Nyheter

Beach / 14 maj 2019

Trupperna till historiska beachlandskamper uttagna

Snart spelas det för första gången någonsin officiella landskamper i beachhandboll på svensk mark. Såväl herrarna som damerna möter Norge 7 och 8 juni i Ulricehamn och nu är trupperna presenterade.

Det svenska herrlandslaget i beachhandboll har det senaste året tagit stora kliv framåt. På EM för två år sedan slutade laget femma, på VM i fjol blev det en historisk fjärdeplats och sommarens stora mål är EM i Polen 2–7 juli.
Innan den definitiva EM-truppen tas ut kommer Sverige att möta Norge i dubbla matcher i Ulricehamn den 7 och 8 juni. Detta blir de första landskamperna i beachhandboll som spelas i Sverige.
– Det är förstås jättekul att vi för första gången ska få spela landskamper på hemmaplan och vi behöver de här matcherna inför EM i juli. Norge är ett bra lag som kom åtta på EM för två år sedan och de besegrade oss i gruppspelet även om vi sen kom före dem totalt. De siktar liksom de norska damerna mot världstoppen och jag skulle tro att vi är två ganska jämna landslag, säger den nytillsatta förbundskaptenen Heléne Bernhardtz.
Två nya spelare har tillkommit jämfört med den trupp som spelade en turnering i Kroatien för ett par veckor sedan – den rutinerade duon Hampus Dahlqvist och August Elmberg.
De svenska damerna är inte kvalificerade för sommarens EM, men spelar också mot Norge samma dagar i Ulricehamn. Laget kommer att coachas av Victor Ericson och Jonas Wrang och innehåller några spelare som den här säsongen spelat handboll i SHE samt den tidigare U-världsmästaren Lina Barksten.
– De norska damerna har vi mer koll på eftersom de var på VM förra året och tog silver. De spelar en väldigt bra beachhandboll och blir en härlig utmaning, säger Bernhardtz som varit med i uttagningsprocessen.
LANDSKAMPER i BEACHHANDBOLL
7 juni, 18.00:
Sverige–Norge (damer)
7 juni, 19.00: Sverige–Norge (herrar)
8 juni, 18.00: Sverige–Norge (damer)
8 juni, 19.00: Sverige–Norge (herrar)
Matcherna spelas i Ulricehamn

HERRTRUPPEN TILL NORGEMATCHERNA
Peter Stelleck, Göteborg BHC
Rasmus Dovsjö, Kuststaden HK
Jesper Knutsson, Göteborg BHC
Henrik Dahlberg, Göteborg BHC
Martin Käck, Kävlinge HK
Niklas Ekberg, Göteborg BHC
Christoffer Mässing, Göteborg BHC
Samuel Dahlin, Borlänge HK
Erik Wessberg, Göteborg BHC
August Elmberg, Göteborg BHC
Hampus Dahlqvist, Torslanda HK
DAMTRUPPEN TILL NORGEMATCHERNA
Emmy Erixon, Borlänge HK
Tuva Lundén, Borlänge HK
Caroline Månsson, Kristianstad HK
Louise Neidenström, Kristianstad HK
Madelene Gustafsson, OV Helsingborg
Lovisa Kardell, Skara HF
Mikaela Johansson, Skara HF
Maja Cedergren, Torslanda HK
Isabelle Svahn, Göteborg BHC
Lina Barksten, Kärra HF
Text: Daniel Vandor
Foto: IHF