Nyheter

Herr / 15 maj 2019

Dubbla landslagstrupper uttagna av Andrésson

I juni avslutas herrlandslagets säsong med matcher mot Spanien och Österrike i EHF Euro Cup och två landskamper i Tokyo mot Japan. Förbundskaptenen Kristján Andrésson har i dag presenterat trupperna för båda samlingarna.

• • •

Herrlandslaget fortsätter sina förberedelser inför EM på hemmaplan i januari. Fyra matcher återstår den här säsongen och sedan följer ytterligare två i oktober innan den slutgiltiga EM-truppen ska presenteras.
När de flesta övriga europeiska länder spelar EM-kval möter Sverige Spanien i Almeria den 12 juni och Österrike på Hovet i Stockholm den 16 juni i EHF Euro Cup, turneringen för de fyra direktkvalificerade lagen för mästerskapet. Sverige ligger för närvarande trea efter Norge och Spanien.
– Det var en stor besvikelse för oss att förlora båda matcherna mot Norge i april och det blev tydligt vilka delar vi behöver arbeta med. Europamästaren Spanien på bortaplan är en minst lika svår uppgift som Norge och vi måste höja oss för att ha chans både där och senare mot Österrike på Hovet. Vi vill gå in i nästa säsong, som innehåller både EM och förhoppningsvis OS, med en bra känsla, säger förbundskaptenen Kristján Andrésson.
En debutant finns i truppen, 21-årige Alfred Jönsson som den här säsongen blev skyttekung i Handbollsligan för Lugi och i sommar flyttar till Bundesligaklubben Hannover-Burgdorf.
– Alfred var med oss redan i april och skulle debuterat då men hindrades av en fotskada. En fantastisk spelare som trots sin åder är oerhört mogen i sitt spel och har stora möjligheter att på sikt bli en nyckelspelare i både landslaget och Bundesliga, säger Andrésson.
Den tidigare lagkaptenen Niclas Ekberg har valt att ta en paus från landslaget på grund av familjeskäl. Ett nytt lagkaptensråd har därför bildats med Jim GottfridssonMikael Appelgren och Max Darj, där Gottfridsson är den som kommer att bära bindeln på matcherna.
– Vi respekterar Niclas beslut att prioritera familjen och han vet att han är välkommen att slåss om platserna framöver om han upplever det annorlunda senare. Jim är den som har vikarierat för Niclas tidigare och är en pådrivare som dessutom styr spelet på banan. Och med ”Äpplet” och Max får vi ett starkt och respekterat lagkaptensråd, säger Andrésson.
Jim Gottfridsson:
– Det är bara att titta på namnen som burit bindeln tidigare så förstår man att det är en stor ära och få förunnat. Samtidigt tror jag inte att det kommer att bli någon större skillnad för mig, ”Äpplet” eller Max, vi har alltid varit engagerade och försökt vara involverad i det som händer på på och utanför banan, säger han.
Dagen efter matchen mot Österrike på Hovet åker Andrésson med en till stor del ny trupp till Tokyo för att spela två officiella landskamper mot Japan tack vare ett samarbete med det japanska förbundet och Sveriges Olympiska Kommitté.
– Vi har en bra relation med Japan och deras landslag var i Sverige i höstas och mötte vårt ligalandslag. Nu har vi blivit inbjudna till dem och det är en bra möjlighet för oss att både kunna testa många intressanta spelare i A-landslagsmiljö och dels bekanta oss med Tokyo och Japan då vi har förhoppningar om att Sverige ska spela OS där nästa år, säger Andrésson.
