Nyheter

Herr / 12 maj 2021

Nio svenskar kvar i jakten på CL-titeln

I kväll inleds kvartsfinalspelet i herrarnas Champions League – och nio svenskar är fortfarande kvar i turneringen.

– Det är häftigt och den största matchen på klubbnivå som många av oss har spelat, säger landslagsmålvakten Mikael Aggefors som är en av fyra svenskar i Ålborg. 

Två av de åtta kvarvarande lagen har aldrig tidigare tagit sig så långt i Champions League som nu: vitryska Mesjkov Brest och Ålborg. Den danska klubben är också den med flest svenskar i laget, hela fyra stycken.

I morgon ställs landslagstrion Mikael Aggefors, Felix Claar och Lukas Sandell mot regerande tyska mästaren SG Flensburg-Handewitt med två svenskar i superform. Såväl Jim Gottfridsson som Hampus Wanne togs ut i all star team när Sverige tog VM-silver i januari och har fortsatt att leverera på den allra högsta nivån. Gottfridsson utsågs tidigare i veckan till månadens spelare i Bundesliga. Tuff nöt att knäcka alltså för Ålborg, som till nästa säsong värvat bland andra Aron Palmarsson och Jesper Nielsen och till nästa sommar även världsstjärnan Mikkel Hansen.

– Det gäller att vi får en fullträff i morgon för att skaffa oss ett bra utgångsläge inför returen. Vi behöver få stopp på Jim, Gøran (Johannesen) och Magnus (Rød) på nio meter och få till vårt kontringsspel. Flensburg är oerhört duktiga när de får ihop det och är ju i hyfsad form just nu.

Faktum är dock att Ålborg vann båda Champions League-mötena mot Flensburg-Handewitt förra säsongen.

– Det har vi med oss, men de var också i en annan form den gången och det var i gruppspelet. Vi har gnetat på bra i några år nu och ligger strax under toppskiktet, men har å andra sidan slagit Veszprem i år och ledde länge borta mot Kiel. På de bra dagarna kan vi vara med och reta de stora lagen. För klubben är det här en historisk match och det är få förunnat ändå att få spela kvartsfinal i Champions League, så det ska bli riktigt roligt.

Ålborg var också den klubb som hade flest spelare i VM-finalen i januari i år. Hela fem stycken – tre i Sverige och två i Danmark var på planen då: Aggefors, Claar, Sandell, Henrik Møllgard och Magnus Saugstrup. Dessutom fanns Nikolaj Læsø och Benjamin Jakobsen med i den danska truppen under turneringen.

– En av nycklarna i år är att vår nya niometerslina med Læsø, Felix och Lukas har hittat varandra på ett jättebra sätt och att vi dessutom har Møllgaard där. De levererar hela tiden.

De övriga tre svenskarna som är kvar i turneringen är Niclas Ekberg och Oskar Sunnefeldt i Kiel och Andreas Nilsson i Veszprem.

Ekberg och Sunnefeldt har redan vunnit Champions League en gång den här säsongen då Final Four för fjolårets turneringen spelades mellan jul och nyår. I kväll ställs de i första mötet av två med den franska giganten Paris Saint-Germain medan Veszprem i morgon ställs mot Nantes.

KVARTSFINALER I CHAMPIONS LEAGUE

Onsdag:
18.45 THW Kiel–Paris Saint-Germain
(retur 19 maj)
Sänds på V Sport Extra & Viaplay
Svenskar: Niclas Ekberg, Oskar Sunnefeldt (Kiel)
20.45 Mesjkov Brest–FC Barcelona (retur 20 maj)

Torsdag: 
20.45 HBC Nantes–Telekom Veszprem  (retur 20 maj)
Svensk: Andreas Nilsson (Veszprem)
18.45 Ålborg Håndbold–SG Flensburg-Handewitt (retur 19 maj)
Sänds på V Sport Extra & Viaplay
Svenskar: Mikael Aggefors, Lukas Sandell, Felix Claar, Jonas Samuelsson (Ålborg), Jim Gottfridsson, Hampus Wanne (Flensburg-Handewitt)

Text: Daniel Vandor
Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån