig femteplats i European Open.

– Det har varit kul att se att så många spelare har tagit ansvar, berättade förbundskapten Caroline Friberg när hon sammanfattade turneringen.

En snöplig förlust mot Spanien i den sista matchen i huvudrundan grusade de svenska U16-damernas förhoppningar om en chans att spela om medaljerna i European Open. Chans till revansch mot samma motstånd skulle så småningom dock dyka upp när bägge lagen fick ägna resten av turneringen med att kämpa i placeringsmatcherna.

Först ut väntade dock Island som, när de svenska tjejerna fick upp farten, inte hade tillräckligt att sätta emot Blågult.

– Till en början var det lite svårt för oss att komma in i matchen. Vi tyckte ändå att vi hade bra koll, men de var duktiga på att få in bollen och det var en svår match. Rent fysiskt var de också lite mindre än till exempel Spanien, Frankrike och Ungern som vi mött i de tidigare matcherna, så det tog en stund innan våra tjejer insåg att de behövde använda sin styrka, fart och storlek. I början på andra halvlek visade vi hur vi skulle göra, sade Caroline Friberg.

Sverige vann matchen med 30–25 och avancerade vidare till matchen om plats fem och sex i turneringen. Parallellt hade Spanien vunnit med uddamålet (21–20) mot Norge, vilket betydde att den efterlängtade returen var schemalagd till fredag klockan 13:30 i Valhalla.

– När vi visste att vi antingen skulle få möta Spanien eller Norge var det första våra tjejer skrek var att de ville ha Spanien för att kunna få revansch. Det fanns ingen rädsla och de visade verkligen att de ville möta dem igen.

I huvudrundan vann Spanien med två måls marginal, men nu var det de svenska tjejerna som hade marginalerna på sin sida och lyckades vinna med 20–19 efter att ha legat under med fem bollar i paus.

Den första turneringen för det nya U16-landslaget på damsidan har varit intensiv med åtta matcher på fem dagar. När vinster och förluster summerats resulterade det slutligen i en femteplats av sammanlagt tjugo deltagande nationer.

– Om man bortser från det snöpliga i att en förlust med två bollar (mot Spanien) innebar att vi kom sist i vår grupp i huvudrundan, så tycker jag att det var härligt att avsluta med två segrar. I flera matcher har vi visat moral när vi legat under och antingen vänt på matcher eller lyckats bita oss kvar.

– När det var tio minuter kvar av sista matchen tror jag att vi låg under med fem, men alla i laget var helt övertygade om att det skulle gå att vända. Vi tog in en boll i taget och lyckades till slut vinna. Det finns alltid en vilja och det är otroligt härligt med den här gruppen.

European Open i Göteborg var enbart startskottet för den här ålderskullen i landslagssammanhang. Redan i höst väntar nästa samling.

– Jag tycker att vi har satt en bra grund inför fortsättningen. Tjejerna har tagit till sig det på ett bra sätt och vi har något väldigt bra att bygga vidare på. Det är en välkomnande och trygg grupp, så om det på sikt byts några spelare så tror jag att vi kommer kunna behålla moralen som just den här gruppen har visat.

– Både på och av planen har det synts att tjejerna gillar handboll. De har visat att de är väldigt duktiga och att de vågar mycket. Det känns väldigt roligt, spännande och inspirerande att jobba med de här spelarna, sammanfattade förbundskapten Friberg.

EUROPEAN OPEN I GÖTEBORG U16-DAM

GRUPPSPEL:
Sverige–Polen 23–18 (13–6)
Svenska målskyttar: Isabella Herlitz 4, Ebba Olsson 4, Clara Lund 3, Maja Ström 3, Nora Linder 3, Alva Ahlgren 2, Nora Cederkvarn, Lisa Elmblad, Elsa Bergkvist, Siri Karlsson.

Turkiet–Sverige 12–25 (9–14)
Svenska målskyttar: Clara Lund 5, Ebba Olsson 3, Olivia Rosenqvist 3, Maja Ström 3, Nora Linder 3, Isabella Herlitz 2, Isabella Åström 2, Elin Holmstedt, Alva Ahlgren, Siri Karlsson, Hanne Högquist.

Portugal–Sverige 13–16 (6–8)
Svenska målskyttar: Ebba Olsson 5, Elsa Bergkvist 3, Isabella Herlitz 2, Clara Lund 2, Maja Ström 2, Elin Holmstedt, Siri Karlsson.

Sverige–Frankrike 13–17 (8–10)
Svenska målskyttar: Clara Lund 3, Elsa Bergkvist 3, Ebba Olsson 2, Nora Linder 2, Elin Holmstedt, Alva Ahlgren, Nora Cederkvarn.
Tabell: 1) Frankrike, 8 poäng // 2) Sverige, 6 poäng // 3) Portugal, 4 poäng // 4) Polen, 2 poäng // 5) Turkiet, 0 poäng

HUVUDRUNDA:
Sverige–Ungern 22–21 (9–13)
Svenska målskyttar: Olivia Rosenqvist 4, Alva Ahlgren 4, Isabella Åström 3, Clara Lund 3, Hanne Högquist 3, Nora Linder 2, Isabella Herlitz, Maja Ström, Elsa Bergkvist.

Spanien–Sverige 25–23 (11–11)
Svenska målskyttar: Nora Cederkvarn 5, Lisa Elmblad 5, Isabella Herlitz 2, Alva Ahlgren 2, Hanne Högquist 2, Nora Linder 2, Elin Holmstedt, Olivia Rosenqvist, Clara Lund, Maja Ström, Elsa Bergkvist.
Tabell: 1) Ungern, 4 poäng // 2) Frankrike, 4 poäng // 3) Spanien, 2 poäng // 4) Sverige, 2 poäng

PLACERINGSMATCHER 5–8:
Island–Sverige 25–30 (11–13)
Svenska målskyttar: Clara Lund 5, Alva Ahlgren 5, Elin Holmstedt 4, Ebba Olsson 4, Elsa Bergkvist 3, Isabella Herlitz 2, Nora Linder 2, Olivia Rosenqvist, Maja Ström, Lisa Elmblad, Siri Karlsson, Hanne Högquist.

Sverige–Spanien 20–19 (5–10)
Svenska målskyttar: Ebba Olsson 5, Isabella Åström 4, Lisa Elmblad 4, Clara Lund 2, Nora Linder 2, Alva Ahlgren, Nora Cederkvarn, Elsa Bergkvist.

Text: Erik Malmqvist
Foto: Daniel Stiller, Bildbyrån