En av spelarna som får chansen att göra sin A-landslagsdebut i Japan är Oskar Sunnefeldt som gjort en väldigt fin säsong med finallaget IK Sävehof och som så sent som förra veckan utsågs till årets komet inom svensk handboll.
– Jag ser verkligen fram emot det här, det har varit en dröm sedan jag var liten att spela i landslaget. Jag ser det samtidigt som ett kvitto på att även andra tycker att jag och Sävehof har gjort en bra säsong och att jag utvecklats i mitt spel, säger han.
SVERIGES TRUPP TILL EHF EURO CUP
12 juni: Spanien (Almeria, 21.00)
16 juni: Österrike (Hovet, Stockholm, 17.00) Biljetter
Målvakter: 
20. Mikael Appelgren, Rhein-Neckar Löwen, 84 A-landskamper/2 mål
30. Tobias Thulin, Redbergslids IK, 16/0
Vänstersex: 
9. Jerry Tollbring, Rhein-Neckar Löwen, 62/182
15. Hampus Wanne, SG Flensburg-Handewitt, 30/59
Mittsex: 
5. Max Darj, Bergischer HC, 52/23
18. Fredric Pettersson, Montpellier HB, 47/56
35. Andreas Nilsson, Telekom Veszprem, 132/306
Högersex: 
6. Hampus Jildenbäck, Saint-Raphaël Var HB, 7/14
10. Daniel Pettersson, SC Magdeburg, 13/36
Vänsternio: 
2. Philip Henningsson, IFK Kristianstad, 22/17
4. Markus Olsson, Fenix Toulouse, 61/120
60. Kim Ekdahl Du Rietz, Paris Saint-Germain, 86/243
Mittnio:
8. Alfred Jönsson, Lugi HF, debutant
24. Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt, 75/262
25. Linus Arnesson, Bergischer HC, 30/33
Högernio:
7. Jack Thurin, IFK Skövde, 2/4
55. Kim Andersson, Ystads IF, 238/821
Samling i Almeria, Spanien, den 10 juni
EHF EURO CUP
Sverige, Norge och Österrike arrangerar tillsammans EM i januari 2020 och är därmed direktkvalificerade för mästerskapet, liksom regerande europamästaren Spanien. Dessa fyra länder spelar under kommande tre EM-kvalveckor att spela EHF Euro Cup.
24 oktober: Norge–Österrike 43–31, Sverige–Spanien 28–29
28 oktober: Österrike–Sverige 31–34, Spanien–Norge 30–27
11 april: Norge–Sverige 35–26, Österrike–Spanien 29–28
13 april: Sverige–Norge 27–33
14 april: Spanien–Österrike 35–31
12 juni: Spanien–Sverige
13 juni: Österrike–Norge
15 juni: Norge–Spanien
16 juni: Sverige–Österrike
Tabell: 1) Norge, 6 p, +24 // 2) Spanien, 6 p, +7 // 3) Sverige, 2 p, –13 // 4) Österrike, 2 p, –18 
Tabell, resultat och matchfakta
SVERIGES TRUPP TILL MATCHERNA MOT JAPAN
20 juni: Japan (Tokyo, 12.00 svensk tid)
22 juni: Japan (Tokyo, 06.00 svensk tid)
Målvakter: 
Tobias Thulin, Redbergslids IK, 16 A-landskamper/0 mål
Josip Cavar, Lugi HF, debutant
Vänstersex: 
Alfred Ehn, IFK Kristianstad, debutant
Lucas Pellas, Lugi HF, debutant
Mittsex: 
Oscar Bergendahl, GOG, 5/11
Alexander Morsten, KIF Kolding, 3/6
Högersex: 
Jonas Samuelsson, Skanderborg Håndbold, 2/1
Christopher Hedberg, IFK Skövde, debutant
Vänsternio: 
Viktor Östlund, Tvis Holstebro, 41/97
Philip Henningsson, IFK Kristianstad, 22/17
Alfred Jönsson, Lugi HF, debutant
Mittnio:
Felix Claar, Alingsås HK, 1/2
Oskar Sunnefeldt, IK Sävehof, debutant
Högernio:
Jack Thurin, IFK Skövde, 2/4
Gzim Salihi, IK Sävehof, debutant
Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån