Nyheter

Beach / 14 maj 2021

Premiärmästerskap för beachens U17-herrar

För första gången någonsin ställer Sverige upp på ett ungdomsmästerskap i beachhandboll. Såväl U17-herrarna som damerna spelar EM i Bulgarien i juli. Första trupperna är nu uttagna. 

På grund av pandemin sköts beach-EM upp från förra året till i sommar, men nu ligger U17-herrarna i startgroparna. Stora målet för sommaren är EM i bulgariska Varna 8–11 juli, där Sverige i gruppspelet ställs mot Spanien och Nederländerna.

Om spelarna saknar rutin från landslagsspel finns det desto mer av den varan vid sidlinjen då landslaget de kommande åren kommer att ledas av Tony Carlsson och Jesper Knutsson (stora bilden).

Tony Carlsson.

Carlsson har i många år varit ansvarig för det herrlandslag där Knutsson varit och fortfarande är såväl nyckelspelare som lagkapten.

– Det här ska bli så otroligt spännande, verkligen hur roligt som helst. På ett sätt är det kanske det största jag fått vara med om inom beachhandbollen, säger Knutsson som bland annat spelat VM, fem EM, tagit brons på beach-OS och vunnit sju SM-guld.

– När jag vann mitt första SM-guld var jag osäker på om sporten skulle leva vidare, mitt mål har hela tiden varit att få den att växa. Och att få vara med första gången när vi ska spela mästerskap på ungdomssidan är stort, säger han.

Det senaste årets restriktioner har förstås försvårat arbetet och omöjliggjort större samlingar, riksläger och matcher, men regionala träningar runt om i landet har kunnat genomföras och Knutsson anser sig ha en väldigt bra överblick på spelarna födda 2004 och 2005.

– Jag har följt dem under ett par års tid och det har varit väldigt spännande. Jag är imponerad av vilken nivå det är på dem. Det här är starten på något nytt som ska mynna ut i ett starkt seniorlandslag och jag skulle gissa att tre, fyra av de här killarna redan nästa år är högaktuella för det. På sikt skulle jag säga att alla de spelare vi har tagit ut kan bli aktuella för seniorlandslaget i framtiden.

Tio stycken är de EM-uttagna till antalet, varav åtta av dem kommer antingen från Göteborgsområdet eller Skåne. De övriga två kommer från Halmstad respektive Lindesberg.

Av förklarliga skäl är det svårt att på förhand veta vad som väntar på EM.

– Det finns inga tidigare U-landskamper att gå tillbaka till, men generellt så brukar det vara samma länder som är starka på både ungdoms- och seniorsidan, till exempel Spanien och Kroatien. Men även länder som Tyskland, Polen och Nederländerna har gjort stora satsningar och bra förutsättningar. Sen är det som med innehandbollen att ibland kan det komma kullar från andra länder som är jättebra.

– Skulle vi spela på topp under hela mästerskapet och vara friska och krya är jag övertygad om att vi kan gå långt, men vi kan ju lika gärna missa slutspelet också. Vi får inte glömma att det här är första gången de här killarna åker på ett mästerskap.

Samtidigt som det står klart att Jesper Knutsson och Tony Carlsson kommer att leda U17-landslaget är det bestämt att August Elmberg och Hampus Dahlqvist kommer att leda kommande kull med spelare födda 2006 och 2007 som förhoppningsvis ska spela U16-EM nästa år.

SVERIGES TRUPP TILL U17-EM

Målvakter:
Oscar Lindell, Torslanda HK
Simon Holmqvist, Halmstad HF
Vänster:
Albin Henriksson Torslanda HK
William Nederman, Kävlinge HK
Höger:
Victor Paldanius, H43 Lund
Gustav Hanssen, Torslanda HK
Specialister:
Felix Fogelholm, Torslanda HK
Morgan Eklund, Lindesbergs IF
Linjer:
Linus Andersson, Torslanda HK
Oscar Johansson, H43 Lund

U17-EM I BEACHHANDBOLL

Datum: 8–11 juli
Plats: Varna, Bulgarien
Antal lag: 18
Gruppspel, 8 juli: Spanien (10.00) och Nederländerna (13.30)

Text: Daniel Vandor