Nyheter

Beach / 14 maj 2021

Tio U17-damer i första mästerskapstruppen

För första gången någonsin ska Sverige spela ett internationellt ungdomsmästerskap i beachhandboll. Både U17-damerna och herrarna spelar EM i Bulgarien i juli och här är damernas trupp. 

Cecilia Schmidinger och Madeleine Gustafsson – så heter förbundskaptenerna för såväl damernas U17-landslag (spelare födda 2004 och 2005) som den kommande kullen med spelare födda 2006 och 2007 som till hösten ska ha sina första regionläger.

Första uppdraget blev U17-EM i bulgariska Varna 8–11 juli, där Sverige lottats att möta Polen och Ukraina.

– Jättekul, spännande och lärorikt, säger Schmidinger inför uppdraget.

Schmidinger har en bakgrund inom inomhushandbollen och har spelat på högsta nationella nivån med Kärra HF och IK Sävehof och har de senaste åren klivit över helt som ledare inom beachhandbollen. Vid sin sida kommer hon att ha Madeleine Gustafsson, som varit en nyckelspelare i damlandslaget i beachhandboll.

– Det känns jättetryggt att jobba med henne då hon står för mycket erfarenhet. Vi är jätteintresserade av att sprida beachhandbollen i Sverige, att få fler att upptäcka sporten. På sikt är det stommen från det här landslaget som ska bilda ett seniorlandslag, säger Schmidinger.

Liksom på herrsidan har det funnits svårigheter och utmaningar. Förra året han de med några regionläger och ett riksläger innan pandemin slog till och försvårade.

– Vi har inte kunnat samlas men har hållit kontakten och hjälpt dem med den individuella träningen. Det här är ambitiösa tjejer som älskar att träna och vill göra en satsning.

– Det här kommer att bli jättekul, sen är det svårt att säga hur vi står oss mot andra nationer eftersom vi inte har någonting att gå på. Vi får åka och göra vårt bästa och lära oss för varje match som går. Förhoppningen är att vi ska kunna spela några träningsmatcher i Bulgarien innan mästerskapet drar igång.

SVERIGES TRUPP TILL U17-EM

Målvakter: 
Ella Johansson VästeråsIrsta HF
Stina Littorin, Kärra HF
Vänster: 
Marie Eklund, Huddinge HK
Maja Svanberg, Borlänge HK
Höger:
Sol Karlsson, Huddinge HK
Elin Nordström, Torslanda HK
Specialister:
Matilda Rapp, Lidingö SK
Mira Romberg, HK Ankaret
Linjer:
Amanda Hafström, Kärra HF
Timea Schmidinger, Kärra HF

U17-EM I BEACHHANDBOLL, DAMER

Datum: 8–11 juli
Plats: Varna, Bulgarien
Antal lag: 18
Gruppspel, 8 juli: Polen (12.00) och Ukraina (15.30)

Text: Daniel Vandor